Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 19 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"И най-мъдрият си е малко прост" от Александър Островски

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на трио "Българка" и оркестър "Хоро" - гр. Русе.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
В края на 90-те години Боряна и Марин Цветкови напускат родното си село Ноевци в община Брезник, за да живеят чак в Бургас. 23 години по-късно те се завръщат и отварят в центъра на селото пекарна за хляб с квас и сладкиши, която изненадва и радва както местните хора, така и туристите, посещаващи близкия Гигински манастир.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Калина Колева
• Представяме книжки за билките, подготвени от учениците на 2А клас от училище "Летец Христо Топракчиев" в град Божурище.
• На гости на 129-то основно училище "Антим I", по повод патронния му празник

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
Същността на кръста и кръстоносенето.
Три пъти в църковната година се възпоменава кръста Христов на 14.09, когато честваме Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен, в третата неделя от Великия пост и на Разпети петък. Днес ние се покланяме на Христовия кръст като си припомняме невинните страдания и изкупителния подвиг на Господ Иисус Христос.  Както пътник уморен от дългия път отдъхва някъде по средата му, така и християните, които пътуват към небесния Йерусалим, Пасхата Господня се прекланят пред кръста по средата на Великия пост, за да съберат сили за по нататашното пътуване. "...който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва...”. Не случайно това са думи от днешното литургийно евангелие. Те ни призовават да вземем именно своя кръст, а не някакъв абстрактен, типов или общ кръст. Какво означава достойно носене на кръста? Когато  човек боледува, той непременно ли носи кръст? Когато е отишъл в манастир – също ли е кръст? Много лесен е отговора – да. Не бива да забравяме обаче, че при тези житейски обстоятелства, може и да не носиш кръст. Естествено у вас възниква въпроса: Защо? Защото носенето на кръста не просто е да си измислиш някаква благочестива маска и да си я наденеш за пред хората, а следването на Христос и изпълнение на евангелските повели при всички обстоятелства, в които попада човека. Заедно със ставрофорен иконом Дончо Александров от варненския храм "Св. Атанасий" разговаряме за същността на кръста и за кръстоносенето в съвременния свят.

от 9.10 до 9.30 часа
Концерт забавна музика

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Даниел Ненчев
Темата във фокуса на дискусионното предаване "Гласът на времето" е ОЧИ - Обединение за честни избори.
Как изборите да бъдат честни, кои са препятствията за това и за какво да си отваряме очите на четири говорят Никола Тулечки, лингвист и експерт по данни в българската компания "Онтотекст", и Марио Русинов от Антикорупционен фонд.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Магдалена Маданска
• Композиторът, диригент и директор на ДФА "Филип Кутев" – Георги Андреев отправя покана за съвместния концерт-спектакъл с Петя Панева "Ясна Зорница".
• Диляна Курдова разказва за книгата си "Размисли върху българската женска носия".
• От Екатерина Петрова научаваме подробности за мобилното приложение за изучаване на народни хора "Таратанци".
• Красимир Петков представя първата си авторска пиеса "Емоции в 2/4".

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика
Звезди посред бял ден

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водеща: Цветана Тончева
Ален Алтиноглу е в центъра на вниманието в това издание на "Неделния следобед". Бляскавият и харизматичен 47-годишен френски диригент - един от най-успешните майстори на палката в последните години, е желан гост на редица големи оперни и симфонични състави в света. Едва навършил 35 години Алтиноглу вече се радва на световна кариера като оперен диригент. В момента той е музикален ръководител на две престижни европейски музикални институции: Кралския театър "Ла Моне" в Брюксел и СО на Радио Франкфурт. Малко след първите изяви на Алтиноглу в Брюксел, френското издание "Фигаро" обяви: "С Ален Алтиноглу "Ла Моне" откри своя Месия!".
Алтиноглу е роден на 9 октомври 1975 г. в Париж в семейство на арменци,  емигранти от Турция. След като завършва Консерваторията в Париж в продължение на 10 години Алтиноглу преподава камерни ансамбли. През 2014 г. е назначен за професор по оркестрово дирижиране. Същата година е включен в списъка на Vanity Fair на 50-те най-влиятелни французи в света. Той свободно говори арменски, защото родителите му винаги са разговаряли в семейството на родния си език. Що се отнася до турската фамилия, диригентът неведнъж е настоявал, че истинската фамилия на рода му е Алтунян, но се е наложило да я сменят през 1934 година, когато турското правителство е издало съответен указ.
Идеята да представим този интригуващ музикант дойде от актуална информация на нашия редовен кореспондент в Белгия – Милен Венков, когото ще включим по телефона с отзив за спектакъл на "Евгений Онегин" в Кралския театър "Ла Моне" в Брюксел, дирижиран от Ален Алтиноглу.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Щастливецът Джим" от Кинсли Емис

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Посланикът ни в Полша Маргарита Ганева: Поляците се завръщат, но вече искат не само море, а и СПА
• Продължение на разговора с Мартин Кърнолски за Сингапур – особености на храната и трудово-правните отношения в азиатския град-държава
• Магдалена Гигова за изкуствения остров Перлата в Катар. Създателите са се постарали да възпроизведат най-красивото от Средиземноморието, Полинезия и Мароко.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Истинските новини

от 20.00 до 21.00 часа
Фотофабрика
водещ: Eми Барух
• За интересни места, в които гостуват тематични фотосесии научаваме от предаването "ФотоФабрика – Факт и Фикция" – авторите разказват за документалните кадри на първата европейка, стъпила на Еверест, чийто работи могат да се видят в Полския институт; за героите от Time Heroes и доброволческите дейности реализирани в 27 мисии в цялата страна; за селекцията на Жоан Фонткубиерта и неговите "Фантомни образи".
• Светлана Куюмджиева представя изложбата Документи - Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век и в предаването гостува Стоян Йоргов - Теката.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия
водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
Изпълнения на Джон Клиъри, Кросби, Стилс и Неш, Станислав Сланев – Стенли, Питър Фрийстед, "Ролинг Стоунс", Дженифър Уорнс, Ленърд Коен.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Мануела Манчева
Дирижира Серджу Челибидаке. В концерта са включени избрани части от симфонични творби на Бела Барток, Антонин Дворжак, Лудвиг ван Бетовен, Александър Бородин, Морис Равел и Антон Брукнер. И още – интересни факти от творческия път на един от най-големите диригенти на XX век, напуснал земния свят във Франция през 1996 година.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15