Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Илко Гетов

Рекорден брой лекарства са получили разрешение през 2021

Проф. Илко Гетов
Снимка: Ани Петрова

Европейската агенция по лекарствата е препоръчала 92 лекарства за одобрение през 2021 г. Това става ясно от дейността на регулативния орган, който бе приет от Управителния съвет.

В "Нашият ден“ проф. д-р Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарствата, коментира, че "2021 година беше изключителна натоварена за работата на Европейската агенция по лекарства. Рекорден брой нови международни непатентни наименования са разрешени. Освен това към тях трябва да добавим 89 лекарства, за които са разширени указанията или това за какво могат да се прилагат“.

Част от новите лекарствени препарати се прилагат в следните групи: онкохематология, ревматология, онкология, педиатрия и при ендокринните заболявания. "Пет лекарства са получили негативно становище, т.е. отказано е да бъдат разрешени за употреба в ЕС", казва експертът. 

И допълва, че "политиката за одобрение следва стриктно регулаторните  изисквания за съответните лекарства да имат доказателства за качество, ефикасност и безопасност. Като с оценката са ангажирани най-добрите специалисти от страните-членки на ЕС".

Скоро към Европейската агенция по лекарства ще бъде създадена система за следене на потенциални липси за недостиг на лекарства за гражданите на ЕС. Добрата новина е, че България вече разполага с такава.

Клиничните изпитвания също имат своето място в годишния отчет на Европейската агенция по лекарства, като достъпът на пациенти се улеснява значително. Най-голям дял имат в сферата на онкологията, онкохематологията и педиатрията, а също така и за Covid-19. 

"Само в рамките на 2021 г. Европейската агенция по лекарства разреши за употреба 4 ваксини и 5 терапии за лечение на Covid-19. Все още е рано да говорим за комбинирана ваксина срещу Covid-19 и грип", допълва експертът. Очаква през есента да се появи ваксина и за най-малките до 5-годишна възраст. 

За съжаление масовата безконтролна употреба на антибиотици води до появата на мултирезистентност. Има пациенти, които няма с какво да бъдат лекувани. Разработват се нови антибиотици. Най-важното е предприемането на мерки и политики по отношение на ограничаване на безконтролната употреба на антибиотици, твърди проф. Гетов.

Целия разговор с проф. д-р Илко Гетов можете да чуете в звуковия файл. 



По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свободата и свободите

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България е повод да се запитаме за това всеобхватно и така податливо на безброй тълкувания понятие. Какво е свободата във философско измерение? Защо "тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" – безсмъртието чрез саможертва ли се постига? А свободата на избора, свободата на словото, свободата на..

публикувано на 02.06.24 в 12:21
Иисус Христос и Самарянката

С дух и истина

Стремежът на хората към безсмъртие съществува от древни времена. Той е отразен и в приказките за деца чрез мотива за "живата вода", която има свойството да възкресява и да прави други чудеса. Истинската жива вода може да дойде обаче единствено чрез Бога, Който е Извор на живота. Сам Той обяснява на самарянката свойствата на живата вода: "А който пие..

публикувано на 02.06.24 в 09:20

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10