Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световете на живописеца Васил Стоев и скулптора Веселин Ламбрев

Живопис и скулптура – две изложби, обединени под общото заглавие „Светове”, представя столичната галерия "Контраст". До 26 март ценителите на изкуството могат да се докоснат до различните естетически светове и чувствителност на двама от най-значимите съвременни пловдивски творци – живописеца Васил Стоев и скулптора Веселин Ламбрев.

За живописните мистификации на заобикалящия ни свят в платната на Васил Стоев и за философските интерпретации на връзката между природа и цивилизация в пластиките на Веселин Ламбрев, както и за идеята да бъдат представени едновременно двама толкова различни като светоусещане, извървян житейски път и художествена реализация творци, Красимира Шопова разговаря с Аксиния Джурова – куратор на двете експозиции в „Светове”.

Галерия „Контраст“ представя двама пловдивчани – майстора на „живописното мистифициране“ Васил Стоев и скулптора Веселин Ламбрев. Различни като чувствителност, извървян житейски път, творческа реализация и най-вече собствен свят, рискът да се покажат заедно не е случаен. Трансхуманизмът с неговата бездуховност, неподозираният доскоро релативизъм, скептицизъм и нихилизъм са изключително предизвикателство към всички, особено към хората на изкуството и по-точно тези, които продължават да се вълнуват от загубата на традиционните ценности. Има опасност дори тези, които говорят за духовност, да се превърнат в новите дисиденти. За двамата пловдивчани творческият акт все още е възприеман като генератор на духовни послания.

Васил Стоев, оформил се под влиянието на пловдивската бохема, успя бързо да изгради своя неповторим, рафиниран стил, характерен с приказно-метафоричните си сюжети, далеч от обективната реалност, пренасящ ни от драматичното ни време в един изпълнен с цвят и надежда свят. И това се усеща, освен в деликатните като настроение пейзажи, но и в двата основни цикъла, показани в изложбата „Сънят на Франсиско Гоя“ и „Коридори на съдбата“. Неговият терен за творческа свобода е този на богатата му фантазия, природна интелигентност и фина чувствителност. Символико-образната интерпретация на цвета в картините му е постигната чрез редуване на матово приглушени повърхности, създаващи усещане за пустота, на фона на които моделира фигуративни акценти с очертаването на контурите и загатната на места сянка. Така Васил Стоев още веднъж ни се представя като майстор на контраста между живописната мазга и монохромните повърхности на фона, похват отдавна оценен извън пределите на страната ни и в последните десетилетия, и у нас.

Пластиките на Веселин Ламбрев покриват широк хронологичен диапазон – от 90-те години на ХХ век насам. Тази своеобразна ретроспекция дава възможност да се проследи пътя, който изминава скулпторът от Художествената академия и неговия учител, един от най-добрите български скулптори Димитър Бойков-Хесапа, през ателието на Вежди Рашидов до изработването на свой собствен стил. Така Веселин Ламбрев ни предлага пластики, осъществени в различни стилистични похвати и решения – от бягството от натурата, разчленяването на формата и нейната деформация до затварянето ѝ в собствения обем. Тематичният диапазон варира от християнския цикъл („Храм I и II“, „Божията частица“, „Ореол“) до екстаза на „Нестинарка“ и „Метаморфози“ на времето. На места скулпторът използва съзнателно и пародийния похват, без да излиза от фигуративността.

И двете изложби в Галерия „Контраст“ на двама творци с различни светове са в посока на съхранението на изконната роля на изкуството да възвисява, нещо толкова нужно на всички ни днес.

Аксиния Джурова

Снимки – Галерия „Контраст“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният фестивал "Българска душа на Святата земя" обяви своите лауреати

Завърши деветото издание на международния фестивал "Българска душа на Святата земя" , който се провежда в израелския град Бат Ям.  Тази година фестивалът беше в онлайн формат заради драматичните военни действия в Израел – организаторите не пожелаха да рискуват сигурността на участниците, които досега пристигаха от цял свят, за да присъстват на..

публикувано на 26.06.24 в 11:52

Plovdiv Jazz Fest празнува своя десети рожден ден

В програмата на фестивала Plovdiv Jazz Fest за 10-ата му годишнина това лято и през есента ще гостуват световни артисти – съобщава в "Артефир“ Мирослава Кацарова – директор на фестивала, радиоводещ и джаз певица. Тя изброи имената на Авишай Коен трио, Тил Брьонер, Майкъл Лийг, Бил Лорънс, Джо Ловано трио и Майк Стърн като част от гостите на Plovdiv..

публикувано на 26.06.24 в 11:10
Проф. д-р Лидия Върбанова

За културните политики в извънградските райони

За културните политики в извънградските райони в "Нашият ден" говори проф. д-р Лидия Върбанова , ръководител на магистърската програма "Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии" в НАТФИЗ. Проф. Върбанова разказва, че идеята за международно изследване и подпомагане на културните и творчески дейности, които се намират извън големите градове,..

публикувано на 26.06.24 в 09:05

Изложба-акция "Тухлата" през юли в изложбена зала "Райко Алексиев"

Изложба "Тухлата" ще представи резултатите и произведенията от мащабната акция "Тухлата / 2023", която за първи път се представя в столицата. Проектът има за цел да възстанови стара акция на изкуствоведа Димитър Грозданов, но и да инициира диалог в обществото за същността, разбирането и популяризирането на съвременното изкуство изобщо. Публичното..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Маестро Йордан Камджалов на национално турне с "Mузикална магия"

"Mузикална магия" е програма, посветена на 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония. Ценителите на музиката ще слушат шедьоври от класиката и романтизма под диригентската палка на  маестро Йордан Камджалов.  Турнето ще започне на 1 юли от Плевен, в зала “Катя Попова”, където заедно с Плевенска филхармония ще свири гост-солист..

публикувано на 25.06.24 в 17:07