Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За розопроизводителите положението не е розово

Снимка: БГНЕС

Масовият розобер започна, а производителите се борят със стари проблеми и нови предизвикателства. Близо 50 000 дка площи с маслодайна роза се обработват у нас, като основните сортове са Дамасцена и АлбаБългария запазва лидерските си позиции в глобален мащаб въпреки трудностите. Производството на розово масло е традиционен поминък по нашите земи с над 300-годишна история. А българското розово масло е основна съставка  в близо 20 от световноизвестните марки парфюми. 

За "Нашият ден“ розопроизводителят Велина Иванова с масиви в с. Московец посочва: "Положението не е розово. От една страна, недостатъчните изкупни цени, липсата на работници. Тази година и времето не е с нас, защото в района не можа да завали капка дъжд. Някои от пъпките започват да падат, защото времето е много сухо“. 

Фермерите не биха обрали градините си, ако за втора поредна година трябва да пласират продукцията на цена под себестойност. Изкупната цена в момента е 2,50 лева. "Десетки декари с розови засаждания са изрязани до дъно, други въобще не са обработвани, не са орани, не са орязвани. Картината е страшна", допълва Иванова.         

Не е възможно един розопроизводител, който обработва между 560-100 дка, да има 40-50 души работници, за които да изготви и връчи еднодневни трудови договори. "На берачите дневно се заплаща между 1,20 до 1,50 лева на килограм. Обикновено нашите помагачи са роми", казва Велина Иванова.

През последните години преработвателите алармират за сериозни проблеми с чистотата и качеството на цвета и маслото заради високото ниво на остатъци от пестициди в резултат на използването на препарати с неразрешени активни вещества.

Повече можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Касимова-Моасе: Тъжният човек е много по-управляем

Намираме я в Русе, град на красиви изгреви и културно разнообразие, където тя е имала представления във вчерашния ден. Оттам писателката и журналистка Мария Касимова-Моасе представи предизвикателствата и вълненията, които преживява в своята артистична и журналистическа практика. "Вълнуват ме много теми, – започва Мария. – Един живот няма..

обновено на 30.04.24 в 11:04

30 април: Международен ден на джаза

публикувано на 30.04.24 в 09:41

Нова магистърска програма по астробиология в СУ

СУ "Св. Климент Охридски" открива  нова интердисциплинарна магистърска програма по астробилогия . За целите и възможностите, които предлага специалността, в "Нашият ден" говори гл. ас. д-р Петър Евтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. В началото на разговора д-р Евтимов пояснява същността на астробиологията като наука:..

публикувано на 29.04.24 в 12:50

Да подариш една чиста и зелена природа

Това издание на "Terra Култура" посвещаваме на спасителите на ежедневието – хората, чието мислене се простира отвъд удобството на безразличието. Един от тях е Георги Златинов , който е в основата на това с. Делчево да се превърне в най-чистото село, а Гоце Делчев – в най-чистия град. Усилията да организира почистването и залесяването на цели..

публикувано на 29.04.24 в 12:36

Туризмът – разцвет и някои девиации

"Обичам туризма, но не обичам туристите" – такива изказвания могат да се видят в специализирани чатове и групи по темата "туризъм". Всъщност само преди два века хората са се придвижвали в пространството масово единствено при война, природен катаклизъм или за търговия. Кога и защо става толкова привлекателно да се пътешества? Защо понякога обсесията..

публикувано на 29.04.24 в 12:00