Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита Свети Дух

Духът е, който животвори

Снимка: Ани Петрова

Днес в деня след Петдесетница Църквата отдава чест на Божественото достойнство на третото лице на Светата Единосъщна Троица – Светия Дух.

Християнството изповядва един Бог по Своята същност, но в три божествени лица – Отец, Син и Дух Свети. Всяко от тях притежава Свое лично свойство. Така Отец предвечно ражда Сина, Син е роден от Отца, а Светият Дух изхожда от Отца.

Православното учение за Светия Дух е отразено в осмия член на Символ на вярата, където се казва: "Вярвам... и в Духа Светий, Господа, Животворящия, Който от Отца изхожда. Комуто се покланяме и Го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците."

В това Никео-Цариградско веpоопpеделение са изложени най-главните свойства и проявления на Светия Дух, утвърдени от св. Отци на Втория вселенски събор, проведен в Константинопол през 381 г. В Своите проявления Светия Дух е преди всичко животворна сила в света.

Още при създаването на небето и земята това е упоменато в книга (Бит. 1:2) Той проявява животворното Си действие, което не престава и до днес. Светият Дух възражда, очиства и подкрепя душата на човека, като я освещава чрез светите Тайнства.

Главно Тайнство и сърце на Църквата е Светото причастие, където се приобщаваме с Тялото и Кръвта Христови, установено на Тайната вечеря от самия Христос. Тогава Бог ни разкрива как осъществяваме общение с него.

В древната Църква и Кръщението, и Миропомазването, и Светото тайнство Брак, както и други Тайнства, са били свързани непосредствено със Светата литургия, а сега само Тайнството Свещенство е останало свързано с нея.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връзката между Възнесение Господне и богопознанието

На Възнесение Господне се извършва последното чудо от земния живот на Сина Божии. Там, на върха на Елеонската планина, когато Той се възнася, за да застане отдясно на Отца Си. Както с Възкресението Си от гроба Спасителят разкрива истината за нашето бъдещо възкресение, така с възнесението Си Той ни дава залог и за нашето преминаване от земята на..

публикувано на 16.06.24 в 09:19

Синигерът от нов столичен графит призовава: Премини на зелено днес, за да живееш по-добре утре

Графити стенопис "Премини на зелено" беше открит в близост до Южния парк, който напомня за важността на природата в града и представя 150 идеи как да я опазим. Платформата Move.bg е инициаторът, а партньори са район "Триадица” на Столична община и София Графити Тур. Градската картина можете да разгледате в подлеза към Южния парк от страната на..

публикувано на 16.06.24 в 09:05
Момчил Инджов

Момчил Инджов: Благоденствието и демокрацията трябва да се поддържат и отстояват

Какво следва за Европа след изборите за ЕП, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Момчил Инджов , кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел. Кои са печеливши в Европа "В Европа да се надяваме на европейското мнозинство, защото то се запази. Трите главни политически сили: ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и..

публикувано на 16.06.24 в 08:55
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 08:50

На гости в Ново Железаре

В хисарското село Ново Железаре живеят около 200 човека. То се намира на 16 километра от общинския си център и на около 35 км. от областния град Пловдив. В уречения ден и час на посещението ми в селото, председателя на читалището Мария Мутафчийска ме посрещна в центъра и заедно прекрачихме прага на клуба на пенсионера, където се бяха събрали..

публикувано на 15.06.24 в 08:20