Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дезинформацията бива черна, сива и бяла

Боян Чуков
Снимка: БНР

Трудно ли е и колко е трудно да бъдеш международен анализатор в настоящата ситуация? Колко и какви видове са анализите? Колко типа може да бъде дезинформацията?

Темите коментира в “Нашият ден“ международният анализатор Боян Чуков:

“За да можеш да правиш геополитически международни анализи е необходимо да си натрупал години работа в определени области, които позволяват след време да си изживял това, което говориш, да си го преживял, да си го пипнал и да си посветил част от своите умствени усилия на темите и всичко това да е минало през сърцето ти, тъй като всеки един човек има своите емоции.

Анализите биват разузнавателни, академични, биват и тип журналистически разследвания, блогърски коментари и т.н. Тези три типа анализа нямат абсолютно нищо общо. За високо ниво на качество става дума при академичния и разузнавателния анализ.

Академичният анализ е основният инструмент, с който се борави, това са различните науки. Разузнаването не е наука, защото науката е инструмент, за разузнавателния анализ. Докато науката работи с фактите, които ги вижда и всички са в състояние да ги забележат.

Науката е инструмент за разузнавателния анализ, докато науката работи с фактите, които вижда и всички са в състояние да ги забележат, разузнаването работи с това, което не се вижда.“

Дезинформацията

“Трябва да се много внимателни и когато говорим за данните, с които боравим, тъй като има едно понятие “дезинформация“ – всички ужасно обичат да го употребяват, но бих искала съвсем накратко да се спра на типовете. Дезинформацията бива черна, сива и бяла.

Черната е тогава, когато абсолютно всичко, което се каже е лъжа и тя се долавя страшно бързо. Сивата дезинформация е, когато имаме 50% лъжа и 50% истина.

Най-висшата степен на дезинформация, най-професионалната, е тогава, когато говорим за бяла дезинформация. Когато имаме дадено събитие, даден факт, в международните отношения, нещо се е случило някъде по света, за да се опише напълно това събитие трябва да имаме 25 факта, които вие да знаете. Ако ви подадат седем от тях, но ги селектират съвсем целенасочено на базата на вашия начин на разсъждение, вие достигате категорично до грешен извод.“

Най-трудният период в кариерата

“Най-трудно ми беше и най-много съм се притеснявал по време на първия ми мандат във Франция, след като първите две години нямах абсолютно никакъв резултат от своята работа. Като млад бях ужасно амбициозен и не можех да приема, че нямам професионални успехи. Третата година постигнах категоричен успех.

В професионална ми кариера най-абразивен е периодът ми в Министерски съвет - и за здраве, и за емоции. Там човек отива един час по-рано на работа и се прибира два-три часа по-късно.“

Езиците

“Не съм положил специални усилия, за да науча всички тези езици. Баща ми, в края на 50-те години, беше изпратен в Атина в българската легация. На 5-годишна възраст с гърците в Гърция научих гръцки почти като майчин език. Началното ми училище е руско, а прогимназията ми беше във Френския колеж в Атина.

В книгата ми “Разузнаването отвътре“ съм се опитал да споделя професионалния си опит на едни по-разбираем език. Една от главите е много актуална в момента, в нея се обяснява за политизирането на разузнаването.

Най-лесно е човек да каже – “от мен нищо не зависи“ – зависи от усилията на всички нас. Когато масово хората започнат да възприемат истината такава каквато е, а не съгласно своите предварителни предпочитания.“

Чуйте разговора в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свободата и свободите

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България е повод да се запитаме за това всеобхватно и така податливо на безброй тълкувания понятие. Какво е свободата във философско измерение? Защо "тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" – безсмъртието чрез саможертва ли се постига? А свободата на избора, свободата на словото, свободата на..

публикувано на 02.06.24 в 12:21
Иисус Христос и Самарянката

С дух и истина

Стремежът на хората към безсмъртие съществува от древни времена. Той е отразен и в приказките за деца чрез мотива за "живата вода", която има свойството да възкресява и да прави други чудеса. Истинската жива вода може да дойде обаче единствено чрез Бога, Който е Извор на живота. Сам Той обяснява на самарянката свойствата на живата вода: "А който пие..

публикувано на 02.06.24 в 09:20

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10