Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Наталия Темелкова, еднокринолог:

Кога затлъстяването е сигнал за по-сериозни заболявания и кога се превръща в диагноза?

Снимката е илюстративна
Снимка: pixabay

През последните 20 години хората с наднормено тегло са станали два пъти повече. Сред останалите причини са заседналият начин на живот и приемането на висококалорични храни. А пандемията от Covid-19 e влошила допълнително общата картина.

"По принцип затлъстяването се определя "грубо", по стандарти на СЗО, като синдром на прекомерно отлагане на мастна тъкан, което неблагоприятно уврежда здравето. Не всеки килограм отгоре е заболяване. Но когато минем определена норма, говорим вече за повишаване на риска. Защото не говорим за естетически вид, а за повишаване на здравния риск и това ни кара да приемаме затлъстяването като заболяване."

Това казва в интервю за БНР ендокринологът, д-р Наталия Темелкова.

Затлъстяването е резултат от нарушено равновесие между енергийния внос чрез храната и енергоразхода на индивида. Честа причина за това състояние на прием на повече от необходимата за основната обмяна и за двигателната активност енергия.

Д-р Наталия Темелкова

Според д-р Темелкова първата степен за затлъстяване се определя, когато индексът на телесната маса е над 30-35, а втората степен варира при стойности между 35 и 40.

Наднорменото тегло увеличава вероятността от появата на различни заболявания, сърдечно-съдови, диабет тип 2, мастни нарушения, обструктивна сънна апнея, някои видове рак, остеоартрит и астма. В допълнение ставите доста трудно понасят излишните килограми.

"Над 88 см обиколка на талията при жените и над 102 см за мъжете са вече състояния, които насочват към един по-голям риск“, допълва д-р Темелкова.

Процесът е многофакторен и трябва да се следи, първо, дали няма някакви ендокринни нарушения, но те по-често са следствие от затлъстяването, а не са причина.

"Жените моделират храненето на едно дете още от най-ранна възраст. С изкушенията, които съвременният свят предлага, храненето не е на най-високото ниво“, посочва еднокринологът.

В България се консумира много алкохол, обездвижването, сладките храни и тези с бързо усвояване, оказват отрицателно въздействие върху човешкия организъм и водят до затлъстяване.  

"Необходимо е да има правилна диагностика, че човекът няма друго заболяване и след това да има една балансирана дългосрочна и изпълнима програма как да се храним, как да се движим и разбира се, на кой етап да се включат медикаменти, защото хората много се страхуват от медикаменти“, споделя д-р Темелкова.

През последните месеци на мода е отслабване с препарат за диабет. Това е изключително опасно и рисковано. Има много по-здравословни и естествени начини да загубите част от теглото си. 

"Свалянето на 10 кг е едно, а свалянето на 40 кг е съвсем друго. Когато видим, че тръгваме в неправилната посока, да се опитаме да повлияем на това ниво. Освен това общата медицинска препоръка е да се намали калоражът на храната, а не да се промяна вътре съотношението белтъчини и въглехидрати, защото това на различни етапи от живота уврежда други неща. Пикочната киселина е част от т.нар. "метаболитен синдром", пояснява д-р Темелкова.

Тя подчертава, че свалянето на килограми, трябва да бъде от 1 кг до 1,5 кг на седмица.

Чуйте  подробности в звуковия файл.

Снимки – Рixabay и Кирил Чобанов, БНР
По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата "Еко лято" стартира

Днес (17 юни) стартира програмата "Еко лято", организирана от Младежки център – Добрич. За програмата и участниците в нея в "Нашият ден" разказва Силвия Венелинова – организатор в Младежки център - Добрич. Програмата изгражда традиция вече над 15 години, което е заявка, че младите хора имат необходимост от подобни занимания. Венелинова..

публикувано на 17.06.24 в 09:22
Ивайло Динев

Ивайло Динев: Дебатът за идеи и програми тотално е изчезнал сред политиците

Защо и как "ТикТок политиката" набира сили в Европа и България, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Ивайло Динев , политолог от Центъра за Източноевропейски и международни изследвания в Берлин. "Това са политически формации, популяризирани най-вече в социалните мрежи. Това променя начина на провеждане на политическите кампании –..

публикувано на 17.06.24 в 08:55
Стивън Монтгомъри

Стивън Монтгомъри: Англичанинът, който обикна България

В рубриката "Мигранти с таланти" ви представяме Стивън Монтгомъри, един англичанин, който обича България и живее в у нас от вече 10 години. Стивън се запознава със своята съпруга българка в Лондон, където тя е на стаж и след известен период на пътуване и колебания, накрая Стивън се жени и остава в Българиял По професия Стивън е професионален оператор и..

обновено на 17.06.24 в 08:35

Връзката между Възнесение Господне и богопознанието

На Възнесение Господне се извършва последното чудо от земния живот на Сина Божии. Там, на върха на Елеонската планина, когато Той се възнася, за да застане отдясно на Отца Си. Както с Възкресението Си от гроба Спасителят разкрива истината за нашето бъдещо възкресение, така с възнесението Си Той ни дава залог и за нашето преминаване от земята на..

публикувано на 16.06.24 в 09:19

Синигерът от нов столичен графит призовава: Премини на зелено днес, за да живееш по-добре утре

Графити стенопис "Премини на зелено" беше открит в близост до Южния парк, който напомня за важността на природата в града и представя 150 идеи как да я опазим. Платформата Move.bg е инициаторът, а партньори са район "Триадица” на Столична община и София Графити Тур. Градската картина можете да разгледате в подлеза към Южния парк от страната на..

публикувано на 16.06.24 в 09:05