Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В зоната на толерантността "Пазарът е поезия"

Между столичните улици "Екзарх Йосиф" и "Св. св. Кирил и Методий", в близост до Лъвов мост, точно в сърцето на стария квартал "Ючбунар", се намира най-влиятелното и престижно търговско средище в столичния град през ХХ век. Днес живата история в развитието на търговските отношения в центъра на София се нарича Женски пазар. Той предлага разнообразие от храни, пресни и винаги представени от първа ръка и по колоритен начин от търговците и производителите. Не по-малко интересен е обаче уникалният "екзистенциален диалект", който вирее из сергиите на пазара. Той звучи от всеки ъгъл на района. В това мултикултурно средище кипи динамичен езиков и културен обмен, ежедневно се срещат представители на разнородни етноси, вероизповедания и професии, обменят се стоки, опит и истории. Т.нар. "зона на толерантността" впечатлява с пъстротата си и говори, че дори "Пазарът е поезия", а езиково-културните игри са интересни за изследване.

Точно това ще се случи на 16 февруари именно на Женския пазар – поети и писатели, които живеят или просто редовно посещават района, ще се съберат, за да поплуват свободно във водите на различието и ценностите на езика. Александър Иванов, Стефан Гончаров, Хайри Хамдан, Лъчезар Лозанов и Мария Македонска ще четат поезия на различни езици и ще се слеят с разнообразните и красиви картини в галерия "Сердика". Четенето ще започне в 18:30 часа.

"Мисля, че ако на пазара може да се говори за смислен език на толерантността, то той е естествен, натурален, ситуационен и зависещ от контекста – това, което се опитваш да постигнеш, в случая да си напазаруваш“, смята Стефан Гончаров.

Интересно е, разбира се, дали толерантността, на която ставаме свидетели там, води и до някакви форми на диктатура. И отговорът според Гончаров се намира в това, че езикът в "зоната на толерантността" е органичен, а не абстрактен, поставен в рамка от политически възгледи и норми.

Според Алексадър Иванов, който освен поет и организатор на събитието е и сред живущите на Женския пазар, в района се говори толерантно и с уважение към различните по етнос и убеждения групи. Всеки език, макар и характерен, съдържа в себе си част от езика на толерантността, който помага да се приспособиш, да съжителстваш в хармония с останалите и да съумееш да станеш част от цялото.

"През нашите очи има и някаква поезия в цялата тази комуникация – случки между хората, отношения, картини, защото наистина можеш да си напълниш очите и сетивата с всякакви картини, когато отидеш там и те да те провокират. Ние искаме да покажем тази гледна точка, искаме да покажем точно езика на толерантността“, каза Иванов в "Какво се случва".

Идеята на "Пазарът е поезия" е да се превърне в регулярно събитие, което да спомогне за културния облик на района, от който е част и Женският пазар.

Повече за начина, по който общуват хората в "зоната на толерантността", за богатството от идиоми и културни ценности, които срещаме там, чуйте в звуковия файл.

"Пазарът е поезиясе организира с финасовата подкрепа на програма "Творчески стипендии" на Национален фонд "Култура".

Снимка – галерия "Сердика"
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Герой на нашите сънища" от днес в родните киносалони

Филмът "Герой на нашите сънища" влиза в родните киносалони днес. Режисьор на американската продукция е Кристофър Боргли. Той е норвежки режисьор и сценарист, който живее зад Океана. По-известен негов филм е "Писна ми от мен" от 2022 година. Никълъс Кейдж отново се завръща в голямото кино след множество роли в проекти, които не отговарят на..

публикувано на 20.09.24 в 16:28

Мащабна юбилейна изложба – 120 години от рождението на Стоян Венев – представя ХГ "Владимир Димитров – Майстора"

На 20 септември 2024 г. (петък) от 18.00 ч. в ХГ "Владимир Димитров – Майстора" се открива юбилейна изложба, посветена на 120 години от рождението на Стоян Венев. Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора" представя мащабна юбилейна изложба по повод 120 години от рождението на Стоян Венев – художник, създал самобитно творчество, със собствен..

публикувано на 20.09.24 в 13:00

Изложба на 25 български илюстратори на детски книги в ХГ Казанлък

Изложбата "Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги" в Художествена галерия, Казанлък е изложба в развитие. Куратори са Свобода Цекова и Антон Стайков, които са селектирали илюстрации от българския щанд на Панаира на детската книга в Болоня, за да ги представят пред публиката в Казанлък. Това е една от точките на турнето на..

публикувано на 20.09.24 в 12:15

Фестивал на талантливите студенти театрали

Международният студентски театрален фестивал "Данаил Чирпански" в Стара Загора е първият фестивал у нас за дипломни спектакли на театрални академии от света. Започнал през 2017 г. в памет на Данаил Желев-Чирпански, колега и приятел на организаторите, загинал в пътен инцидент, фестивалът се провежда през две години с огромен ентусиазъм. Ето какво..

публикувано на 20.09.24 в 08:15

Поетическото познание на Васил Славов

Васил Славов е роден в София, където през 1989 г. излиза първата му стихосбирка "Спомен за потоп". Тогава заминава за САЩ, за да специализира след английската филология в Софийския университет литература, литературна критика и творческо писане и остава там. Вече е публикувал поезия, преводи и критически текстове в различни литературни издания у нас –..

публикувано на 19.09.24 в 18:35