Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жените творци на Стара Загора

Антична улица, Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Кажи ми кои са приятелите ти, за да ти кажа кой си ти, гласи българската поговорка. След като "Какво се случва" се разходи из града на правите улици, поетите, липите, художниците и какво ли още не, поговорката започна да звучи по-скоро така: "Кажи ми кои са хората на изкуството, които ражда този град, за да ти кажа какъв е той всъщност!". Стара Загора има древна история, но и завиден културен живот. За част от него отговорност носят жените творци в града.

Жените са чувствени, те са буря от емоции, която подлежи единствено на любов и самоконтрол по желание, и са винаги с внимание към детайла и отношение към душата. Те са новаторки и отдавна утвърдени в света на изкуството. Успяват да пречупят живота през неговата нежна половина, през майчинството, но и духовността и християнските ценности, през своите женски очи, в които всичко е една идея по-добро. Образоват, възпитават, отглеждат – най-вече любов. Жените творци създават характерен подход към изкуството. Те боравят смело с думите, метафорите и съвременните технологии, философски разглеждат света и развиват усещане за него. Образът на съвременната жена творец е модерен, но със съхранени традиции.

За да разбере какви са техните търсения, идеи и възможности, "Какво се случва" се обърна към днешните жени творци на Стара Загора.

Срещата с тях започна от ръководителката на средището на изкуството под липите – директорката на Градската художествена галерия Катя Тинева-Гюрковска. Тя е изкуствовед, преподава "Теория и история на изкуството" в Тракийския университет и си поставя за цел да привлече младата публика, като отвори вратите на галерията за иновативни дейности, които да популяризират богатото ни художествено наследство. Именно тя, като куратор на изложбата "Жените творци: думи, цветове, метафори" в Стара Загора, се опита да очертае образа на съвременната жена творец, която е активна част от художествения живот на града и страната.

Според Катя Тинева жената творец умее еднакво добре да артикулира с думите и визуалния език. Тя изследва човешките взаимоотношения и природата, видимия и невидимия свят и показва емоциите си чрез цветове и форми. Разговорът с нея обаче започва именно от длъжността, която заема съвсем отскоро.

Йорданка Джонджорова откри изложбата сиОт Художествената галерия в Стара Загора "Какво се случва" се отправи към другия духовен и културен център в града – Регионалната библиотека "Захарий Княжески". Там журналистиката и фотограф Йорданка Джонджорова откри изложбата си "Магията на Кападокия".

Чрез трийсет цветни фотографии тя се опитва не просто да представи това вълшебно, магично и пъстро място, но и да събере помощи за децата, пострадали от разрушителните земетресения в Турция.

С поредната си благотворителна изложба, която ще бъде част от библиотеката до 23 април, Йорданка Джноджорова показва каква е силата на изкуството и какъв е женският поглед в него. Фотографиите ѝ се преживяват с очи и сърце, но подробностите разказва самата тя:

Драматичен театърИ актрисата Галя Александрова е сред жените творци на Стара Загора. Тя е част от трупата на Драматичния театър "Гео Милев" в града, но напоследък е позната на зрителите като Бонка от сериала "Пътят на честа".

Разговорът с нея засяга точно темите за ценностите, приятелството, трите Т в живота и изкуството – талант, труд и търпение, образованието и културата и всичко, провокирано от душата. 

Галя Александрова преподава театър в Културния център за даровити деца "Проф. Петър Жеков" в Стара Загора. "Какво се случва" я откри именно там, за да разкаже историята на центъра и кои всъщност са даровитите деца.

Снимки – СБХ Стара Загора, www.nbp.bg

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двоен рожден ден на Арт театър на 22 май

С едно красиво музикално пътешествие  Арт театър ще отпразнува 32-рия си рожден ден  на 22 май от 19 ч .  на Арт сцената на "Шипка" 34. Тогава рожден ден има и актрисата Милена Червенкова – директор на театъра и художествен ръководител на Арт студията. В новия спектакъл на Арт театър "Музикално пътешествие" можете са чуете песни на 15 езика!..

публикувано на 15.05.24 в 17:50

RBG – червено, зелено и синьо

На 17 май, петък , от 19:00 ч. на сцената на Младежки театър "Николай Бинев" в София ще бъде представен танцовият спектакъл RGB. RGB е повече от танцово представление, това е спектакъл, който обединява танц, визуални изкуства, светлинни картини и звукова среда. Магията на светлината е основният вдъхновител на хореографите и танцьорите в..

публикувано на 15.05.24 в 17:10
 Георги Връбчев

Сборник от поетични опуси, посветени на България

Последната книга на Георги Връбчев "На Майка България" е сборник от поетични опуси, посветени на България, българския народ и българската нация.  Включва творби като "На Иван Вазов", "На Свети Княз Борис Първи", "На Христо Ботев", "На Цар Симеон Велики", "На Свети Климент Охридски", "На Димчо Дебелянов", заглавното "На Майка България" и още..

публикувано на 15.05.24 в 16:29

Carpe diem – изложба живопис на Георги Щърбев в галерия "Астри"

От Града на седемте тепета до Града на седемте хълма – от Пловдив до Рим и Помпей – един художник грабва мига (Carpe diem*), за да го претвори във вечност и обратното – да превърне вечността в миг.  Георги Щърбев гостува с изложбата си Carpe diem на столичната галерия "Астри“.  Ето какво пише за твореца галеристката Вихра Пешева:  "Той е роден и..

публикувано на 14.05.24 в 15:45

"Двама" на Станислав Памукчиев – от днес в галерия "Арте"

Вгалерия "Арте" от днес е подредена самостоятелната изложба на художника проф. Станислав Памукчиев. Изложбата е озаглавена "Двама" и включва 12 живописни платна и подготвителни рисунки към интерпретираната тема. Интригуващото в случая е, че изложбата "Двама" неочаквана авторефлексия, различно лице на този утвърден в нашето съвременно изкуство..

публикувано на 14.05.24 в 15:22