Четвъртото издание на престижния форум ще се проведе на 11 октомври в Интер Експо Център
Това е най-големият форум в страната за производство и реализация на плодове и зеленчуци се завръща. InteliFresh 4.0 ще представи разнообразни решения в градинарството, насочени към по-голяма производствена ефективност и по-добра пазарна ориентация.
Датата е 11 октомври 2022, мястото – Интер Експо Център, София. Следвайки мотото си „От градината до щанда“, четвъртото издание на престижния бизнес форум ще срещне производители на плодове и зеленчуци с водещи търговци в страната, преработватели, както и с доказани доставчици на технологии и услуги.
Един от акцентите на форума е повишаване ефективността на стопанствата чрез въвеждане на нови сортове, технологии и средства за защита на продукцията и намаляване разходите. За ноу-хау се разчита основно на чуждестранен опит, като неразделна част от форума е и нарочна бизнес мисия от Нидерландия.Като лидер в производството, кооперирането и търговията, нидерландската страна ще има отделен панел в конферентната част на програмата, по време на която ще бъде споделен опит, иновативни технологии и цялостни решения в овощарството и оранжерийното производство. Желаещите да се свържат директно с чуждестранните компании ще имат възможност да направят това по време на отделна сесия за бизнес срещи.
“Имаме повод да бъдем оптимисти. България е прекрасна страна за развитие на земеделие. Може би с една по-рязка реформа в сектора можем да постигнем по-сериозни резултати“, казва в ефира на “Нашият ден“ Николай Вълканов, управител на фондация "ИнтелиАгро".
Войната и производството у нас
“Войната беше катализатор в няколко направления. В голяма степен изместване на оранжерийните производства в северната част на света е било поради достъпа до евтин газ, именно липсата му сега може да бъде истински катализатор за промени. Защото не само извън сезонното производство може да се премести на юг, но то като цяло ще намалее“, посочва още той.
Необходимост от технологично обновление
“Стопанствата, които се занимават със зеленчуци, трябва да растат първо като площ, второ като добиви, трето като доходност от единица площ и единица вложен труд. Виждаме, че особено по отношение на труда, ефективността в нашите стопанства е значително по-ниска отколкото в други държави, с които се съревноваваме. Тук искаме да сложим акцент върху технологичното обновление“, казва още той в интервю на БНР и допълва:
“По отношение на овощарството също виждам много сериозен момент на преструктуриране, тъй като близо една четвърт от градините са на възраст над 20 години, която малко или много ги извежда от стопански добиви. В тези градини би трябвало да започне един процес на обновление“.
Чуйте пълния разговор в звуковия файл.
Днес в 14 ч. в сградата на Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ) ще се проведе учредително събрание на Асоциацията на българските културни сдружения в чужбина. Инициативата ще обедини усилията на българските културни организации по света и ще създаде платформа за по-ефективна връзка между институциите. От 22 до 25 юли във..
Днес Регионална библиотека "Пейо Яворов" в Бургас ще бъде домакин на вдъхновяваща и практична среща с древната мъдрост на Индия. Темата е как храната може да се превърне в най-мощното ни лекарство. Поводът – безплатна лекция на един от водещите преподаватели по Аюрведа в България – Юрий Ковачев. Началото е в 19:00 ч., а входът е свободен...
Ratio отправя покана за събитието "Космосът е голям и живот дебне отвсякъде", посветено на търсенето на живот извън Земята, което ще се проведе днес в София. На сцената ще излязат двама изключителни експерти, които ще представят различни перспективи по темата. Това са д-р Веселин Костов – астроном и изследовател от NASA, и Петър Ефтимов – биолог и..
Стела Николова учи Сценични изкуство в Щатите, откъдето се връща преди няколко години заедно със съпруга си Доналд Байфийлд. В София двамата създават ресторант за веганска храна, който бързо се разраства. Какви са ползите от храненето с растителни продукти, как веганското меню снабдява човешкия организъм с протеини и как се изработват рецептите..
Владимир Митев е репортер в Румънска редакция на радио "България". Говори свободно румънски език. Отделно от това е завършил "Иранистика" в СУ "Св. Климент Охридски" и създател също на блога "Персийският мост на приятелството". Участник в много и различни международни проекти. Блогът "Персийският мост на приятелството" набра доста популярност по..
Тоталния разпад на обществения диалог, речевата агресия и върховенството на политическото клише коментират в предаването "Мрежата" д -р Антоанета..
В рубриката "Културен отпечатък" на Terra Култура фаготистът Георги Шашиков сподели своята вдъхновяваща история – история, в която музиката не е..
Започва седмото издание на Международния фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River. Мотото на форума тази година е "Свободата е култура". Сред..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg