Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяване на аптечната мрежа в малките населени места – възможни механизми

Снимка: Ани Петрова

В края на миналата седмица се проведе среща между Българския фармацевтичен съюз и Националното сдружение на общините в Република България. Срещата беше по темата за възможните механизми за разширяване на аптечната мрежа в малките населени места и също така се постави въпросът за изготвянето на Национална аптечна карта.

Темата коментира в “Нашият ден“ Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз:

“Инициативата за срещата беше наша. Българският фармацевтичен съюз припознава проблем, който имат повечето пациенти, особено в малките населени места, свързан със затруднения в достъпа до лекарствени продукти и фармацевтични грижи. Решихме да потърсим начини и методи на този проблем.“

Възможни механизми

“Във връзка със Закона за бюджета на Здравната каса, който вече мина на първо четене, очакваме да мине и на второ, БФС предложи такова решение, което касае аптеки в населено място, които са единствени, както и населени места, които разполагат само с две аптеки.

Предложението ни беше, когато в населеното място има само една аптека, тя да получава 500 лева на месец през НЗОК, а когато аптеките са две, помощта да се разделя. Това касае само аптеки, имащи договор с Касата.

Направихме преглед на Изпълнителната агенция по лекарствата и извадихме всички населени места с по една и две аптеки. За целия бюджет на Касата за цяла година общият разход ще бъде около 2 млн. и 200 хил. лева., което на общ бюджет на Здравна каса около 6 млрд. е просто нищо. Това е целева мярка, която ще има много добър ефект и няма да тежи на бюджета.“

В колко общини няма аптеки

“В 17 общински центъра казаха, че изобщо няма аптека, но нямаме точна информация.“

Национална аптечна карта

“По заповед на министъра на здравеопазването се свикват областни щабове, в които има представители на Фармацевтичния съюз, на помощник фармацевтите, на общините, на РЗИ, на държавата, които да определят нуждата от допълнителни аптеки.

Тази карта би следвало да послужи за определени рестриктивни мерки за места, в които има твърде много аптеки и за създаване на мерки и стимули за откриване на аптеки там, където няма. България е една от водещите държави по брой аптеки в Европа, които обаче са много неравномерно разпределени.“

Чуйте от целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възрастните хора и дигиталните медии и обучение

По-уязвими ли са поколенията, израснали преди интернет, към фалшиви новини, пропаганда, конспиративни теории и здравна дезинформация?  Конференцията "Информацията има значение: Практики за повишаване на дигиталната и медийна грамотност на възрастните", организирана от фондация "Глобални библиотеки" - България , беше посветена на..

публикувано на 19.10.24 в 16:54

Рабиша, селото в което се живее трудно

Село Рабиша се намира в община Белоградчик, област Видин и е известно с пещерата "Магура", която се намира на 3 километра от селото и с най-голямото по площ вътрешно езеро у нас – Рабишкото езеро. Според последното преброяване в Рабиша живеят 245 човека. Преди 90 години жителите на селото били 1296. Църквата "Свети пророк Илия" е построена..

публикувано на 19.10.24 в 08:15
д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

За дискриминацията – тормоз, преследване, подбуждане

В рубриката "Съветите на адвоката" на юридическото предаване "Законът и Темида" д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация, дългогодишен консултант на предаването, отговаря в ефир на слушателски въпроси. Петър Ненов, София: С оглед на обстоятелството,..

публикувано на 18.10.24 в 15:00

Персонализирана терапия за рак: Български изследовател сред водещите млади учени на света

Иновативното проучване на лечение на рак на гърдата, ръководено от д-р инж. Веселина Узунова, ѝ донесе място сред топ 30 финалисти в световния формат на Програма "Най-изявените млади личности на света" за 2023 г., организирана от Международната младежка камара – България (JCI Bulgaria). Проучването ѝ в областта на туморната нанотераностика следва..

обновено на 18.10.24 в 12:40
адв. Петър Николов, Анелия Торошанова, адв. Елка Пороминска и адв. Деян Драгиев (от ляво надясно)

Противоречат ли на правото на ЕС промените в Закона за адвокатурата?

Противоречат ли на правото на ЕС промените в Закона за адвокатурата? Какви изисквания има нормативната уредба на Европейския  съюз по отношение на защитата на важни, според договора на функционирането на ЕС, принципи и права, във връзка със съдебните разноски и възнагражденията на адвоката? За справедливата и балансирана законодателна уредба – една..

публикувано на 18.10.24 в 12:35