Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шапка му свалям на виенския Музей на шапките

7
Снимка: Магдалена Гигова

Музеят на шапките в австрийската столица всъщност е исторически ресторант, където сервират гозби по рецепти от времето на Австро-Унгарската империя като Виенски руладини, класически шницел, говеждо със зеленчуци и пъстърва, отгледана в собствен развъдник. Вината са подбрани в духа на Ордена на пиаристите, чиито монаси са стопанисвали мястото.

Палитрата от ястия в Piaristenkeller се допълва от домашно изпечен хляб в манастирската пещ, вегетариански блюда от Алпите и сезонен дивеч. Тестените изделия сякаш са приготвени от умелата ръка на чешка бабичка. На първо място въздушно-плодовия десерт Waldheimat-Tommerl от бисквита с горещи ягоди в сос от кисело мляко с боровинки. Тортата се сервира лично от собственика с герба на ресторанта върху разкошен, украсен със злато огледален поднос.


Традиция е преди десерта Ерих Рупeрт Ембергер да нахлупи шапка от армията на Франц Йозеф Втори и да поведе гостите из подземията на 300-годишната манастирска изба. Стотици свещи осветяват пътя им под сводове от 16-и век. Но преди това да ви опиша обстановката – старинни резбовани маси, маслени портрети на отдавна починали благородници, пасторални ловни сцени, хусарски униформи и парадни саби. Тежки шкафове с кристални стъкла, зад чиито витрини проблясва крехък порцелан. Дори в тоалетната диспенсърите за сапун са с герба на императорското семейство.

Разходката из подземията се нарича „Обичаи от винарската изба“ и включва дегустация на напитки и студени мезета. Но… там човек не може да влезе гологлав. И не цари никаква демокрация. Върху елегантни закачалки са накачулени повече от 250 шапки, изработени от вещи майстори в Австро-Унгария. Посегнах към розова коприна с щраусови пера и собственикът хер Ембергер почти ме плесна през ръцете. Подаде ми феерия в черно и сребро, която ми пасна отлично. И веднага се почувствах знатна дама. Сякаш над панталоните ми изникна дълга рокля с турнюр – онази възглавничка, която създава издатина над задните части.

Магдалена Гигова
Още в ерата на Австро-унгарската империя из подземията на Piaristenkeller се разхождали напети офицери от висшето общество и госпожици с фантастични шапки. Може би затова разходката включва и уроци по целуване на ръка според чара на виенския етикет. Той е пряко наследство от дворцовия церемониал, който включвал и ритуал за чукане с чаши и дегустация на вино. Парадът на шапките от императорски времена, обаче няма равен! В него участници са самите гости, обгърнати от носталгичен панаир на суетата от добрите стари времена.

Мъжете имат честта да се нагиздят с копринени цилиндри, парадни военни шапки, или т.нар осерки – традиционни национални кепета от историческото селце Bad Aussee, недалеч от Залцбург, където императорът Франц Йозеф Втори отдъхвал през лятото. Там той се отдавал на лов за сърни и диви свине.

Дамите ахкат пред отражението си в огледалото с дантелените воалетки, изкуствените цветя и плодове, перата от екзотични птици и с аромат на отдавна отминали имперски времена. Шапките дават възможност да се потопят в изконната виенска атмосфера и да изиграят ролите на баронеси и цветарки, ландграфове и офицери на негово императорско величество.

Разбира се, снимките, макар и на светлината на свещите, стават незабравими.

И макар, че ресторантът побира до 287 души плюс 80 в лятната градина, рядко се получава струпване в старите манастирски подземия, защото моментът преди десерта на различните компании рядко съвпада.

Отявлен любител на старинни вещи от ерата на сецесиона като мен се чувства като дете в безплатна сладкарница. Още повече, че всяка от тях е придружена с легенда – парадната сабя на хусар от гвардията, която заложил, защото не можел да си плати сметката. Така и не дошъл да се издължи. Кахлена камина, изработена от най-големите майстори в бранша като еталон за отоплителна печка. Стъклени чашки за ликьор, принадлежали на императрица Сиси. Оригинални литографии от сватбата ѝ. Мраморни портрети, при които камъкът е изваян така че изглежда като стелещ се плат.

В каменните коридори са съхранени и огромни половинтонни бъчви за вино. В една от тях има традиция годениците да влизат, за първи целувки, докато гостите на тържеството им тропат по обръчите със специални дървени чукала. Нещо като елегантна версия на благата ракия у нас.

Целуването на ръка също е превърнато в спектакъл. Обучението по този ритуал се провежда върху специален подиум. Собственикът показва нагледно с какво внимание кавалерът трябва да поеме ръката на дамата, сякаш е фарфорова, да се наведе над нея и когато стигне до 2 см над кожата да спре. Разстоянието е достатъчно за въздушна целувка. Така тя ще усети полъха на дъха, който раздвижва мустаците му, а той – ще вдъхне дискретния й парфюм.

След токова усещания десертът ни се струва излишен, но все пак си го хапваме.

Снимки: Магдалена Гигова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Костадинов

Еврика! Успешни българи: Георги Костадинов

"За всички ученици е важна мотивацията, а Гошо е изключително мотивиран. И изпълнен с желание да помага на другите." Това казва за Георги Костадинов неговата учителката в Бургаската природо-математическа гимназия Мариана Анастасова.  На юнската сесия той успешно взе и последния си изпит за тази учебна година и от есента ще е второкурсник във..

публикувано на 11.08.25 в 17:00
Аглика Икономова, проф. Диана Гергова, арх. Александър Стайнов и проф. д-р арх. Николай Тулешков (от ляво надясно)

Недвижимите културни паметници в България се рушат

В последните десетилетия, след приемането на Закона за културното наследство (ЗКН) през 2009 г., нашето недвижимо национално наследство, нашите старини бяха оставени на произвола на съдбата и природните сили, се казва в документ-петиция, изготвен от група експерти и интелектуалци в България.  "Поставяме настоящия документ на обсъждане пред..

публикувано на 11.08.25 в 11:15

Иолина Василева: Градът Ухан в Китай е ултрамодерен и гостоприемен

Магистратурата ѝ по "Междукултурна комуникация и превод с китайски и български език" от Софийския университет е добавка към другата от НБУ по "Международни отношения и дипломация". Тя е живяла в Китай, учила е в тамошен университет и е създател на Фейсбук страницата "С обич от Китай", която няма начин да не ви е попадала в мрежата с любопитните..

публикувано на 10.08.25 в 12:15
Храмът на Артемида в Сардис

Древният Сардис

Древният лидийски град Сардис е бил един от най-богатите градове в миналото. Сардис е бил столица и по време на управлението на цар Крез, останал в историята с вкуса си към богатствата, като Крез е управлявал едно наистина внушително царство, което обхващало голяма територия – от Милет и Ефес до Черноморското крайбрежие и Анталия. Ако трябва да си..

публикувано на 09.08.25 в 10:05
Доц. Борислав Александров, Цветелина Лазарова и Деница Дочева

Геодезистът трябва да притежава знания в различни области, сръчност и издръжливост

"Аз избрах професията на геодезиста, защото има движение, а работата на бюро не ме привлича. Свързването със земята е нещо, което ми е присърце, сподели второкурсничката в УАСГ – специалност "Геодезия" Цветелина Лазарова. "Първоначално никога не съм си мислила, че ще избера геодезията за своя специалност. При мен има наследственост, защото баба ми и..

публикувано на 08.08.25 в 15:20