Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Вихра Баева: Фолклорът се мени заедно с околния свят

| обновено на 05.09.22 в 13:08
Снимка: facebook/festival.jeravna

Всяка година през месец август се провежда Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна, чрез който има възможност младите да се пренесат столетия назад, да се докоснат до българските народни традиции, танци, бит и обичаи, лишавайки се от съвременните удобства и мобилни устройства.

Фестивалът е създаден е през 2008 година по идея на Христо Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на НФА „Българе”.

Завръщат ли се младите българи към корените и традициите си?

Темата коментира в “Нашият ден“ доц. д-р Вихра Баева, фолклорист, етнолог и културен антрополог:

“Има различни подходи към фолклора, реално и аз не съм от големите фенове на Фестивала в Жеравна, изобщо на комерсиализирането на българските традиции. Изконно те са нещо много красиво и истинско. Когато навлезе елементът на комерсиализация, недостатъчно познаване и изкривяване на дълбинния смисъл се превръща в кич. И това за хората, които се занимават професионално с етнология е трудно за преглъщане. Ние като изследователи просто трябва да регистрираме това, което се случва, но в чисто човешки план имаме своите емоции“, казва тя и допълва:

“Като алтернативен вариант съществуват съборите от типа на Копривщица. Ние като изследователи осъзнаваме, че нещата не могат да се запазят във вида, в който са били преди 100 години. Фолклорът е нещо живо, което се развива и променя във времето, но все пак има едни пластове, свързани с обичаи, облекло, начини на изпълнение, които са много ценни и си струва да се опитваме да ги съхраняваме доколкото е възможно.“

Фолклорът се мени заедно с околния свят

“От една страна е глобализацията, от друга, като противовес на нея е този стремеж към завръщане към корените, към местното, националното и локалното. Това се наблюдава в целия свят, като две тенденции, които действат в противоположни посоки. Възможно е постигането на балансът между глобалния гражданин на света и човекът, който има своите корени и идентичност. Големият проблем е, когато се стигне в крайности или пълно отричане на националното. Или пък обратно някакво вкопчване и впиване в националното.

Предизвикателствата са най-различни, но за нас винаги е интересно, защото в областта на фолклора и културните процеси, които наблюдаваме, винаги нещо се случва“, коментира още тя в ефира на “Нашият ден“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: facebook/festival.jeravna
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свободата и свободите

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България е повод да се запитаме за това всеобхватно и така податливо на безброй тълкувания понятие. Какво е свободата във философско измерение? Защо "тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" – безсмъртието чрез саможертва ли се постига? А свободата на избора, свободата на словото, свободата на..

публикувано на 02.06.24 в 12:21
Иисус Христос и Самарянката

С дух и истина

Стремежът на хората към безсмъртие съществува от древни времена. Той е отразен и в приказките за деца чрез мотива за "живата вода", която има свойството да възкресява и да прави други чудеса. Истинската жива вода може да дойде обаче единствено чрез Бога, Който е Извор на живота. Сам Той обяснява на самарянката свойствата на живата вода: "А който пие..

публикувано на 02.06.24 в 09:20

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10