Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високата проба поезия

"Да се откажеш от рая" на американския писател Джак Гилбърт

Снимка: изд. ДА

"Не защото е тъжно, а защото има значение" – така американският писател Джак Гилбърт говори за поезията. Той определя себе си като "сериозен романтик". През дългия си живот (жевее до 97 години) публикува пет пълни стихосбирки.

"Известен с отказа си от известност", както пише „Ню Йорк Таймс“ по повод смъртта му през 2012 г., Джак Гилбърт е един от скритите диаманти на американската поезия. Писателката Меган О’Рьорк го описва по следния начин: "Гилбърт не е просто забележителен поет. Той е поет, чиято прямота и яснота ще се харесат на много читатели... поет извън времето си, който практикува поетика на чистотата в един все по-какофоничен свят – лиричен призрак на една неслучила се литературна история“.

Стихосбирката на Джак Гилбърт "Да се откажеш от рая" ще бъде представена на 13 май от 18.30 часа в Младежкия театър "Николай Бинев" в столицата от преводача Димитър Кенаров и редакторката на превода Надежда Радулова.

За поезията и живота на американския писател Джак Гилбърт – разговор в "Артефир" с преводача на стиховете му на български език Димитър Кенаров.

"Гилбърт е от поколението на битниците. Има пролетарски произход, работи всякакви неща. Започва да пише поезия на по-късна възраст. Първата му книга прави фурор! Номиниран е за "Пулицър". Той става нещо като новоизгряващата звезда на американския поетичен хоризонт. Няколко месеца по-късно след наградите и славата решава, че поезия не може да бъде писана така. Напуска Америка и живее от място на място... Живее много скромно по свой личностен избор – да навлезе в същността на живота, да избяга от шума на цивилизацията. Това е и част от мита на романтизма. Едно отшелничество, но не и аскетизъм. Поетите се молят в "църквата на сетивата". Гилбърт успява да вкара този тип по-традиционна образност в една изключително медитативна поезия, която разкрива нещо ново, направена е по нов начин." 

Чуйте повече от звуковия файл.
Джак Гилбърт е роден през 1925 г. в град Питсбърг, щата Пенсилвания. Работи като пътуващ търговец, служител във фирма за борба с вредителите, металург. През 1962 г. излиза дебютната му стихосбирка, която го превръща в литературна знаменитост, но скоро след това той напуска САЩ и се оттегля от обществения живот. През следващите десетилетия живее в Италия, Гърция, Англия, Дания. За цялата си кариера публикува пет стихосбирки, всяка от които е оценена високо, макар че самият Гилбърт остава в публична сянка. Четвъртата му книга "Да се откажеш от рая" получава Националната награда на критиците на САЩ.


Снимки – изд. ДА и University of Arizona Poetry Center

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бистра Льошевалие, Ретроспектива, НГ „Квадрат 500“ – „След“, 2024

За мисията и политиката на Националната галерия

"Музей в ефира" се завърна в програма "Христо Ботев" на 23 септември с предаване, посветено на важните събития в художествения ни живот през изминалите летни месеци. А някои от тези събития бяха свързани с Националната галерия. Това някак се подразбира – или би трябвало да се подразбира, когато става дума за такава институция. Тя е музей с постоянна..

публикувано на 02.10.24 в 08:45

Носталгия по бунта

"С криле обърнати към Рая" е дебютната изложба на Георги П. Павлов, която може да се види в пространството на галерия "+359". Тя полемизира факта, че революционният, утопичният и бунтарският заряд на младежките субкултури от миналия век е загубен. "Тези субкултури все пак са успявали да влияят на обществото и да променят някакви неща, а днес..

публикувано на 01.10.24 в 17:10

"Портрети отвисоко" на Руфина Ву и Щефан Канъм

Фотографии и архитектурни планове на незаконни постройки по покривите на високите сгради в Хонконг показват в  проекта "Портрети отвисоко" Руфина Ву и Щефан Канъм. Експозицията е в столичната галерия "Синтезис".  Архитектурните планове са начертани от Руфина Ву, която е архитект, родена е в Хонконг и често превръща в изкуство собствените си наблюдения..

публикувано на 01.10.24 в 16:46

Боян Тончев и неговият "Безкраен свършек на света"

Боян Тончев е журналист, писател и сценарист. Той е възпитаник на Софийския университет, където е завършил философия. Работил е като сценарист в телевизионното предаване "Господари на ефира", бил е и редактор в "Дневник". В момента работи за "Свободна Европа". Автор е на сборниците с разкази "Безкраен свършек на света", "Животът като следобедна дрямка"..

публикувано на 01.10.24 в 16:06

Пътят на сърцето във филма "Сватба" по Николай Хайтов

Постановъчен костюмен филм, който не сме гледали от години в българското кино – така критиците определиха филма "Сватба" на Магдалена Ралчева. Той получи наградата на гилдия "Критика" към СБФД на 42-рата "Златна роза" заради достоверността си и изисканата си стилистика. Филмът е екранизация на едноименната творба на Николай Хайтов от сборника му..

публикувано на 01.10.24 в 12:57