Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

“Зима“ е новата коледна песен на Васил Петров

Снимка: facebook/VassilPetrov

Дни преди Коледните си концерти с Разградска филхармония с диригент Левон Манукян и звездата на Арменската опера Хасмик Харутюнян на 21-ви Декември в Силистра и 22-ри декември в Разград, Васил Петров пусна нова песен и видео към нея за Рождество Христово.

Песента носи заглавието „Зима“ и е в сътрудничество с младите таланти на XS Artists Music School – Аглея Канева, Валерия Стоянова и Сара Пейчева.

За новата песен разказва в “Нашият ден“ певецът Васил Петров.

“Песента “Зима“ е заради самото стихотворение – то изцяло ме провокира, както и всички останали стихове на архимандрид Серафим, които са гениални. Те са простички на пръв поглед, но имат силни внушения, стигат до всеки и влизат дълбоко в сърцето. Освен това са и много мелодични, фонемите са им чудесни и са готови песни. Това много улеснява някой, който сяда да се занимава, за да ги превърне в песни.

Целта ми беше, без да се обременяват с някакво сложно музициране, стиховете да стигнат до хората. Подчинили сме всичко на поезията на архимандрид Серафим, след което заснехме и едно видео с три съвсем млади грации, много талантливи дами. Те помогнаха да се направи втората част, да се довърши, защото текстът е много кратък, той има еднозначно послание.



Целта на видеото беше да се разкаже цялото настроение, което се случва около Рождество Христово. Да не забравяме, че целия този разкош и красота, която имаме от сезоните и всичко останало, дължим на някой, който я е сътворил.

От години изпитвам удоволствие да правя музика за Коледа. Едни от най-талантливите композитори и автори са творили, пишейки красива музика за този празник."

Коледната история на Васил Петров

"Получавахме подаръци, но никога не можехме да видим Дядо Мраз. Събирахме се с комшийските деца, с които бяхме на едни години и чакахме в някой от апартаментите. По едно време се позвънява на вратата и ние излизаме, за да видим кой звъни, виждаме, че няма никой, оставени са само подаръци.

Всички крещим – “Къде е, защо го няма!“. Казаха ни – “Тръгнал си е, защото е имал много работа“ и ние тръгваме да го гоним. Родителите също имитират, че го гонят, но и този път беше избягал, та така за пореден път не успяхме да настигнем Дядо Мраз."

Годината

"Въпреки че беше съпътствана от Covid, както и миналата година, лятото успяхме да поработим. Доволен съм от годината.

Пожелавам на всички здраве и да си отварят очите и ушите за хубавата и талантлива музика, която ще ги направи щастливи."

Предстоящи концерти

"Концертите ми на 21-ви и на 22-ри са предпоследни преди Коледа. На самата Коледа имам концерт на Стефановден. За Нова година също имаме две концертни изяви. От страницата ми във Фейсбук публиката може да научи повече за предстоящите ми участия."

Чуйте Васил Петров в звуковия файл.


Снимки и видео: facebook/VassilPetrov

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Файв Фингър Дет Пънч" с концерт на 2 юли

Я да видим сега кой е № 1 в класациите и кой си позволява да диша във врата на величията "Металика" и AC/DC.  Точно две години след последния си концерт у нас "Файв Фингър Дет Пънч" се завръщат отново в България като част от своето лятно европейско турне да ударят хедлайн в афиша на популярната поредица Sofia Solid. Треснята предстои в..

публикувано на 01.07.24 в 14:46
Инж. Васил Ботев

Историята на инж. Васил Ботев и една детска песничка

"Копче-топче" – една детска песничка в процес на сътворяване и историята на инж. Васил Ботев , който никога не се разделя със света на музиката. Разговорът в "Terra Култура" допълва Мими Колева – водеща в радио "Кърджали" и участничка в сезон 10 на "Гласът на България". Инж. Ботев е от хората, които вярват в значимостта на личния културен..

публикувано на 01.07.24 в 12:50
Армин Ян Хофман

Музиката няма граници – когато е автентична и идва отвътре, хората я приемат със сърцето си

Часове след като посрещнахме Джулай морнинг "Terra Култура" отвежда своите слушатели до брега на Черно море. Един австриец, който вярва, че музиката лекува, ни очаква там със своите песни и любов към България. Армин Ян Хофман е на музикалната сцена вече 30 години. Преди точно 10 години, в търсене на жив контакт с истински музиканти, Армин..

публикувано на 01.07.24 в 10:46

За женската сексуалност и за мъжкия поглед към жените

З а женската сексуалност и за мъжкия поглед към жените, поглед, който срещаме върху билбордове, рекламни пана, публични пространства, корици на модни списания и къде ли още не… е разговорът на Еми Барух с Иваша Христова и Анна Папазова. В предаването ще чуете и гласа на Виолета Апостолова - Лети, която показа своята фотографска серия "БЛИЗО И..

публикувано на 01.07.24 в 09:45

Музите завладяват Созопол през юли

Лято, море и различни култури а ще се срещнат в Созопол на 18-ия Международен младежки фестивал-конкурс на изкуствата "Музите" (от 5 юли до 15 юли) . Участниците, програмата и категориите в конкурсната програма представя в "Нашият ден" Яна Георгиева – част от екипа на фестивала. Фестивалът ще бъде открит на 5 юли с пъстро шествие по древните..

публикувано на 01.07.24 в 09:19