Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Налбантов:

Не можем да разчитаме на кадри за хотелиерския бранш на бежанците от Украйна

Снимка: БГНЕС

Каква е подкрепата на българския хотелиерски бизнес за бежанците от Украйна? До каква степен могат да се справят със собствени сили и каква подкрепа се нуждае хотелиерският бизнес? Кои и какви са административните пречки пред бързото настаняване и наемане на работа на бежанците от Украйна?

Темата коментира в “Нашият ден“ Веселин Налбантов, зам.-председател на БХРА:

“Бях малко по-революционно настроен, но вследствие на вчерашната информация, че държавата ще поеме издръжката на бягащите от войната граждани, ще бъда малко по-смирен. Поклон пред всички мои колеги хотелиери от цялата страна, които показаха, че са по-адекватни от държавата. Аз съм потомък на бежанци. Поклон пред хората, които дадоха от залъка си.


Хотелите не са в състояние да правят каквото и да е повече, защото ние не сме пригодени за зимна експлоатация. В момента е много студено. Не сме пригодени с никакви уреди за отопление на помещенията.

Хубаво е, че държавата реши да настани тези граждани по базите, които имаме на различните учреждения. Това е едно добро начало.

Хората, които идват, не могат да запълнят липсите на трудовия ни пазар. Те няма да бъдат нашите работници, защото не са пригодени. В голямата си част това са майки с деца. Независимо, че ще им се осигури някаква помощ като училища и детски градини, те не могат да пътуват от Бургас до Слънчев бряг.

Тези хора също така искат да се върнат обратно до три месеца, а нашият проблем с работната ръка е от години.


Кризата с работната ръка у нас

“Сега нашите политици трябва да се поинтересуват  – в Молдова, Македония, Сърбия има българи. Трябва да важи, а и не само за тях, да пребивават поне шест месеца в държавата ни. Не само за бежанския статут, а и за хората, които ще дойдат на работа. Изпитваме неистова нужда от такива хора.

Хората, бягащи от войната, изобщо няма да се влеят в българския пазар на труда в областта на хотелиерството и ресторантьорството. От всички тези около 26 000, които има в момента, не повече от 1000 души могат и ще потърсят работа.

Тези 1200 лева са им достатъчни, за да преживяват, няма как да ги привлечем с нашите сравнително добри заплати, но те няма да дойдат при нас. Освен всичко останало, те очакват да се върнат. Не можем да разчитаме на работници от там, въпросът е да помогнем.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как "Дивата София" ни учи да забелязваме природата в града

Д-р Атанас Грозданов от Биологическия факултет на Софийския университет сподели в ефира на "Нашият ден" вдъхновяващи мисли за градското биоразнообразие и инициативата "Дивата София". Основната цел на този проект е да разкрие на широката публика богатството на дивата природа, която съществува дори в рамките на големия град. Според д-р Грозданов много..

обновено на 03.12.24 в 13:14

Как общините могат да създават енергийни общности: ново обучение

В предаването "Време за наука" Христо Панчев, координатор на инициативата за "зелено възстановяване" в "Грийнпийс" за Централна и Източна Европа, разказва за новия проект на организацията – специализирания курс "Енергийно еспресо". "Енергийно еспресо" е безплатен онлайн курс, насочен към общински специалисти, ангажирани в сферата на градското..

обновено на 03.12.24 в 12:33

Жени и деца бежанци – пътят към успешната интеграция

В рамките на рубриката "Темата на деня" в ефира на "Нашият ден" се проведе задълбочен разговор за интеграцията на жените и децата бежанци от Украйна. Участие взеха Бистра Иванова, председател на "Мулти култи колектив", украинската поетеса Ана Багряна и Виктория Петрова, мениджър програми и оценка на проекти към "Българския фонд на жените"...

обновено на 03.12.24 в 10:22

Персонализирано здравословно хранене: Как работи платформата NutriWell?

В рубриката "Епизоди от живота" обсъдихме как иновативните технологии могат да подкрепят здравословния начин на живот. Владислав Живков, управител на "Инова Ливинг", представи проекта NutriWell – платформа, разработена с помощта на изкуствен интелект , която има за цел да подпомага здравословното хранене и социалното включване. "NutriWell е..

публикувано на 03.12.24 в 09:00

Запомнете: мендокусай!

В "Голямата къща на смешните хора" на редакция "Хумор и сатира" най-кратка и ясна е рубриката "Кратко и ясно".  Този път в нея насочваме вниманието си към далечна Япония – древна страна, населена с японци, които умеят кратко и ясно да назоват неща, процеси и явления, които ние няма и да се сетим да назовем.  Японците например имат термина..

публикувано на 02.12.24 в 18:10