Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

27-ата конференция на ООН по изменението на климата

Може ли да се защитава кауза чрез поругаване на шедьоври?

Египет е домакин на COP тази година в курортния град Шарм ел-Шейх, на брега на Червено море. Това е втората Конференция на ООН за изменението на климата в Африка след COP22, която се проведе в Мароко през 2016 г. COP27 ще продължи две седмици – от 7 до 18 ноември. Преговорите започнаха със срещи на световните лидери. 

Правителствените служители ще се заемат с някои от най-важните въпроси, свързани с климата, включително финанси, декарбонизация, адаптация и селско стопанство. През втората седмица ще бъдат разисквани големи теми, като половото равенство, недостига на вода и биоразнообразието.

България ще кандидатства за домакинство на COP 29 през 2024 г. Март месец тази година това бе потвърдено от Борислав Сандов на конференцията ,,Планини, красота и предизвикателства’. Участието на България в конференцията дава по-голямо пространство да се обсъждат темите за климатичните промени и необходимостта от предприемането на по-бързи действия в посока подобряване на природните ресурси.

Съвсем наскоро протестиращи екоактивисти унищожиха една от най-известните картини на Винсент ван Гог. Миналата седмица в Лондонската национална галерия те заляха шедьовъра "Слънчогледи" с доматена супа.

Темата коментират доц. Мария Попова от ФЖКМ и Меглена Антонова от “Грийнпийс“ – България:

“Това е по-скоро ПР акция, съобразена с настоящата конференция. Тя се прави с цел да бъде привлечено общественото внимание към тези действително важни проблеми за опазването на климата. Лично моето мнение е, че толкова морална кауза не може да се защитава с неморални средства. Опитът за поругаване на картини не е най-доброто решение, въпреки че чисто исторически има и много други подобни опити през годините.

Темата за изкуството е част от поредица от теми, които ще бъдат атакувани. Тепърва ще виждаме разгръщане на такъв тип ПР акции, които целят да привлекат общественото мнение. Екологичните организации имат много дълга история в това отношение. Много често те са осъждани от обществото и властите“, казват събеседничките.

“В момента акциите са насочени към изкуството, защото изкуството е фокус на богатите слоеве от обществото. Елитът има приоритет към това да колекционира скъпи произведения на изкуството, произведения на художници, които през живота си са били силно отритнати, отхвърляни, а в момента се търгуват за милиони долари като средство за пране на пари и трупане на богатство“, посочват още те.

Защо е атакувана точно картина на Моне?

“Защото Моне е един от хората, които изключително много са обичали природата. Може би трябва да си даваме сметка, че красотата, която виждаме в произведенията на изкуството, не трябва да изчезне и че е наша отговорност следващите поколения художници да могат да я видят и да я нарисуват по прекрасен начин. Трябва да си даваме сметка, че младите хора имат възможност на своя протест. Този протест е свързан с още по-голяма тема от тази, за която ние се борихме. Ние се борихме за демокрация, те се борят за чиста природа. Трябва да се чуе протеста им.

Добрият резултат от настоящите акции е, че не са повреждани картините. Самите представители на двете еко организации, които седят за двете протестни акции, ясно са заявили, че целта не е била да бъде увредено произведение на изкуството. Подбирани са произведения, за които се знае, че имат защитни рамки и няма да пострадат самите картини, а по-скоро да се привлече общественото внимание към темите за опазването на климата и за забраняването на възобновяемите източници на енергия.

Според нея се “намираме в такава ситуация, че активистите, които са участвали в акцията, са млади хора. Хора, които вече са израснали със съзнание за опазване на околната среда. Те очевидно са отчаяни за случващото се.

Със сигурност срещу каузата за опазване на околната среда седи една много голяма сила, която има много по-голям финансов ресурс, за да продължаваме да добиваме изкопаеми горива и да избутваме все повече този времеви лимит, който имаме, за да поемем някакви действия, за да намалим средните температури, които виждаме, че в момента са доста сериозно увеличени“, посочват още те в интервю за БНР.

Какво да очакваме от 27-ата конференция на ООН – чуйте от звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Второто издание на форум "Буна" – приключение и предизвикателство, което продължава

Второто издание на форума за съвременно изкуство "Буна" представи 67 събития – изложби, пърформанси, прожекции, дискусии, концерти, арт експерименти и градски намеси на 27 места в морската столица. Във форума участваха 188 артисти от 12 държави, а провеждането му се дължи на организаторите фондация "Буна" и сдружение "Таляна" с помощта на..

обновено на 05.06.24 в 17:11

Дни на чешката култура в Двореца в Балчик

На 7 юни от 17.00 ч. в галерия "Тихото гнездо" ще бъдат официално закрити Чешките дни на културата в Културен център "Двореца". Приятелството на Дворец а с Чехия и нейната история и култура е дългогодишно, а през 2024 г. с особена гордост се отбелязва 10-годишният юбилей от творческото и институционално партньорство със Средното училището по..

публикувано на 05.06.24 в 15:45

Пловдивските кукленици представят мюзикъла "По ръба на небето" в София

Държавният куклен театър в Пловдив гостува на софийската публика с един от най-вълнуващите си спектакли – семейния мюзикъл "По ръба на небето", очароващ малки и големи зрители. Той е създаден преди повече от 10 години и беше отличен през 2012 година с награда "Икар" в категорията "Най-добър куклен спектакъл", има и номинация за "Майсторско..

публикувано на 05.06.24 в 15:14

35-о издание на фестивала за съвременно изкуство "Процес-Пространство" в Балчик

На 14 и 15 юни фестивалът за съвременно изкуство "Процес-Пространство" ще реализира своето 35-о издание, което отбелязва тържество на постоянството и поглед в бъдещето. Най-старият фестивал за съвременно изкуство в България е основан през 1992 г. от изкуствоведа Димитър Грозданов. Мотото на форума тази година е " 3+5=∞/ДОПУСТИМО БЪДЕЩЕ" ...

публикувано на 05.06.24 в 13:10

Има причина да си жив и да си тук: Светлана Янчева в "О, щастливи дни" на "Варненско лято" 2024

32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" среща публиката си с моноспектакъла на Светлана Янчева "О, щастливи дни" по Бекет. Тази вечер, 5 юни, актрисата ще го изиграе два пъти за зрителите във Варна – от 18.00 и от 20.30 часа на сцената на Драматичен театър "Стоян Бъчваров". В спектакъла с режисьор Маргарита Младенова се..

публикувано на 05.06.24 в 12:35