Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стандарти за българските училища в чужбина

Снимка: eurochicago.com

За последните няколко десетилетия много българи намериха препитание и реализация в чужбина, децата им ги последваха, а немалко са родените зад граница, някои от които родители на второ поколение емигранти. За радост в последните години държавата ни пое ангажимент към българските неделни училища, в които малките ни сънародници могат да изучават български език, литература, история, география и култура. Все пак основен двигател за откриването и поддържането им са родителите от българските общности по света и волята им връзката с родината да не прекъсва. Ако тук в България обикновено разказваме с възторг и умиление за благородната мисия на тези огнища на българския дух, това не значи, че всичко в тях върви гладко и безпроблемно. 

Тъкмо нуждата от решаването на трудности при преподаването на български език беше в основата на Научно-практическата конференция "Българските училища в чужбина – лаборатория за създаване на стандарти по български език като втори/чужд език за деца и младежи“, който се проведе наскоро в Рим и Неапол. Инициативата е на културната асоциация "Паралел 43“ с президент Венета Ненкова, която ръководи българското неделно училище "Асен и Илия Пейкова“ в Рим.

Д-р Мая Падешка е директорка на училището и лекторка по български език и литература в университета "Ориентале“ в Неапол. Срещата между преподавателите в неделните училища и учени от всички големи български университети е изключително важна, защото педагогиката на чуждоезиковото обучение се нуждае от научна основа, за да се изработят стандарти, политики, програми и учебни помагала, смята тя. Особеното в случая с училищата в чужбина е, че възпитаниците им са свързани с България по своя произход, поне единият от родителите им е българин, но познанията по български език стават все по-слаби, за някои деца той е почти напълно непознат и в този смисъл те го изучават като „чужд“ или втори език.

Гергана Христова е основателка и директорка на българското неделно училище "Пейо Яворов“ в Милано. Тя акцентира върху взаимодействието с родителите на учениците и възможността училището да бъде център на общността и да предлага на родителите приятни и обогатяващи занимания като български народни танци и читателски клуб. Все пак най-силната мотивация за семействата да инвестират време и енергия, за да водят децата си в българското неделно училище, е повишаването на статута на българския език, смята тя.

Преподавателите в българските неделни училища са възпитаници на нашите университети. Дали обаче подготовката, която получават в момента студентите, е подходяща за работа в специфичните условия на чуждоезикова среда и все по-изтъняваща връзка с България на следващите поколения деца, родени в чужбина. Опитът, натрупан от преподавателите в българските неделни училища, е особено ценен за осмисляне и съобразяване на университетските програми за подготовка на учители за чужбина, които се нуждаят от специализирана квалификация или допълващи знания, мисли проф. Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет на Великотърновския университет.

Снимка – eurochicago.com
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Гацин

Росен Гацин: С ателието по родословие ще предизвикам младите

Кодовете на идентичност са основата на генеалогията, наука, която се занимава с родословията, с произхода на човека, с родословните връзки, с наименованията на различните членове на фамилията и точно родословието и фамилните връзки. Кодовете на идентичност ни отличават като индивиди и като хора, заяви в предаването "Следобед за любопитните" гл...

публикувано на 17.05.24 в 13:34
доц. Мирослава Жипонова

Ден на очарованието на растенията

На 17-и май Биологическият факултет на СУ "Св. Климент Охридски" организира Ден на очарованието на растенията. Денят на очарованието на растенията е международна инициатива, която започва през 2012 г. и придобива все по-голямо световно признание. Организира се през две години и през 2022 г. са организирани над 800 събития, проведени в повече от 50..

публикувано на 17.05.24 в 07:50
„Обсадата на Севастопол“, картина на Франц Рубо

Кримската война: причини, събития, последици

На 17 май 1853 г. Диванът на Високата порта отхвърля ултиматума на Руската империя, поставен ѝ от специалния пратеник на Николай I княз Александър Меншиков. Причината е, че една от точките в документа се явява пряка намеса в дейността на османското правителство: Санкт Петербург иска да покровителства и дори да ръководи духовния живот на..

публикувано на 16.05.24 в 15:50

Между проблемите и решенията в здравеопазването у нас и по света

Така обобщихме разностранните теми, обсъждани по време на международната конференция с участието на лекари от Югоизточна Европа. В преките включвания от събитието поставихме акценти върху изготвения здравен анализ и коментар на обществените нагласи. Автор на тази част от дискусията, която коментирахме в студиото, бе проф. Андрей Кехайов, президент на..

публикувано на 15.05.24 в 14:35

Директивата на Съвета на ЕС за борба с насилието над жени и деца

На 8 май Съветът на ЕС прие Директива за борба с насилието над жени и деца . Причината е разрастването на проблема през последните години. П рез 2023 г. над 20 жени са убити от мъже в България, а регистрираните случаи на домашно насилие срещу жени са 1359. Повтарям: регистрираните! Колко са в действителност – едва ли някой има представа. И..

публикувано на 14.05.24 в 13:25