Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Гергана Йорданова:

Системата "Хауала"

Схемите за изпиране на пари, финансиране на тероризма и пролиферация

Снимка: ar.wikipedia.org

Кои са древните основи на схемите за изпиране на пари, финансиране на тероризма и пролиферация? Етимологията на системата "Хауала" – същност и функционални особености като алтернативен, неформален метод за прехвърляне на парични средства. Класификации на "бели" и "черни" хауала трансакции. Системата "Хауала" в концептуализацията на Доктрината на шериатските финанси. Тези теми засяга книгата на доц. Гергана Йорданова.

Като типология за изпиране на пари и финансиране на тероризъм и крайнодесен екстремизъм системата "Хауала" е официално призната през 2013 г. от FATF (работна група за финансово действие срещу изпирането на пари – междуправителствена организация – относно превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари чрез сетълмент от типа "Хауала").

доц. Гергана Йорданова

Доц. Гергана Йорданова, преподавател във ВУСИ Пловдив, член на Съюза на учените в България в секциите по икономика и по сигурност и отбрана, коментира темата и представя в "Законът и Темида" своята книга "Хауала":

"Думата "хауала" в буквален превод от арабски означава "прехвърляне", но тук се има предвид не просто прехвърляне на пари, а прехвърляне на парични средства, но без да се осъществява физическа доставка на самите пари. При хауала хауадарите не преместват кюлчета злато или чували с пари, те се свързват индиректно помежду си – в 21-ви век даже вече използват съвременните системи за социална комуникация. Никога не се е стигало до физическо прехвърляне на пари в брой, или ако е имало, то е било само в крайни случаи. Самата дума "хауала" има много широко конотативно и денотативно значение. В преносен смисъл дори означава "доверие". Хауадарът е синоним на супердоверен човек на семейството.  

В Афганистан, Сирия и Пакистан, където все още е развит племенновождовият общинен строй, когато си хауладар, си човек, който се ползва с много високо доверие в семейството, понякога те са единствените външни лица, които могат да общуват с жената в семейството..."

В качеството си на неформална финансова система, хауала датира своето съществуване от времето на китайската императорска династия Тан (618-907).

"Именно благодарение на хауала и на наричаните тогава "летящи разписки" търговците успяват да развият Пътя на коприната. Всички тогавашни "бизнесмени" – китайци, индийци и др. – са имали един много голям проблем – страха от набези и обири по пътя. И за да не пренасят големи количества пари в брой, те организират една система на т.нар. "летящи разписки", които са в известен смисъл еквивалент и първообраз на менителниците и на съвременната записна заповед. Може да се каже, че хауала стои в основата на съвременното менителнично право. Има препратки, които обвързват хаулала с началото на банковото дело в италианските градове-републики. Хауала дава сигурност на търговците по Пътя на коприната.

Има красноречиви доказателства за директната употреба на хауала в началото на разрастване на бизнеса на италианските градове-републики. Има информация дори за подкупите, които тогавашните търговци е трябвало да заплащат на различните митнически служители, на различните бирници на Ватикана и короната. И за да не оставят следи подкупите, предприемчивите търговци използват именно хауала разписките, или изобщо никакви разписки. Това се използва и досега. 

Едно голямо разкритие на Интерпол от 2018 г. в Афганистан установи, че предишният афганистански премиер Хамид Карзай и неговият брат са участвали в такива схеми за търговия с влияние, подкупи, корупция... и дори беше разкрито, че фамилията Карзай има традиции в хауадарството и са укривали средите на политическа корупция именно чрез хауала трансакции."

Чуйте целия разговор с доц. Гергана Йорданова от звуковия файл.

Снимки – ar.wikipedia.org, Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ) Пловдив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Казуси от съдебната практика на Съда на ЕС

Юридическото предаване "Законът и Темида" даде начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В това издание на рубриката съдия Марияна..

публикувано на 28.06.24 в 12:40

Фестивал на сръчните ръце в село Бусинци за втори път

Днешните "Епизоди от живота" се посвещават на трънското село Бусинци, защото от днес до неделя  (от 28 до 30 юни ) там ще се проведе второто издание на "Фестивала на сръчните ръце". Събитието е посветено на вече забравени ръчни занаяти и традиции в България и Трънския регион. В трите дни на Фестивала ще има множество демонстрации на над 15..

обновено на 28.06.24 в 10:08