Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бернадет Вилемин от Сейшелския туристически борд:

На Сейшелите има и бюджетни почивки

Сейшелите са целогодишна дестинация. Гостите могат да идват през всеки сезон. Няма урагани, дъждовен сезон или цунамита. През цялото време температурата на въздуха и водата е 27-28 градуса. Второ, формалностите са сведени до минимум. Не е необходима виза. Единственото, което ви трябва е валиден паспорт. Просто вземете самолета и не му мислете нито за PCR тест, нито за каквито и да било ваксини. Там вече ще се усетите разглезени от безкрайните вариации на места, които да посетите и неща, които да вършите. Разбира се, на първо място са плажовете, но ако ви омръзне да се излежавате, заниманията са безброй. На брега – плуване, плаване, риболов, гмуркане, ако нямате лиценз – наблюдаване на подводния свят с шнорхел и плавници.

Ако сте омагьосани от природата, със сигурност ще се изненадате от ендемичните растения и животни, които можете да срещнете единствено на Сейшелите – разказва Бернадет Вилемин от Сейшелския туристически борд.

Другата причина за гостуване на някой от 116-те ни острова, от които само 30 са обитаеми, е потапянето в културата и бита на местното население – креолите. Нашата нация е екзотичен микс от хора, чиито корени се губят в Индия, в Европа, Африка и Азия. Те са смесили по цветен и неповторим начин своите танци, храна, светоусещане, обичаи… Срещата с тях ще ви дадат усещане за автентично докосване до културата на креолите. А те ще бъдат много щастливи и горди да я споделят с вас.


За мнозина кулинарията е начин да се запознаят с мястото, затова съм сигурна, че посетителите ще намерят нещо за себе си и в креолската гастрономия. Ние сме заобиколени от вода, така че е логично рибата да има подобаващо значение. Но в нашата кухня тя се приготовлява различно, с много екзотични подправки. Те се дължат на азиатското влияние. Същевременно ястията са доста по-фини, което идва от европейското докосване. Предимно от Франция. 

Нашата кухня също така включва много пресни зеленчуци и зелени плодове. Ще се опитам с пример да ви създам представа за типична креолска гозба. Кокосово къри с октопод. Това означава, че и кърито, и октоподът се варят в кокосово мляко и се сервират с лек басмати ориз и чътни (сладък, но лют конфитюр) от зелена папая. Можете да придружите вечерята си с чаша от нашето сейшелско вино. Или със студена местна бира. Със сигурност ще искате да завършите с нещо сладичко. Това може да бъде бананово фламбе с кокосова нуга и топка сладолед.
Причините да посетите островите, както виждате са много, но те са свързани една с друга и създават пъстрата амалгама, наречена Сейшели.

За някои по-динамични хора, обаче само да се излежават на плажа и да си почиват с коктейл в ръка е направо отегчително. Какво биха могли да правят гостите с приключенски дух?

Разбира се, ние осъзнаваме, че малцина идват само, за да лежат на пясъка. При нас всеки може да намери своя собствен плаж – самотен, с любим човек или с приятели. Някои са дълги по три километра, други са закътани. Но Сейшелите не са само пясък, плаж и море. Те предлагат безконечни вариации на активности за онези, които искат да превърнат ваканцията си в екшън. Логично е повечето да са свързани с морето. Като плаването, например. То е едни от аргументите да се посетят островите, защото с лодката си можете да акостирате на всеки бряг, който си харесате. Риболов, гмуркане, шнорхелинг – всичко това ще ви помогне да опознаете водния свят. Но вие сте прави. Не можете да дойдете на Сейшелите само заради морските активности или излежаването на плажа.


А ако искаме да поемем и малка доза култура?
Във вътрешността на страната, не само по крайбрежието, има много интересни места за посещение. Да започнем със столицата Виктория, която се намира на Махе. Това е най-големият остров. Можем да започнем да изброяваме любопитните забележителности, започвайки от главния град. Виктория е най-малката столица в света със своите 25 000 жители. Там ви съветвам да посетите местните пазари – за цветя, зеленчуци, риба… Виктория също така е мястото, където дълбоко да се потопите в креолската култура с нейните характерни вкусове, аромати – на риба и подправки, звуци, музика, напевен говор, различните цветове в хорските лица – от руси европейци до тъмнокожи със сини очи, от прави до ситно къдрави коси. Населението на Сейшелите е колоритна смес от раси и народности, надошли от три континента. Във Виктория на едно място ще добиете представа за населението и за креолската култура. 

Но столицата не е само пъстри пазари. Там има и доста културни паметници. Например, катедралата, индуистките храмове. Ако повървите няколко километра ще стигнете до ботаническата градина, особено ако се интересувате от растения. Кралската градина (в превод от френски) е култивиран още през XVIII век девствен лес. Днес тя е частен резерват, но въпреки това входът е напълно безплатен и обществено достъпен. Можете да посетите и плантация за подправки. За да си починете от обиколката, във Виктория има изобилие от сладкарнички с приятна обстановка, където да седнете с изпотена чаша с напитка в ръка, но силно ще се затрудните какъв прясно изстискан сок да си поръчате при възможността да избирате между двайсетина варианта.  В такова блаженство си струва да наблюдавате залеза. Защото някои хора идват при нас заради атмосферата на лежерна нега. И това също е едно от предимствата човек да си почива на Сейшелите.


Интересно преживяване е "подскачането" от остров на остров. С лодка човек за кратко време може да посети няколко напълно различни острова, които нямат нищо общо един с друг. Някои са ориентирани към дивата природа, други към митологията, трети фокусирани в морския живот, четвърти – в спефицичните растения или в гигантските костенурки, които се въдят само на Сейшелите.


Сейшели звучи луксозно, което означава скъпо. По-бюджетни туристи могат ли да открият място за себе си на островите?
Сейшелите са отворени за всички. Всичко е въпрос на местоположение и откриването на правилния хотел за вашия бюджет Да, наистина съществува предубеждението, че мястото е скъпо. Повярвайте ми, не всичко е луксозно и недостижимо. Ако става дума за настаняване, разбира се, че имаме петзвездни хотели. Или един остров, един хотел за желаещите уединение. Но също така туристите отсядат в малки местни пансиони, страноприемници, частни апартаменти, пансиони, особено за гости, които желаят да усетят типичния креолски дух. 60 процента от хотелите във вътрешността на страната са по-достъпни. Сейшелите не са само за сватби, меден месец, за влюбени двойки. Посрещаме всякакъв вид туристи, особено цели семейства с деца.

Снимките и видеата са предоставени на БНР специално от Сейшелския туристически борд
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво да направим с изпаднала от гнездото птица?

В сезона на гнезденето Александър Маринов-Санчо , орнитолог, активист и автор на филми за опазването на природата, обяснява какво да правим, когато видим изпаднала от гнездото си птица . Отговорът на този въпрос е – нищо. "Птиците в този сезон са излюпили малките, отгледали са ги в начален етап и младите птици в момента са във фаза, в която..

публикувано на 21.05.24 в 12:41
Кремена Сьодерстрьом

"Частни уроци" изобщо не съществува като термин в Швеция

Ако за нас това звучи изненадващо, също толкова шокиращо би било за шведските родители да си представят, че трябва да плащат за допълнително обучение на децата си извън редовните занимания в училище. В скандинавската страна се смята, че училището е длъжно да осигури образование и подкрепа на учениците, така че да бъдат готови за самостоятелен живот..

публикувано на 21.05.24 в 11:44
Доц. д-р Веселина Вачкова (вляво) и Цвета Николова

Познатите и непознати свети равноапостоли Константин и Елена

Едва ли някой (освен историците, занимаващи се с църковна история) знае, че на 20 май 325 година е открит Първият Никейски събор. Той е важен за православния християнски свят, защото на него се съставя Никейският Символ на вярата, който става основа на познатия ни днес Символ Верую. А причината той, въпреки споровете, да бъде приет, е не кой да е друг,..

публикувано на 21.05.24 в 09:58
Проф. Мария Малинова

За жените... като за майки

За женското здраве разговаряхме с проф. Мария Малинова. По време на Националната конференция за иновациите в акушерството и гинекологията, опитният специалист и преподавател направи обстоен анализ на причините, симптомите и коварните последици от заболяването ендометриоза. И не само – проф. Малинова отправи полезни съвети към дамите от всички..

публикувано на 21.05.24 в 07:50
Христа Иванова

Еврика! Успешните българи: Христа Иванова

Христа учи Квантова физика в СУ "Св. Климент Охридски". Любовта ѝ към физиката е още от най-ранна детска възраст, когато получава подарък книга. Днес Христа мечтае да стане откривател, може би не голям откривател, но да даде нещо поне мъничко на Света, в който живеем. Освен това, тя е сигурна, че иска да се върне в България, където и да отиде да учи с..

публикувано на 20.05.24 в 17:05