Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 декември – Международен ден на гражданската авиация

Тодор Иванджиков: Авиацията работи усърдно за намаляване на вредните емисии

Андрей Андреев: Водородното гориво – хоризонт, който се вижда по-ясно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 7 декември се отбелязва Международният ден на гражданската авиация. Какво е бъдещето на авиационния сектор на фона на новите изисквания към него, предявени най-вече във връзка със “Зелената сделка“? 

Темата коментира в “Нашият ден“ Тодор Иванджиков, председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия и собственик на една от водещите инженерингови консултантски компании.

“Относно “Зелената сделка“, тя е проблем и едновременно задава задачи за решаването му по различен начин. Авиацията работи много усърдно за това как да намали вредните емисии по няколко направления. Едно от тях е биогоривата, които вече се създават, пробват, които са по-скъпи, намаляват се емисиите.

Също така се работи върху въглеродното гориво, което би докарало до емисии, които са безвредни за нас. Тези горива трябва да се настроят към системите на самолетите, трябва да се изпробва дали са опасни по друг начин, специално с въглерода има голяма опасност от взривове.

Може би трябва да се изчака моментът за налагането. Да, нещата трябва да се променят до 2050 г. Светът се развива доста бързо в последните години и може и да успеем до 2050 г. да направим самолети, които летят с друг вид двигатели, друг вид горива.

В последните години производството на самолети работеше върху намаляване на разхода на горива на двигателите и постигна нов вид двигатели, които свалиха с 15% разхода на гориво, съответно и вредните емисии."

Чуйте Тодор Иванджиков в звуковия файл.

Темата коментира в “Нашият ден“ Андрей Андреев, международен експерт по въздушен транспорт, бивш служител на Международната организация по гражданска авиация.

“Един от хоризонтите, който се вижда по-ясно, е използването на водородно гориво. То трябва да бъде съхранявано в специални резервоари. Вече има наличие на първи опити с такива летателни апарати и в САЩ, и в Русия, и в Китай. Аз поне не съм информиран да има някъде такова участие на България. Има отделни наши колеги, които работят по света, като индивидуални експерти.“

Чуйте разговора с Андрей Андреев в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Маркова: От радиото до класната стая – пътят на преоткриването

Посрещаме първия учебен ден в училище "Космос", село Осоица.  Откриването на това учебно заведение връща живота в изоставената училищна сграда и създава възможности за развитието на селото. Училището "Космос" не е просто ново учебно заведение, а част от международната образователна мрежа. След като сградата, проектирана и построена преди близо век от..

обновено на 16.09.24 в 12:18

Как село Осоица стана част от глобалното образование

В училище "Космос" всяка нова учебна година носи надежда за цялата местна общност. Откриването на това учебно заведение, преди години, връща живота в изоставената училищна сграда и създава възможности за развитието на селото. Както споделя Виолета Христова , секретар на читалище "Никола Савов – 1922 г.", по време на изнесеното студио на..

обновено на 16.09.24 в 10:42
Раул Бумб, Елена Дукова, Божидар Александров, Жужана Ерен

Учители от цял свят обединяват знания в с. Осоица

Как различни култури се смесват в търсене на знанието и как каузата за качествено образование в село Осоица обединява учители от целия свят – разговор с българските учители Раул Бумб от Румъния, Ирения Васкес от Хавана, Куба и Жужана Ерен от Унгария. Превежда Елена Дукова , българка, завършила в САЩ, но завърнала се, за да преподава в..

публикувано на 16.09.24 в 10:18
Божидар Александров, Виолета Христова и Михаела Танева

Михаела Танева: Да посяваш семето на добродетелите в училище

Възпитанието на децата е като отглеждането на градина. То се нуждае от търпение, постоянство и любов. В първия учебен ден в импровизираното изнесено студио в една от класните стаи на училище "Космос" разговаряме с Михаела Танева – учител по земеделие, социално-емоционални занятия, кино и изкуство. В своята педагогическа работа Танева посява..

публикувано на 16.09.24 в 09:46

Първият учебен ден в Осоица: Учебният звънец звучи с народна песен

На живо от живописното село Осоица, община Горна Малина, честитим първия учебен ден на всички учители, ученици и родители. Училището винаги е било сърцето на всяка общност, мястото, което изгражда и обединява културните и социални връзки между хората", споделя Татяна Захариева, творчески директор и съосновател на училище "Космос". Тя ни..

обновено на 16.09.24 в 09:11