Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за големия български дипломат Иван Станчов

Иван Станчов
Снимка: Кирчо Стоичков

Иван Станчов е роден на 1 април 1929 г. в гр. София. Семейството е принудено да емигрира от България през 1943 г. по политически причини.

След политическите и икономически промени в Централна и Източна Европа през 1990г. се завръща в България за пръв път след 47 години.

През 1991 г. Иван Станчов е назначен за посланик на Република България във Великобритания и за първи български посланик в Република Ирландия. Връчва на кралица Елизабет акредитивните си писма, облечен в посланическия костюм на дядо си – Димитър Янев Станчов (1863-1940 г.), също посланик във Великобритания (1908, 1922-1924 г.), министър на външните работи (1906 г.) и министър-председател на България (1907 г.)

За личността и делото на Иван Станчов разказва в “Нашият ден“ Снежина Мечева, директор на българското училище „Иван Станчов“ към посолството на България в Лондон и говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина.

“Този човек промени не само моята биография и на мнозина други, но и биографията на България и дори биографията на България в Обединеното кралство.

Когато дойде през 1991 г. като посланик във Великобритания, преобърна всичко. Преобърна представата за посолство, превърна посолството в дом за българите. Преди беше само институция с администратори.

Не делеше хората по партийна принадлежност, учеше ни как да се уважаваме заради достойнствата си.

Първото, което направи, когато дойде, е да възстанови затвореното от България училище за българчетата и то за всички, които желаят децата им да учат български в чужбина. Защото той беше изстрадал 47 г. живот в чужбина, когато е мечтал да бъде в България и децата му не знаеха български, защото не са имали възможност да ходят на училище.

Създаде и параклис към посолството, знаейки колко е важно за хората, носейки вярата в себе си, да я изповядват някъде, където е българско.

Отвори за първи път вратите за талантливи и бедни български студенти, които бяха приети в най-добрите университети във Великобритания, но нямаха възможност да живеят в центъра на Лондон. Той ги покани да живеят в посолството безплатно, не срещу труд.

Чуйте Снежина Мечева в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етиката като инструмент за посрещане на бъдещето

Етически комисии, етически стандарти, етически кодекси биват формирани във все повече тясноспециализирани полета – медицина виртуални пространства, експерименти и прочее – като опит за превръщане на етиката в инструмент за взимане на решения.   Неизбежен ли е прогресът и дали онова, в което виждаме положителна промяна днес, няма да се окаже в..

публикувано на 01.10.24 в 12:10

Кристина Божилова: Нидерландия остава водеща дестинация за българските студенти

Изложението "Световно образование" предоставя чудесна възможност за задълбочаване на познанията относно тенденциите в образователната сфера, както и за отговор на редица въпроси – запазва ли се интересът към образование в чужбина, дали България се утвърждава като привлекателна дестинация за обучение, продължава ли Нидерландия да бъде лидер и..

публикувано на 01.10.24 в 11:26
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата представя "Хай, хай, Япония": Уроци за радостта в ежедневието

Юлияна Антонова-Мурата разказа с топлина и лични примери за своята втора родина – Япония, като сподели, че не е търсила сензации в историите си, нито е сравнявала Япония с България . Тя подчерта, че историите в книгата "Хай, хай, Япония" са простички и човешки, без да се стреми към сензационност или драматизъм. За нея е важно да предаде усещането..

обновено на 01.10.24 в 11:18

Българският застрахователен пазар през 2024 година

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината" – празник за всички служители в застрахователния сектор. Гост в "Нашият ден" е Мария Велева , изпълнителен директор на дружеството, което миналата година получи награда за цялостен принос в застрахователното посредничество. Велева запознава слушателите със състоянието на..

публикувано на 01.10.24 в 10:11

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината"

Днес  за 16-та поредна година се връчват наградите "Застраховател на годината" . Награда ще бъде присъдена за пенсионноосигурително дружество на годината и за застрахователен брокер на годината, като отличени ще бъдат най-добрите компании в сектора. Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на..

публикувано на 01.10.24 в 09:16