Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теглото на душата и думите, които изчезват, а са на върха езика

Снимка: @ciela.books

"Млък" всъщност приканва за разговор. Това е призив да се обърнем към думите, които са на върха на езика, но липсата на отношение към тях понякога ги спира да заговорят. "Млък" е кантарът, който трябва да ни събуди от летаргията. Той измерва колко е точното тегло на човешката душа. И макар това да е относително, да е колкото невъзможно – толкова и чисто и просто, "Млък" опира на точна бройка – 21 разказа. Толкова е побрал новият сборник на Радослав Бимбалов.

Радослав Бимбалов
В "Млък" можеш да усетиш душата, да я чуеш, да се откажеш от нея, а след това рязко да си я пожелаеш отново, да я пазиш и обгрижваш, защото ти е само една и незаменима. Със сборника с човешки разкази читателят обръща времето, лети с Вятър и поляга в мекото бяло нищо, вкусва по кокалчетата на пръстите си плътта на жертвата и пулсира с нея, губи думите, а отчаяно иска да ги намери. Някъде там вижда и розово фламинго в автобус. И изживява всичко това вътре, където е разнолико, противоречиво, но неизбежно лично. Във вътрешността най-силно кънтят онези теми, които замитаме под килима и се правим, че не съществуват, че не са наши, а на всеки друг и именно другият трябва да се справи с тях.

За това "Млък", което дреме в нас и днес повече крещи, отколкото да говори, но пък все пак се опитва и да слуша, разказва рекламистът, общественик и автор освен на този сборник с разкази, така и на романа "Аз, Маниака", Радослав Бимбалов.

От него в звуковия файл ще чуете жертва ли сме вече на глобалния лексикален дефицит, и има ли лек за това. Ще чуете и за скучното съвършенство и за гласа, който има очи, допир и вкус.

Снимки: ФС на издателство "Сиела"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва 15-ото издание на Международния фестивал "Златен кукер" в София

Аулата на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и тази година ще е домакин на 15-ото издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер" от 8 до 12 май в София. Фестивалът ще представи богата програма с прожекции на най-добрите филми в областта на анимационното изкуство , селектирани в десет различни категории, Майсторки класове ,..

обновено на 08.05.24 в 18:11

"Моята обич ще те посрещне" – новата книга на Петър Андасаров

Поетът Петър Андасаров издаде нова стихосбирка с избрана любовна лирика, озаглавена "Моята обич ще те посрещне". Книгата е илюстрирана от Кеазим Исинов. "Всяко едно стихотворение на Петър Андасаров докосва читателя с интонационна и ритмическа лекота, с оригинална образност, с диапазон от контрастни чувства, които лирическият говорител не крие зад..

публикувано на 08.05.24 в 17:52

Никога сянката не е толкова тъмна, че да няма светлина

Серия рисунки, колажи, принтове и обекти показва Десислава Христова в галерия "Аросита" в София. Вълнуват я и изследва сенките и светлината в тях, не само външните, а и най-тъмните, тези, които отчаяно крием от себе си и от другите. "На мен ми харесва да откривам светлината в сенките, да търся ярките цветни неонови проблясъци в хора, обекти и..

обновено на 08.05.24 в 16:19
Бронзов бюст на Ставри Калинов. Автор: Георги Чапкънов

Мощни естетически послания в картините и скулптурите на Ставри Калинов

В навечерието на Великден "Арт Клуб Дипломат" и галерия "Средец" откриха изложба с непоказвани творби в памет на големия художник и скулптор Ставри Калинов (1944 - 2023). Тя ще бъде отворена за посетители до 23 май в галерия "Средец" на Министерството на културата . "Ставри е вечен двигател в изкуството – естетически перпетуум мобиле!" – казва за..

публикувано на 07.05.24 в 17:21

Уникална книга за обредното богоугодие на малката домашна църква

"Господ няма да ми се сърди" – това заглавие е избрал за най-новата си книга дългогодишнният журналист и изследовател на обредния български фолклор Серги Гьошев. И както пише Румен Леонидов:  "Гьошев е смирил в едно цяло традиционната църковна подозрителност към народните лечителки с разкриването на молитвените им тайни и съпричастия. И в това небесно..

публикувано на 07.05.24 в 16:46