Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложбата „Ние сме /Бяхме природа” – неразривната връзка на човека с природата

Боряна Венциславова, „Призрачни светлини“ (Оранжева градина Андрач), 2021, фотография
Снимка: nationalgallery.bg

„Войната, която човечеството от десетилетия води срещу природата, всъщност е война срещу самото човечество”. Това е посланието, което Боряна Венциславова отправя към всички нас във фотоизложбата си „Ние сме /Бяхме природа”, представена в Национална галерия „Квадрат 500“.

Произведенията на Боряна Венциславова са сред малкото, които отвеждат зрителя към актуални екологични теми, свързани с унищожаването на природата в резултат на човешката дейност, климатичната криза, безскрупулното изчерпване на природните ресурси от страна на индустрията и едновременно с това акцентира върху неразривната връзка на човека с природата.

Боряна Венциславова, „Призрачни светлини“ (Тъмна вода), 2021, фотография
Състои се от серия фотографии, озаглавена „Призрачни светлини“, които показват както природни пейзажи, така и част от цивилизацията – банкомат, бензиностанция, оръжеен магазин и др. Във всички присъства светлината, която символизира човека и неговото присъствие/отсъствие в тях. Според Боряна Венциславова: „Светлината е много важен символ – тя може да бъде начало, но и край, да бъде топла или студена, да поддържа живота, но и да го унищожава.“

За първи път изложбата „Ние сме/бяхме природа“ („We/re Nature”) с куратор Лиза Ортнер-Крайл е показана в Кунстфорум Виена (март - юни 2021). Организирана е с финансовата подкрепа на Федерално министерство на изкуствата, културата, държавната служба и спорта на Австрия, Посолството на Австрия и на УниКредит Булбанк.

Боряна Венциславова, „Ние природата“, 2021, видео, 27 мин.
Филмът „Ние Природата” е част от експозицията и в него, чрез гласа на природата, Боряна Венциславова призовава за промяна в начина, по който се отнасяме към околната среда и нейните ресурси преди да е станало твърде късно.

За кадрите от филма, който авторката е заснемала в продължение на едно десетилетие от различни точки на света и за това, какво още показва тази толкова актуална днес изложба, разказва Сиана Минева – куратор на експозицията в Национална галерия „Квадрат 500“.


Снимки: НГ „Квадрат 500“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Русев с черно-бял дебют в киното

Един градски филм, който да представя драмата на интелигентния, чувствителен човек в България – това представлява дебютът в игралното кино на режисьора Петър Русев. "Апостол: един нежен рицар в Бруталия" е черно-бялата история на талантлив млад мъж, който от дълго време страда от главоболие и това го прави неработоспособен. Напътстван в кратките си..

публикувано на 20.05.24 в 16:15

Българите Woomb подгряват пост-пънк легендите Whispering Sons

Макар да съществуват отскоро, това лято за българската формация Woomb ще е, меко казано, натоварено. Предстоят им серия от концерти и фестивали.  Още тази седмица Woomb ще свирят на шоукейс конференцията Spike  в Пловдив, а преди това в София, във вторник, 21 май, ще подгряват белгийците Whispering Sons . В сърцето на Woomb стоят..

публикувано на 20.05.24 в 16:10

"Рисуващите артисти" – микс от индивидуалности

Изложбата "Рисуващи артисти" в софийската галерия "Финес" обединява десет български актьори в любовта им към изобразителното изкуство. Организирана е от Олег Чернев, който вече има три самостоятелни експозиции на фотопейзажи, а идеята е заимствана от инициативата на Игор Марковски "Пеещи артисти". "Трябваха 18 месеца, за да се стигне до..

публикувано на 20.05.24 в 14:20

Изложбата "Великден" представя най-новите творби на Велин Динев

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" се насочваме към изложбата "Великден" на художника Велин Динев в столичната галерия "Сердика". Изкуствоведката Диана Драганова-Щир коментира симфонията от платна, асонанси и света в митове и легенди, пресъздадени от автора. В предаването се включва и самият Велин Динев. В ателието си..

обновено на 20.05.24 в 12:58
Мария Мира Хрисова и Нейка Кръстева (от ляво надясно)

Нейка Кръстева представя Илия Темков – един рицар на музиката

Странният мъж на масата до прозореца, който говори за музика – това е диригентът, музиковедът, просветителят, основателят на Международния фестивал "Мартенски музикални дни", основоположникът на музикално-образователните лектории в България Илия Темков. В "Terra Култура" разговаряме с Нейка Кръстева , журналист и автор на книгата "Илия Темков –..

публикувано на 20.05.24 в 11:30