Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игнажден e – внимавайте кой ще влезе у дома

Снимка: БНР, архив

От днес в православната църква започват предпразничните дни за Рождество Христово. Денят е познат и като Игнажден, защото се почита паметта на свети Игнатий Богоносец. В народните традиции празникът има особено място с много ритуали за предсказване на предстоящата година.

В богослужебната традиция днешното предпразненство на Рождество Христово поставя началото на предстоящите рождествени празници. Днес се отбелязва и паметта на свещено-мъченик Игнатий Богоносец.

Доц. Веселка Тончева
За празника разказва в “Нашият ден“ доц. Веселка Тончева от Института по етнология фолклористика с музей към БАН.

“Да започнем с това защо този празник има такова преходно значение? Светецът Игнатий Богоносец, който носел Бога в сърцето си, за който от християнската доктрина знаем, че дори бил ръкоположен за епископ от самия св. Петър.

Точно около Игнажден са дните, в които е най-краткият ден – денят на зимното слънцестоене. С нарастването на деня от тези дни нататък започва да се ражда новото слънце и новата година.

Затова този преходен период е толкова важен, правят и гадания, защото хората някак искат да предвидят бъдещето, но и да го благопожелаят, да си намислят едни неща, които да се случват през следващата година – здраве, късмет, плодородие – всичко най-хубаво, което трябва да се привлече в дома.

Много е важен гостът, който се нарича “полазник“ или “полязник“, както се нарича дори самият ден Игнажден някъде. Има и диалектни названия – споходник, сположняк, но смисълът е един и същ – този, който ще ни споходи в дома ни. Той трябва да има добра челяд, да е работлив, да е честен, почтен, да има и добро имотно състояние – по това можем да познаем каква ще е нашата година, а именно – късметлийска, добра, пълна, плодородна. Има и сведения във фолклора, че са се уговаряли кой да им дойде като “полазник“.

Влизането в дома на този човек имало характер на някаква благословия. Той е извършвал ритуални обредни действия, което показва, че функционирането на традиционната култура е било толкова пълнокръвно, че всъщност всички са знаели какво трябва да правят, когато попаднат в друг дом или дори, ако излезе някой от дома. Защото е можело да излезе някой от собственото семейство, а да отиде до обора или някъде нещо да свърши и влизайки в дома, той всъщност е “полазника“.

Човекът е трябвало е да занесе малко слама в дома, да седне върху тази слама до огнището, имитирайки мътенето на кокошките. Идеята е да остане берекета в този дом. Обикновено стопанката или той самият е ръсел различни неща като жито, орехи, пуканки, сушени плодове, имитирайки плодородието, което се надяваме да имаме."

Чуйте д-р Веселка Тончева в звуковия файл.

Снимки БНР, личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илияна Маринкова

Илияна Маринкова: Това видях в Украйна – желанието за живот

Илияна Маринкова, журналистка от "Фрогнюз", коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" изкуството и културата по време на война. Илияна се завърна от Украйна преди дни и присъства международния кинофестивал "ОКО", който се проведе в Болград, Украйна. Украйна през фестивала "ОКО" "Фестивалът е етнографски и това, което си говорехме с Татяна..

публикувано на 28.09.24 в 08:50

Село Флорентин – някъде там, накрай България

Село Флорентин се намира в община Ново село и в него живеят около 300 човека. Разположено е на брега на река Дунав. На 18 км е от областния град Видин и на 6 км от общинския си център. През римско време възниква крепостта Флорентиана. Тя се е намирала на около 1 км източно от селото в местността "Валя Турчилор:, върху невисок хълм, надвесен над брега..

публикувано на 28.09.24 в 08:25
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20

Андрей: Тази война трябва да стане война на дронове

Андрей и Олга имат лаборатория за изработка на дронове в Украйна. Този август при срещата ми с тях те разказаха за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо дроновете са важни за тази война, как са започнали да правят дронове и защо те спасяват човешки животи на фронта. "Това е нашата лаборатория. Тук проектираме и произвеждаме всички наши..

публикувано на 27.09.24 в 16:15