Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Драганов: Зимният сезон започна много успешно

Снимка: БГНЕС

Туризмът е един от секторите с най-висок дял в брутния вътрешен продукт на страната. Има ли туристи в началото на 2022 година? Как започна и какви са очакванията за зимния туристически сезон?

Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

“Зимният сезон започна много успешно, особено за тези, които практикуват ски и сноуборд. Зимните курорти бяха максимално запълнени.

Трябва да отчетем, че все пак имаме и силен балнео и спа туризъм, тъй като и балнео комплексите и къщите за гости бяха пълни. Къщите за гости, малките семейни хотели, малките корпоративни хотели.

Имаше успех и културният туризъм, ако визираме кукерските тържества, които стартираха в Разлог и ще продължат през целия месец. Те ще завършат с тържества, които ще завършат с фестивала “Сурва“ в края на януари.

Очакваме повече туристи за целия зимен сезон и по отношение на ски туризма, тъй като се възобновиха чартърните полети от Великобритания и Ирландия.

Имаше ли много туристи у нас по Коледа и Нова година?

“Беше доста оживено, имаше два пъти повече чуждестранни туристи спрямо предходната година. Имаше и много интензивни пътувания на вътрешния туризъм българи в България.“

Българската банка за развитие предоставя 60 млн. лева в нова програма за подкрепа на туризма. Средствата ще се отпускат чрез три продукта: кредит овърдрафт, револвиращ кредит и кредит с отлагане на погасителните вноски при лихва от 2,8%. Фирми с персонал до 49 души ще могат да се възползват от кредит до 500 000 лв., а тези с персонал до 249 души – до 750 000 лв. 

Повече за програмата можете да чуете от разговора в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Театър и храна

Фифика Георгиева завършва актьорско майсторство за куклен театър и известно време животът ѝ е тясно свързан с театъра, а сетне тя се посвещава поравно на театъра и на храната. Така е и днес, години по-късно, както в проектите ѝ за деца, така и в проектите ѝ за възрастни. За нея производството на сладка, лютеница и сладоледи е почивка от..

публикувано на 24.06.24 в 18:20

Младите, киното, или накъде ни насочват мечтите?

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" Теодор Неделчев, ученик, който се занимава с кино, сподели своята история и вдъхновение. В отговор на въпроса кога е решил, че ще бъде свързан с киното, той разказа: "Тази идея ми беше дадена още в ранното детство от моя баща, който обожаваше да гледа филми. Аз бях примамен доста приятно..

обновено на 24.06.24 в 13:52

Студентски театрален фестивал в Хасково за трета поредна година

На 24 юни в Хасково се открива третото издание на единствения студентски театрален фестивал в България "Сцена на края на града". За програмата и участниците е разговорът със Стелиян Николов, директор на ДКТ "Иван Димов" – Хасково. Ето какво каза Стелиян Николов в ефира на предаването “Нашият ден”: "Фестивалът се провежда за трета поредна..

обновено на 24.06.24 в 12:34

Фестивалът на дивите цветя в Родопите с 11-о издание

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" представяме единадесетото издание на Фестивала на дивите цветя в Родопите. Тази година фестивалът поставя акцент върху изложението на местни производители, предлагащи екологично чисти продукти от планинския район. Илия Годев , организатор на фестивала, разказва за събитията и акцентите на..

обновено на 24.06.24 в 11:07
Яна и Димитър Недялкови

Влез в обувките ми

Все повече съвременни изследвания казват, че обувките, които носим, имат решаващо значение за здравето на телата ни. Бързите масови производства на обувки казват, че можем да носим всичко, стига то да ни е по джоба. Занаятчийските производства на обувки казват, че е важно да запазим човешкото лице на всеки един занаят, следователно – човешките..

публикувано на 23.06.24 в 10:35