Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира “Тук-Там Кошер“ - успешни истории на българи от цял свят

Снимка: tuk-tam.bg

На 16 септември се организира безплатен кариерен форум в Интер Експо център. Организатори на събитето са Сдружение “Тук - Там“.

Форумът “Тук- Тама Кошер“ поставя акцент върху свързаността и приноса към България без значение къде се намираш по света. “Кошер“ събира на сцената си хора с международен опит и разгръща програмата си в различни интерактивни зони.

Лилия Мерджанова
“Стартираме в 10:00 часа и ще приключим в края на деня към 17:00 часа. Тази година в  “Тук-Там Кошер“ ще се случват страшно много неща. Събитието включва девет интерактивни зони, в които са включени две семинарни програми. Новото е, че те ще са разделени на тематични тракове или направления. Ще има теми, свързани с технологиите и такива, свързани с култура, наука и с общество“, посочи в “Нашият ден“ Лилия Мерджанова, комуникационен мениджър на сдружение "Тук - Там" и допълни:

“Всеки участник на “Кошер“ може да избере между своите интереси и това, което иска да чуе и разбере, лекцията и направлението, което му е интересно. И тази година успяхме да съберем в семинарните ни програми изключителни българи, които са успешни на световно ниво.“

Да се върнеш в България след образование в чужбина – жертва или възможност?

“Най-ценното от един дълг престой в чужбина е натрупаният опит, доброто образование, което човек може да получи. Човек попива една нова култура, към която се адаптира и взима най-доброто от нея, за да я пренесе тук в България“, посочва още Мерджанова в ефира на “Нашият ден“ и допълва:

“Няма нищо по-ценно от това да реализираш това, което си научил в своята страна, особено в българския контекст. Смятам че мога да бъда много полезна и да се развивам в сферата, в която го правя като помагам на други хора, на които предстои да минат по пътя, по който съм минала и вече съм се завърнала. За мен това не е жертва, а възможност да покажа и да подам ръка на други хора, които са се запътили там, откъдето аз се върнах.“

“Все повече Българи се връщат тук. Икономическата среда у нас се подобрява. Има все повече международни компании, които се инсталират в София и все повече стартъп организации, които се появяват на икономическата сцена. Трудовият пазар се развива и търси специалисти от най-различни сфери“, казва още тя.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: tuk-tam.bg

По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35
Мая Манолова

Художничката Мая Манолова – свободоното дете на две култури

Мая Манолова е млада, талантлива художничка – дете на две култури. Неин баща е големият варненски маринист Димитър Манолов, а майка ѝ е полякиня, литератор и филолог.  В "Нашият ден" Манолова разказва, че е израснала в сърцето на варненската бохема в едно двуезично, артистично семейство. Светогледът ѝ се повлиява както от творческия устрем на..

публикувано на 17.05.24 в 11:29

"Да! За живот!" – Националните спортни игри за трансплантирани започват

Започват Националните спортни игри за трансплантирани – "Да! За живот!" . Събитието ще се проведе на 18 и 19 май в Югозападния университет "Неофит Рилски" – Благоевград . Спортният празник се организира по инициатива на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН), в сътрудничество с висшето учебно заведение и Община Благоевград. За силата, за..

публикувано на 17.05.24 в 10:03

Безплатно приложение за помощ на животни в нужда

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" ви представяме едно мобилно приложение, чрез което могат да се подават сигнали за бездомни животни, имащи нужда от помощ. Приложението е разработено в България и е напълно безплатно. Идеята е всеки, който види животно в нужда и иска да помогне, да може да сигнализира чрез мобилната апликация на..

обновено на 17.05.24 в 09:53