Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов:

След паниката за олио: Без реално разследване не може да се твърди, че има злонамерена акция

Руслан Стефанов
Снимка: Ани Петрова

Има ли спекула на пазара на хранителните стоки и горивата? Какъв е генезисът на спекулата, кой се облагодетелства от нея, докъде може да доведе тя и какви са механизмите за спирането ѝ?

Темата коментира в “Нашият ден“ Руслан Стефанов, програмен директор и главен икономист на Центъра за изследване на демокрацията:

“Всички, които са минали през т.нар. “Виденова зима“, знаят, че дори не се доближаваме до онова време, сега има временни опашки. Тогава доста дълго време постояхме на тези опашки.

Много от нас помнят и началото на 90-те години, когато беше още по-сериозно. В случая такива елементи са част от пазарната икономика. Спомняте си опашките за гориво във Великобритания след Брекзит миналата година. Те са комбинация от пазарни фактори и психологически натрупвания в населението.

Хората просто се поддават на емоция, но има и реални фактори, които са причина за това. Има реални пазарни елементи, които водят до покачване на цените и до страхове, че те ще продължат да се покачват, и потребителите реагират по съответния начин.

Пазарните участници също търсят начин да спечелят. Опашките, които видяхме, бяха резултат от очакванията, че цените ще продължат да се покачват.“

Има ли организирани акции с цел манипулация на пазара?

“Несъмнено опозицията използва ситуацията, която се създаде. В същото време управляващите реагират по този политически начин. Не може да се твърди, че има такива злонамерени опити, без да има реално разследване от компетентните органи.

Инфлация има, тя е световен феномен. При много държави, особено при най-бедните, тя доведе до реална липса на продукти.

Това е в световен мащаб, особено след войната в Украйна, защото половината от слънчогледовата реколта идва от там, 30% от зърнените култури идват от Русия и Украйна.

След започването на войната и налагането на санкции има реакции, които допълнително усилиха тенденцията за увеличаване на цените и недостиг на храни. Недостиг има в световен мащаб.“


Електроенергията

“В момента има механизъм за компенсация на високите цени. Но една продължаваща нестабилност на международния газов пазар ще доведе до покачване на цените. Със сигурност най-сериозният риск от тези цени е именно за домакинствата и покачване на битовите сметки.

Мерките са на Европейско равнище. Едно от нещата, които Европа ще направи, е търсене на намаляване на зависимостта от руски газ чрез осигуряване на алтернативи – по-големи инвестиции, възобновяеми енергийни източници, по-големи инвестиции в енергийна ефективност.

Отпускането на средства от Европа е изключително важно, за да могат да влязат в бизнеса и домакинствата чрез проекти за подобряване на енергийната ефективност – дълбоко реновиране на сградите, залагане на възобновяеми енергийни източници като фотосоларни инсталации и т.н.

България е една от страните, в които има доста висока енергийна бедност, което изисква активна защита на тези уязвими дупки.

Сакаш в последните дни пазарите се успокоиха, но, ако конфликтът продължава, войната в момента не изглежда да става по-лека, а напротив – по-тежка, има опасност натискът върху цените да остане сериозен.“

Квоти на потребление

“Това е крайна мярка, която може да се въведе при сериозен продължителен натиск и в случай че няма други механизми. В момента всички възможни опции са на масата.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10