Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Делин:

Огромна част от хората в големите градове не се придвижват с велосипед поради страх

| обновено на 21.02.22 в 08:23
Снимка: БНР

Виновни ли сме ние, като пешеходци, ако ходим по велоалеите. Как може да се ускори придвижването с велосипеди в големите градове?

Темата коментира в “Нашият ден“ Иво Делин, член на сдружение “Велоеволюция“:

“Всичко е въпрос на добра воля на общините, които поддържат пътната инфраструктура на своята територия. По-голяма част от придвижванията ми са с велосипед. Доста по-бързо, екологично и здравословно е.

Манталитетът в България е, че шофьорът е цар на пътя и пътят си е негов. Докато това мислене не се промени, велоалеите и всичко останало би пречило на пътя.

Много малка част от шофьорите се усещат, че ако преминат на велосипед, задръстването изчезва и придвижването става доста по-бързо.

На ниво управление доста от нещата не се случват. Първо, нямаме план за развитие на велосипедния транспорт в София. Огромна част от хората в големите градове не се качват на велосипед поради страх да не бъдат  блъснати от друг участник в движението. Следват се прости правила, които защитават нашите маневри, трябва де сме и по-бдителни.

Как може да се преодолее страхът?

“Основният начин да се направи тази промяна е адекватната инфраструктура за велосипедистите, когато тя наистина е безопасна и отделена от автомобилния трафик.

В София това почти никъде не се случва. В други градове от страната нещата са малко по-добре.

Зимния сезон със сигурност е по-опасен по няколко причини. Една е, че като цяло е по-тъмно и мрачно. И сутрин, и вечер, когато хората отиват и се връщат от работа, е доста по-тъмно и има сериозен шанс велосипедистите да не се видят, тъй като те са рядкост зимата. Другият проблем е, че е хлъзгаво.“

С идването на пролетта…

“Ще си припомним хаоса по пътищата. Шофьорите ще започнат отново да си припомнят, че  съществуваме на пътя и ставаме все повече и повече, особено с пролетта и лятото.“

Чуйте разговора в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече има българска информационна платформа за подсладителите

Е-sladko е първата българска информационна платформа за подсладителите.   Елисавета Котова , председател на Асоциация на децата с диабет, запознава слушателите на "Lege Artis" с възможностите на новия информационен портал. Много хора смятат, че неограничената консумация на подсладители е безвредна и не знаят кога и как трябва да се..

публикувано на 14.06.24 в 12:33

"Заедно за многообразие" – проект, насочен към равнопоставеността на работното място

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме едногодишната инициатива на Сдружение "Знание", озаглавена "Заедно за многообразие". Тази инициатива е насочена към зачитането на човешкото достойнство, недопускането на дискриминация на работното място, в училище и в обществото. Целта е да се подобри разбирането за..

обновено на 14.06.24 в 09:19
Радослав Парушев, Светлозар Желев и Анди Велков (от ляво надясно)

За политическата сцена и литературните визии за съвременната реалност

Писателите Андрей Велков и Радослав Парушев гостуват в ефира на “Нашият ден”, за да обсъдят последните избори за Народно събрание и Европейски парламент, политическата ситуация в страната и в чужбина, както и възможното бъдеще пред нас. Радослав Парушев , адвокат и един от водещите специалисти по интелектуално и авторско право в България,..

обновено на 13.06.24 в 12:07
Ървин Дейвид Ялом

93 години от рождението на Ървин Дейвид Ялом

Ървин Дейвид Ялом, американски психиатър, теоретик и практик, преподавател и автор на романи, е роден на днешния ден, 13 юни 1931 г. Той е една от водещите фигури в екзистенциалната психология и груповата психотерапия. Родителите на Ялом емигрират от Русия в САЩ през 1920-те години . Те се заселват във Вашингтон, където отварят бакалски..

обновено на 13.06.24 в 10:33

София става домакин на Международен форум за борба със сколиозата

В рамките на Международния месец за информираност за сколиоза, София ще бъде домакин на значимо събитие – Международен форум "Заедно срещу сколиозата". Събитието ще се проведе на 29 юни 2024 г. в Международното висше бизнес училище и ще събере водещи специалисти от България и чужбина . Целта на форума е да повиши осведомеността за триизмерната..

обновено на 12.06.24 в 12:33