Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиана Николова:

Поредното връщане на Плана за възстановяване е сигнал, че не се справяме

Снимка: sofiaxxi.eu

15 април е новата дата за оценка на Плана за възстановяване и устойчивост на България. Планът е върнат за пореден път за доработване. Какъв сигнал е това?

Темата коментира в “Нашият ден“ Юлиана Николова, директор на портал “Европа“ и Фондация “Център за модернизиране но политики“:

“Връщането на Плана е лош сигнал е, сигнал, че не се справяме. Очакваме комисията да даде положителна оценка на плана, оценка на това, че той отговаря на целите на Съюза и допринася със своите проекти и задачи и инвестиционни намерения.

Имаме няколко доработки, които допринасят за целите и политиките. Планът е променян в частта, в която да постигне по-бързо целите, но имаме още един дефицит, който е твърде неочакван.“

От това, което пише в Плана, не можем да извадим какво точно се обсъжда и как се обсъжда с Комисията, което не е кой знае какъв проблем по отношение на одобряването на Плана, но е проблем по отношение на информиране на гражданите какво точно се прави и какви ангажименти се поемат от тяхно име.

Част от проектите, които са новите и са качени, новите 12 проекта в различни области, част от тях са на английски, което също не е много красиво по отношение на българските граждани.

Вчера чухме от говорител на Комисията, че технически планът ще бъде одобрен до няколко седмици, след което Комисията ще направи решение за положителна оценка по този план и ще го даде на Съвета.

Вероятно Съветът в някои от своите формати, например във формат министри на финансите, ще се събере, за да приеме решение за одобряване на Плана на България, в който ще заложи поети ангажименти за реформи и поетапни цели – кога, колко и какво трябва да се докаже, за да се види изпълнението на Плана и съответните инвестиционни ангажименти.“

Чуйте разговора в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Налбантов

Илия Налбантов: В Украйна има една скрита мобилизация

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" беше обсъдена темата (Не)възможните прогнози за войната в Украйна. Гост в студиото беше военният експерт Илия Налбантов, с когото се върнахме към прогнозите му от предишни предавания. Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи Илия Налбантов, военен експерт: Украйна върви бавно към..

обновено на 26.06.24 в 12:14

Какво е пикълбол?

Запознаваме слушателите на 'Нашият ден" със спорта пикълбол – новата спортна мания в Европа и у нас . Пикълболът се появява през 1965 година в САЩ и представлява ракетен спорт . Съчетава в себе си елементи на тенис, тенис на маса, бадминтон и може да се играе и в открита, и в закрита среда. От 2022 година съществува Българската..

публикувано на 26.06.24 в 11:28

Изкуствен интелект – непредвидимо бързо ли се развива?

Гост в рубриката "Темите на деня" е Петър Петров, експертът, който ни предупреждава, че животът ни няма как да е същият след изкуствения интелект. Предстоящата му книга, посветена на тази тема, обещава да разкрие нови аспекти и предизвикателства, пред които ще се изправим с развитието на технологията. В предаването той сподели, че..

обновено на 26.06.24 в 11:11

Хазартната зависимост – възможна ли е промяна?

Гост в рубриката "Епизоди от живота" на предаването “Нашият ден“ е Ивайло Иванов, създател на инициативата "Живот след хазарта". Ивайло сподели своите впечатления и опит от работата си с хора, които са преминали през хазартната зависимост. На въпроса за съдбите и животите, с които се е сблъскал, Ивайло отговори, че те често са тъжни, трудни и..

обновено на 26.06.24 в 10:18

Екологията като емоция – природата като дом

Според консервативния мислител Роджър Скрутън за трезво отношение към климатичните промени не е достатъчна нито експертността на експертите, нито паническата атака на прогностиците. Нужна е емоция и то любов към дома, която да ни помогне да вместим "природата у дома". Доколко постижимо е това, разсъждава д-р Маргарита Габровска в "Часът на..

публикувано на 25.06.24 в 11:26