Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Недева: Политическата класа у нас все още не разбира какви трябва да са медиите

Снимка: БГНЕС

В началото на този месец Комисията по култура и медии в НС прие за четири минути старите правила за избор на нови членове на СЕМ от парламентарната квота, тъй като мандатът на двама от членовете на СЕМ изтича в края на този месец.

Тази сряда, ден, преди срокът за номинации да изтече, от ИТН внесоха в деловодството на Парламента своята номинация – член на СЕМ от квотата на НС да бъде Мартин Карбовски.

АЕЖ-България реагираха веднага с позиция, която подробно може да прочетете на сайта им и организира протест под надслов: "Спрете гаврата с медиите" в градинката до Народното събрание на 15 април от 18.30 ч.

За протеста и само медиен ли е казусът с предложението на Мартин Карбовски за член на СЕМ коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Ирина Недева, председател на АЕЖ-България.

Към кого е апелът "Спрете гаврата с медиите?
"Този апел е към политиците като цяло, защото на нас ни се струва че не можем да ги делим даже на управляващи и опозиция. Има проблем в България с разбирането от страна на политическата класа какво трябва да се случва с медиите и как да осигурят, това което се изисква според всички правила на нормалните демокрации, а именно редакционната независимост на медиите.
За първи път видяхме от страна на "Продължаваме промяната" опит за диалог с професионалната общност. Да се надяваме, че разумът ще надделее.

Има много сериозни политически залози в момента в България и дестабилизирането на страната ни, като член ЕС и на НАТО определено води до това някой да печели от тази дестабилизация.

В тази усложнена геополитическа ситуация възможните печеливши други държави са ясни. В момента Русия е в открита война с Украйна. Всичко, което засяга огромната машина за дезинформация от страна на Руската държава взривява международното право.
Вместо да правим качествена журналистика в България се оказва че се играят игри за надмощие, кой кого."

Тази номинация бе сравнена от не един колега с номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС през 2013. Приличат ли си по нещо според вас двете номинации?
"И тогава имаше стъпка назад, но сега като че ли тази стъпка беше направена много бързо. Най-важното е да се успокоят жестовете, които идват от областта на ентъртеймънта, на шоуто, поне по отношение на това което страната ни трябва да прави спрямо изискванията и регламентите на Европейския съюз. Най-зле стоим в Европа."

Искате ли оставката на Тошко Йорданов като председател на комисията по култура и медии?
"Да, ние сме заявили, че са преминати червените линии на употребата на медийната тема като повод за шоу и като повод за провокации. "


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илияна Маринкова

Илияна Маринкова: Това видях в Украйна – желанието за живот

Илияна Маринкова, журналистка от "Фрогнюз", коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" изкуството и културата по време на война. Илияна се завърна от Украйна преди дни и присъства международния кинофестивал "ОКО", който се проведе в Болград, Украйна. Украйна през фестивала "ОКО" "Фестивалът е етнографски и това, което си говорехме с Татяна..

публикувано на 28.09.24 в 08:50

Село Флорентин – някъде там, накрай България

Село Флорентин се намира в община Ново село и в него живеят около 300 човека. Разположено е на брега на река Дунав. На 18 км е от областния град Видин и на 6 км от общинския си център. През римско време възниква крепостта Флорентиана. Тя се е намирала на около 1 км източно от селото в местността "Валя Турчилор:, върху невисок хълм, надвесен над брега..

публикувано на 28.09.24 в 08:25
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20

Андрей: Тази война трябва да стане война на дронове

Андрей и Олга имат лаборатория за изработка на дронове в Украйна. Този август при срещата ми с тях те разказаха за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо дроновете са важни за тази война, как са започнали да правят дронове и защо те спасяват човешки животи на фронта. "Това е нашата лаборатория. Тук проектираме и произвеждаме всички наши..

публикувано на 27.09.24 в 16:15