Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Глави – опашки (ези-тура)" – изложба на керамични творби на студенти и преподаватели от НБУ

В галерия "Сердика" (в близост до Женския пазар в София) се открива на 21 февруари поредна интересна изложба на възпитаници на Нов български университет. Този път извън галерийните пространства на университета.  

Пластиките са създадени в рамките на Есенния семестър от учебната 2022-2023 г. Изложбата е концентрирана едновременно и с еднаква тежест в две противоположни житейски гледни точки – магическата призма на младостта, от една страна, и реалността на съзряващата личност, от друга. 

Първият аспект е светът на детската невинност и магия. Създадени са интердисциплинарни работи, фокусирани върху фантастични същества, митични фигури и други причудливи, съновни образи. Чрез търсенето на символни и архетипни идоли, авторите изразяват необходимостта си за излизане от реалността и встъпване в света на колективното несъзнавано, което понякога интуитивно дава отговори на отдавна зададени въпроси. 

Вторият аспект се фокусира върху по-сериозната и реалистична страна на живота и изследва въпроси като женската идентичност, стареенето и семейната динамика. Неслучайно по тази тема, несъзнателно и отделно едни от други, работят автори, които са преминали през един от ключовите за личностното съзряване моменти – майчинството. 

Обединени под общия покрив на ателиетата по Керамика на НБУ, двете теми и двете позиции на млади и зрели, неминуемо съжителстват заедно и черпят от опита си и метафорично или не, отново се оказват страните на една и съща монета. Монетата, чрез която обичайно взимаме решение, ако не знаем по кой път да поемем, в случая – интуитивния или реалистичния. Ези е страната с числото, което обозначава номиналната стойност на монетата, а тура е страната с графичен образ, например лице. На английски наречени heads (в превод от англ. “глави“, "ези") и tails (в превод от англ. "опашки", "тура"). 

Темите и интердисциплинарната ангажираност на програмата създават концепцията за цялостно себеизразяване и съчетание на различни творчески медии, сред които керамика, живопис, бродерия, рисунка. 

Текстът към изложбата е написан от художничката Алина Папазова, възпитаник на Керамика на НБУ, и проф. Моника Попова. Те двете, заедно с ас. д-р Виолета Заранкова, гостуват в студиото на "Артефир" ден преди откриването на съвместната изложба.

Ето имената на студентите:

Александра Александрова,, Борислав Чуклев, Ваня Ривова, Гергана Димитрова, Десислава Емилиянова, Даниела Боянова, Даниела Божкова, Катрин Методиева, Лора Несторова, Магдалена Гешева, Петър-Александър Георгиев, Спас Йорданов, Цветелина Ковачева, Яна Димитрова

Снимка – галерия "Сердика"
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25