Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Трошева:

Пътят към църковната музика в днешно време минава през интернет

Срещнах много главни герои по пътя си

Нели Трошева
Снимка: facebook/nellytrosheva

Нели Трошева е диригент и основател на Камерен хор „Проф. Георги Робев“. Учила е в класа по хорово дирижиране на проф. Георги Робев и е един от последните студенти на майстора на хоровото дирижиране в Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“.

От студентските си години досега Нели Трошева е дирижирала камерни оркестрови състави и хорове, някои от които са печелили призови места на международни хорови конкурси в България, Италия, Австрия, Германия, Полша, Чехия, Черна гора, Северна Македония. Тя е носител на Наградата за най-добър диригент на Международния хоров конкурс в Превеза, Гърция.

Сред съставите, с които Нели Трошева е работила, са Женски народен хор „Елица“, Камерен хор при храм „Успение Богородично“ – София, Камерен хор при храм „Св. Димитър“ – София, Смесен хор „Петко Стайнов“ и Детски хор „Искра“ – Казанлък. Дирижирала е и концертни програми на Струнен камерен оркестър – Казанлък.

През юли 2002 Нели Трошева дирижира Реквиема на В.А.Моцарт в Прага с хор „Петко Стайнов“ от Казанлък, с  оркестър и солисти на Пражката опера и посвещава концерта в памет на своя учител – Маестро Георги Робев.

През 2004 година Нели Трошева създава Камерен хор „Проф. Георги Робев“, а през 2006 година – и смесения хор при храм „Св. Параскева“ в София. С двата състава реализира различни музикални проекти, най-значимите сред които са двата албума с църковно-славянска музика “Духовна светлина“ и „Ангелски глас“ със солист Пламен Папазиков. Със съставите, които ръководи, е участвала в музикалното оформление на наградените български филми „Безбог“ (2017) и „Асансьор за пациенти“ (2017), в концертни турнета в Германия, Италия и Швейцария (2013-2019).


Нели Трошева е Главен герой в “Нашият ден“:

“Като дете 10 години от живота си ходех на балет. Най-хубавото преживяване, докато играех балет, беше свиренето на пианото.

Първо се запалих по пианото, почти веднага ми купиха пиано, след като казах. Записаха ме в хоровата школа в Казанлък и така пътят ми направи завой от балета към музиката, а впоследствие и към хоровата музика, която стана първа и единствена любов.“


Църковните песнопения

“Това е едно влечение към нашата родна православна музика, което е повсеместно, аз не съм изключение. Имаме много красива музика. Тя дава на хоровете такъв живот и преживяване! Хората, които я изпълняват, се променят и прераждат докато я изпълняват, хората, които я слушат, също.“

Пътят към църковната музика в днешно време минава през интернет. Младите интелигентни хора, които живеят в интернет, попадат там на неща, които ги интересуват. Ние публикуваме своята дейност и послания, интересни факти и статии. Пишем за хоровото изкуство, за църковната музика, за авторите на тази музика."

Хористите

“Срещнах много главни герои по пътя си. Заедно с тях правим едно геройство повече от 15 години. Всеки един от тях сам по себе си е слънце.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Снимка: facebook/nellytrosheva

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Никола Вандов с първа награда за цялостен принос към българския театър

Никола Вандов е първият носител на наградата за цялостен принос към българския театър на Обществото на независимите театрални критици, което е член на Международната организация на театралните критици. Обществото присъди Годишната си награда на уважавания театровед за неговата неизменна преданост и рицарско служене на българския театър, за..

публикувано на 30.06.24 в 12:15

Белият цвят на камъка в изложбата на Иван Русев

Изложбата на Иван Русев "Бяло" в галерия "Арте"  е част от събитията по повод 70-aта годишнина на автора.  Камерната експозиция включва 11 бели каменни пластики, 20 рисунки във вътрешното пространство и няколко по-големи скулптури в откритото пространство на галерията. Обединяващото е белият цвят на камъка и мощната творческа енергия на автора...

публикувано на 30.06.24 в 08:50

Граф Дренски – безделник по душа

В книгата си "Граф Дренски – безделник по душа" Траян Антов представя коктейл от лични спомени, шеги и закачки, разкази за остров Бали и Виетнам и опити за сериозни разсъждения. На страниците се мяркат негови роднини и Румен Урумов, Елисавета Багряна, Елена Бобевска, Таню Киряков, Пламен Димитров, Дора Габе, Тома Спространов, Весел Цанков, Ники..

публикувано на 29.06.24 в 12:35
Асен Блатечки и Николай Урумов

Николай Урумов поставя "Зимните навици на зайците" в Ловеч

Драматичният театър в Ловеч между две премиери в края на сезона – в "Артефир" разказва директорката на ДТ "Борис Луканов" Биляна Петрова . "Зимните навици на зайците" е пиеса, писана от Станислав Стратиев през 1996 година и поставяна само веднъж. Николай Урумов, в качеството на режисьор и актьор, съживява този сатиричен сюжет  за "България,..

публикувано на 29.06.24 в 11:35
Автопортрет, 1983

За материалното и духовно наследство на Дечко Узунов

Казанлък е град, който освен наследството на траките и аромата на роза дамасцена може да предложи на своите гости едно пътуване в чудния свят на изобразителното изкуство. На 27 юни в Софийската градска художествена галерия се състоя лекция на тема "Дечко Узунов и неговото наследство в Казанлък". В "Артефир" д-р Пламен Петров говори за..

публикувано на 29.06.24 в 08:30