Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура - Непознатите будители:

Будителската мисия и осъзнаването на нейната трудност

Своя код будител дават участниците в шестте излъчени епизода

Снимка: Теодора Михова

За втора поредна година в очакване на Деня на народните будители от 19 септември до 31 октомври в Terra култура  се излъчи поредица, посветена на непознати факти и данни за българската будителска мисия на съвременни и исторически личности. 

Своя "код будител" дават участниците в шестте излъчени епизода, както следва: Катя Зографова за жените – будителки и майки; д-р Ерик Евтимов за "Егрекът" и "Шака ореси"; д-р Петър Величков за Яна Язова; Явора Стоилова – като последната от Яворовия род; Димитър Митев и отец Методи Корчев за свещеника в живота ни; реанимационен екип в Спешна помощ в София – д-р Дарко Манчевски и медицинска сестра Ива Кацарова – за Спасението и спасителите.

Орисница на тазгодишната поредица е Катя Зографова, една съвременна будителка, изследователката и писателка. Нейната нова книга "Фани Попова-Мутафова – житие и страдание" е мислена като част от това честно, но не деструктивно, а градивно явяване на "великата сянка“ на най-голямата българска белетристка, една жена с много страдалческа съдба, въвлечена в политическите въртопи на своето време.

"Вече 33 години съм професионален служител на паметта, тъй като работя в Националния литературен музей и съзнанието ми е така настроено да търся при това документално тази памет. Но цялата, не елейната, календарна, а една друга изстрадана, дълбинна понякога болезнена памет. Истината за сложното и трагично битие на национални фигури“, споделя Катя Зографова.

Когато се говори за будитеството, това е ежедневният труд, а не фанфарите. Думата, която тя избра за код будител, е "незабрава".

"Моите будителства са моите книги, моите литературни разходки и моята работа в музея. Будителите са не само книжни хора, хора на перото и на четката. Живеем във време, в което трябва да сме войни на паметта, да предизвикваме обществен дебат. Да инициираме това възкресение на паметта“, твърди Катя Зографова.  

Завръщането към будителската мисия, родовата памет и силата на кръвта е отразено в обръщението на втория герой от поредицата д-р Ерик Евтимов.

"В навечерието на Деня на родните будители желанието на всеки един от нас да бъде будител е във възможността да представи малките и искрените неща, които могат да ни донесат едно удоволствие от общуването с предците“, казва той. Неговата дума за код будител е "прераждането на добротата“. 

Неслучайно д-р Петър Величков, изследователят на Яна Язова, твърди, че "всичко това напомня една строшена чаша, която трябва да съберем и залепим отново“. И допълва, че тя е уникален случай за българската литература.

Според него "каквото и да се случва с България, великите българи не са забравени, а делата им не са потулени. Техните борби и подвизи в името на българщината не са били напразни. Но удивление събужда и историята на празника. Този светъл ден ми прилича на Феникс, възкръснал от пепелта. Както самата България не веднъж възкръсва“. Думата, която избра възкресителят на Яна Язова за код будител е "стожер“.

В четвъртия епизод на поредицата Явора Стоилова, последната от Яворовия род, разказва за Яворов, скритото, явното и другите. За важността на духовното ДНК и за важността на духовната връзка между хората, която ги прави не по-малко роднини.

"Любовта е най-пряката връзка между будителите и събудените от тях. Мисля, че трябва да приобщим мъртвите будители към нашето съвремие, за да бъдат живи посланията им. Ако може да ги освободим дори от ореола на богоизбраните и да ги възприемем като хора като нас, които са живели, страдали и са натрупали  опит и разбрали онова, което ние трябва да разберем благодарение на техните послания“, твърди Явора Стоилова. Думата, която избра последната от Яворовия род за код будител е "любов".

За пътя към вярата в петия епизод говорят отец Методи Корчев и Димитър Митев, изследовател и автор на книгата "Как станах свещеник". Той е ръководител на проекта "Хоровата църковно-славянска музика в столицата – наследство и съвременност“.

Думата, която избраха отец Методи Корчев и Димитър Митев за код будител е "свещен".

Реанимационен екип в Спешна помощ в София – д-р Дарко Манчевски и медицинска сестра Ива Кацарова – за Спасението и спасителите

Когато знаем, че силата е в нас, че любовта на хората и това да бъдем заедно в навечерието на  Деня на народните будители с истината за будителската мисия и осъзнаването на нейната трудност. Ето и кодът: "Незабрава, прераждане на добротата, стожер, любов, свещен, искрящ, истински".

Повече за посланието и код будител можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35
Мая Манолова

Художничката Мая Манолова – свободоното дете на две култури

Мая Манолова е млада, талантлива художничка – дете на две култури. Неин баща е големият варненски маринист Димитър Манолов, а майка ѝ е полякиня, литератор и филолог.  В "Нашият ден" Манолова разказва, че е израснала в сърцето на варненската бохема в едно двуезично, артистично семейство. Светогледът ѝ се повлиява както от творческия устрем на..

публикувано на 17.05.24 в 11:29

"Да! За живот!" – Националните спортни игри за трансплантирани започват

Започват Националните спортни игри за трансплантирани – "Да! За живот!" . Събитието ще се проведе на 18 и 19 май в Югозападния университет "Неофит Рилски" – Благоевград . Спортният празник се организира по инициатива на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН), в сътрудничество с висшето учебно заведение и Община Благоевград. За силата, за..

публикувано на 17.05.24 в 10:03

Безплатно приложение за помощ на животни в нужда

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" ви представяме едно мобилно приложение, чрез което могат да се подават сигнали за бездомни животни, имащи нужда от помощ. Приложението е разработено в България и е напълно безплатно. Идеята е всеки, който види животно в нужда и иска да помогне, да може да сигнализира чрез мобилната апликация на..

обновено на 17.05.24 в 09:53