Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 февруари – Ден на пчеларя

Снимка: архив

Православната църква почита паметта на свещеномъченик Харалампий Чудотворец, приеман за покровител на пчеларите.

Днес е единственият ден от годината, в който се освещава мед в храмовете.

Свети Харалампий е бил епископ в град Магнезия, област Тесалия, и смел проповедник на вярата при гоненията срещу християните в края на II век. Бил предаден на мъчения, но раните му заздравявали по чуден начин. Осъден на посичане и издъхнал на 113 години, недокоснат от меча на палача.

Предсмъртно отправя гореща молитва Бог да благославя всички хора и да ги дарува със здраве, спасение и земни блага.

„И затова е и много почитан помощник, избавя от епидемии, от болести, дарява всяко добро на човека“.

По традиция след празничната литургия днес се освещава меда от новата реколта.


За празника и за състоянието на пчеларството у нас разказва в “Нашият ден“ Михаил Михайлов, председател на обединение “Български пчеларски съюз“:

“Броят на пчелните семейства у нас остава на едно относително постоянно ниво, около 800 000. За съжаление дребните пчелари, тези с дребни семейства около 40 до 50 кошера, намаляват и то прогресивно.

Иначе големите пчелини, едрите производства се окрупняват. Те имат възможност и да участват по програми и пчеларството да бъде субсидирано.

Изключително важно е да оцеляват и малките производители. Проблемът е в това, че дребните пчелари не се регистрират като земеделски стопани, а това е изискването, за да участват по програми и да получават държавни помощи.“

Как протича Международното изложение по пчеларство в Плевен можете да чуете от пълния разговор в звуковия файл.

Чуйте и повече за това каква ще бъде подкрепата за производителите на мед по Националната програма по пчеларство за тригодишния период 2020-2022 година и какво обезщетение ще получат пчеларите за унищожени пчелни семейства?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екологията като емоция – природата като дом

Според консервативния мислител Роджър Скрутън за трезво отношение към климатичните промени не е достатъчна нито експертността на експертите, нито паническата атака на прогностиците. Нужна е емоция и то любов към дома, която да ни помогне да вместим "природата у дома". Доколко постижимо е това, разсъждава д-р Маргарита Габровска в "Часът на..

публикувано на 25.06.24 в 11:26

Д-р Джон Брок: Хората и Земята имат общо бъдеще

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" представяме репортаж от лекцията на проф. Джон Брок, озаглавена "Ритъмът на Земята". Тази лекция е част от фестивала "Столица/Литература", организиран от Фондация "Елизабет Костова". Темата на лекцията се фокусира върху промените в химическия състав на атмосферата през последните десетилетия и..

обновено на 25.06.24 в 10:55

Фалшивата информация – има ли универсален метод за разпознаване?

В рубриката "Епизоди от живота" гл. асистент д-р Стефан Марков, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и от Института по философия и социология при БАН, а също и автор на новоизлязлата книга "Алгоритми на заблудата",  както и автор на новоизлязлата книга "Алгоритми на заблудата", разкрива какво е фалшива информация в епохата на постистина. В..

публикувано на 25.06.24 в 10:01

Театър и храна

Фифика Георгиева завършва актьорско майсторство за куклен театър и известно време животът ѝ е тясно свързан с театъра, а сетне тя се посвещава поравно на театъра и на храната. Така е и днес, години по-късно, както в проектите ѝ за деца, така и в проектите ѝ за възрастни. За нея производството на сладка, лютеница и сладоледи е почивка от..

публикувано на 24.06.24 в 18:20

Младите, киното, или накъде ни насочват мечтите?

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" Теодор Неделчев, ученик, който се занимава с кино, сподели своята история и вдъхновение. В отговор на въпроса кога е решил, че ще бъде свързан с киното, той разказа: "Тази идея ми беше дадена още в ранното детство от моя баща, който обожаваше да гледа филми. Аз бях примамен доста приятно..

обновено на 24.06.24 в 13:52