Какво означава да си учител и да преподаваш сладкарство и хлебарство на деца? Какви други съставки са нужни за "бухването" на тази любов и колко трайна е тя – любовта. В "Нашият ден" инж. Светлана Генова разказва за силната любов към печивата, сладкарството и хлебарството.
"Преди около 40 години аз завърших едно много благодатна специалност в Хранително-вкусовия институт. Много исках уча специалност туризъм, но баща ми рече и отсече, че не ще бъде нещо, което го има във всеки град, всяко село – хляб, закуски, пасти", споделя Светлана Генова.
Тя е хлебар трето поколение, любовта към хлебарството е нейна страст. Дядо ѝ е имал фурна, а майка ѝ от дете расте в този малък храм на хлебарството.
Повече от 10 години Светлана Генова работи в промишлени предприятия за производство на хляб и хлебни изделия. Отговаряла е за производството на един хлебозавод.
След промените започва зараждането на малки пекарни, които предлагат голямото разнообразие на тъмни, диетични и специални хлебни изделия и нови технологии. Тогава Светлана Генова прави свой цех за закуски. Паралелно с това в продължение на 25 години преподава в Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии.
"За мен беше удоволствие да виждам тези детски ръчички как приготвят кифлички, банички и хляб и всички други неща“, разказва Светлана Генова.
В момента тя предава тайните на хлебарството в един обучителен център на млади хора, които искат да натрупат знания и опит, които са решили да придобият нова професия.
"Хлебните изделия, особено тези, които се приготвят с мая имат живот“, твърди Светлана Генова.
Най-атрактивното нещо на което обучава своите курсисти и деца, това е тази баница, която се мята над главата от лист тесто. И допълва, че след като има тестената основа на баницата, може да се мисли за пълнежите. Най-традиционния е сирене и яйца. В различните региони са познати различни пълнежи, зелникът е характерен за Югозападната част на България, а пататникът се свързва с Родопите.
"Хлябът е магическия символ на живота, плодородието и благоденствието. Той се прави за здраве, за единство. С него се свърза осигуряването на плодородието и във всички цивилизации житото, което зрънцето, основата символизира плодовитостта, зачатието, пробуждащия се живот. Както и изобилието от земни блага“, пояснява Светлана Генова.
Тя споделя, че най-голямата мечта е да успее да предаде тайните на правенето на вкусен хляб на младите.
Българинът не може без хляб. Той е и любов, и уважение. Народът е казал, че да дариш хляб е най-богоугодно. Да споделиш хляба си е послание, което изпращаме към хората, които обичаме, за да бъдем заедно.
На 12 август се отбелязва Международният ден на младежта, приет с резолюция на ООН от 1999 година. Датата е посветена на диалога между младежите от различни култури, както и на обмена на опит между поколенията. В това издание на "Нашият ден" говорим именно за такъв диалог – постигнат с образование в България. От 60-те години на ХХ век до..
На 12 август 2025 г. в Ловеч ще се проведе поредица от събития по повод Международния ден на младежта, посветени на активността, забавлението и изявата на младите хора. Празничната програма ще започне в 10:00 ч. на пл. "Екзарх Йосиф I" със състезание с велосипеди и тротинетки, като записването за участие ще започне в 09:30 ч. Участниците ще се..
Тази неделя ловно-рибарското предаване "И рибар съм, и ловец съм" бе посветено на откриването на ловния сезон. Водещите Асен Масларски и Росен Мирчев анализират заповедта, изпратена до регионалните дирекции по горите, държавните предприятия и ловни сдружения. Слушателите ще научат много и за предварителната подготовка на ловците, както и за..
Проектът "Дигитални деца" спечели първа награда за "Проект на годината 2024" на фондация "Лале". В "Нашият ден" разговаряме с Яна Алексиева , координатор на Националния център за безопасен интернет – за дигиталната сигурност на децата, ролята на възрастните и какви решения предлага награденият проект. Конкурсът "Проект на годината" –..
Все по-решаващо важно е малките животновъдни ферми да могат сами да преработват млякото си по наредба 26. Това е само една от причините фондация "Пендара" да се включи в организирането на курс по сиренарство, който ще се проведе през октомври в гр. София. Основен лектор в този курс е биологът Цветан Димитров, производителят на зеленото сирене от..
В последните десетилетия, след приемането на Закона за културното наследство (ЗКН) през 2009 г., нашето недвижимо национално наследство, нашите старини..
"За всички ученици е важна мотивацията, а Гошо е изключително мотивиран. И изпълнен с желание да помага на другите." Това казва за Георги Костадинов..
От 11 до 13 август Разград ще се превърне в истинска открита сцена за киноизкуство. В рамките на инициативата "Лятно кино в Разград" жителите и..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg