Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо да предпазваме кожата си през лятото?

Снимка: Pixabay

Не всяка слънчева светлина е еднаква. Времето от деня, сезонът и географското положение – всичко това има отношение към интензивността на слънцето.

Времето за естествена защита на кожата е по-кратко, когато сте навън по средата на деня в разгара на лятото – например, ако сте в планината, защото UVB радиацията се увеличава с увеличаването на надморската височина.

До морето пък UV лъчите се усилват чрез тяхното отразяване във водата. На тропиците, когато слънцето е в летния си зенит, UV светлината изминава по-кратък път през атмосферата на земята, което също я прави по-интензивна.

Как да се грижим за кожата си през лятото, коментира в "Нашият ден“ д-р Маргарита Къчева, дерматолог от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

"Наблюдават се дори изгаряния на кожата в градски условия. Предупреждаваме пациенти да бъдат изключително стриктни, когато са на почивка на морето или планината. Вече има нужда да спазваме слънцезащита дори и в градски условия“, допълва д-р Маргарита Къчева.

Вредите от слънцето

Натурална защита срещу слънце няма. Когато се използват слънцезащитни продукти и слънчевото изгаряне е било възпрепятствано, след слънчеви бани кожата не във върхова форма.

Слънцето, вятърът и жегата я изсушават. Точно заради това хората не трябва да се доверяват на реклами, свързани с продукти, базирани на натурална основа.

Слънцезащитният продукт за кожа трябва да е с широк спектър на действие със слънцезащитен фактор от 30 до 50.

При леко изгаряне могат да се приложат хидратиращи и охлаждащи компреси, съветва дерматологът.

Повече можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Импулсът в мен: Финансовата грамотност на младите

Макар че на пръв поглед темата изглежда малко суха, обръщаме внимание на проучване на ПИЗА , измерващо финансовата грамотност. Преди месец бяха представени данни, които показват, че 15-годишните ученици у нас имат по-ниска финансова култура в сравнение с връстниците си в Европа . Изследването е проведено в около 20 страни. Младите у нас сякаш..

публикувано на 21.10.24 в 14:38

Лукс и древни загадки, или нещо за многоликия свят на Сардиния

В рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Terra Култура" журналистът, писател и пътешественик Георги Христов-Муру Хорхе сподели своите впечатления за остров Сардиния, който често бива възприеман като "много скъпо място". Той уточнява: "Там са и яхтите, и селищата на знаменитостите, но това е само една точка на острова, която е придала това..

обновено на 21.10.24 в 14:02

"Вечер на добродетелите": 15 години подкрепа за децата в риск

На 21 октомври 2024 г.  ф ондация "За Нашите Деца"   за 15-и път ще проведе  най-голямото си благотворително събитие – " Вечер на добродетелите" ,  от 19:00 ч. в Sofia Event Center.  В  рубриката "Разговорът" обсъдихме предстоящото събитие. Този път то ще се проведе под мотото "Криле и корени". За каузата и значимостта на фондацията, както и за..

обновено на 21.10.24 в 11:22

За трета година Urban Wine Fest

За трета година екипът на Българската асоциация на винените професионалисти организира най-мащабната и значима проява, посветена на каузата, а именно 4 градски винени фестивала, наречени Urban Wine Fest в 4 големи града на страната. Този уикенд фестивалът ще се проведе в Пловдив и съвпада с официалния ден, посветен на българското вино – 26..

публикувано на 21.10.24 в 09:59

Истории на непридружени деца, или как фондация помага за успешната интеграция на деца бежанци?

Темата на днешното рубрика "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" се фокусира върху децата, а специален гост беше Кристин Гологанова, социален работник и управител на фондация "Рийчаут.БГ". Тя разказа няколко затрогващи истории за непридружени деца, с които организацията е работила през годините. Една от първите истории, които..

обновено на 21.10.24 в 09:47