Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческият музей в Търговище – през призмата на археологията и етнографията

Снимка: museumtg.com

За културните богатства на Търговище през призмата на археологията, етнографията и възможностите за културно-исторически туризъм в "Нашият ден“ разказват Магдалена Жечева, директор на Районен исторически музей - Търговище и Стефан Иванов, археолог и главен уредник в отдел "Археология“. Да си част от екипа на музей не е служба, не е работа за прехрана, а е предизвикателство, привилегия и мисия.

"През XVI век името на нашия град се появява на картата на нашите земи като Ески Джумая и според легендата името му идва именно от факта, че то е едно много популярно място в началото, а в последствие известен панаирен град, намиращ се далеч зад пределите на Османската империя“, казва Магдалена Жечева, директор на Районния исторически музей в Търговище.

Новите проекти в Регионалния исторически музей - Търговище

Историческият музей в Търговище съществува от 1951 г. и разполага с три постоянни експозиции, разположен в безценни сгради от епохата на Възраждането.

В сградата на бившето училище "Хаджи Руси“ е разположена археологическата експозиция, разказваща за Търговищкия край от праисторически времена до Средновековието. Възрожденската Хаджиангелова къща е приютила етнографската експозиция. Знаковата за града сграда на Славейковото училище е мястото за временните изложби на музея.

"Там могат да се видят различни изложби, две от които са постоянни, свързани с участието на населението във войните за национално обединение. И една чудесна част с възрожденска класна стая, посветена именно на просветното дело“, допълва Магдалена Жечева.

Музейната експозиция пази една безценна реликва. Това е знамето на земската войска – символ на първата войскова част в Търговище от времето на Освобождението. 

Друг интересен музеен обект е къщата-музей "Никола Симов-Куруто" – виден български революционер – знаменосец на Ботевата чета. Музеят в Търговище съхранява и единствената автентична вещ на Никола Симов - Куруто – неговата кама.

Музеят пази спомена и за Нюйоркския митрополит Андрей. Израснал в Търговище, той не забравя родния си град. Според възможностите си прави дарения на двата храма. А благодарение на финансовата му подкрепа Общината Търговище закупува пречиствателна станция за питейна вода.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

"Повече от 20 години в работата ми имам 20 археологически сезона, участвал съм в над 30 археологически обекта. Като научен ръководител в повече от 20 експедиции на територията на Търговищка, Шуменска и Разградска област."

Това казва в интервю за БНР Стефан Иванов, археолог и главен уредник в отдел "Археология“.

Търговищкият район е много богат, както и цялата страна, на археологически паметници. Във фонда на Регионалния музея се съхраняват над 7500 културни ценности от времето на неолита VII – VI хил. пр. Хр. 

"За последните 60 години, откогато съществува нашият музей, са проучени много малка част, да кажем не повече от 50 археологически обекта, които дават много ценна информация за живота по нашите земи“, посочва археологът.

Първите проучвания са свързани с проф. Димитър Овчаров, който е първият директор на РИМ-Търговище. Той обогатява изключително много фондовете на музея с паметници от средновековната епоха.

"През 70-те години на XX век се отдава по-голямо внимание на праисторията и в резултат на много спасителни археологически проучвания, които се провеждат с мащабни строежи, извършени през 70-те и първата половина на 80-те години на милото столетие. Тогава са и най-мащабните разкопки, правени в Търговищка област“, посочва археологът.

Мисионис

Пред последните 15-години се проучва късноантичният град Мисионис край Търговище. Освен силно укрепена крепост, селището е било и важен търговски център с кантори. През цялото си съществуване Мисионис е бил свързан със старите български столици - Велики Преслав и Търново. Античният град е съществувал до разрушаването му през XIV век от османските завоеватели.

Стоян Иванов припомня, че проучването на античното селище е започнато от проф. Димитър Овчаров през 60-години на миналия век. През 70-те години разкопките са замразени. Едва през 2003 г. те са възобновени и продължават до днес.

"Златното Кралевско съкровище е открито през 1979 година от археолога Георги Гинев, който проучва целия некропол. Той се състои общо от 6 могили. В третата по ред могила открива един каменен гроб“, разказва Стефан Иванов.

Кралевско златно съкровище. . Първа половина на ІІІ в.пр.Хр., с. Кралево, Търговищко

Предполага се, че това е гроб на висш аристократ, живял през III век пр. Хр. След кремация останките му били събрани в позлатен съд – хидрия, и погребани в могилата заедно с дарове от злато, сребро, керамика.

Съкровището се състои от 47 златни предмети, както и от керамични съдове – амфора, кана и чаша, погребален венец от глина с позлата, бронзова брадва.

Чуйте подробности в звуковия файл.

Снимки – РИМ-Търговище
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10
Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров, Мария Мира Христова и Елинка Величкова

"Семейно радио" с Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров и музикалният редактор Елинка Величкова

В последното майско издание на "Семейно радио" за 2024-а гостува журналистката от Балканска редакция на БТА Магдалена Димитрова заедно с баща си – вестникарят и журналист Ивайло Димитров. Музикален редактор на броя е легендата на програма "Христо Ботев" Елинка Величкова. За нея и за екипа на предаването събитието е – последен ефир за Елинка преди..

публикувано на 31.05.24 в 13:01

Пандемия ли е насилието: Битката на една майка със съдебната система

Пандемия ли е насилието? Предаването "Законът и Темида" насочва вниманието на слушателите към частния случай на Биляна Борисова от град Шумен . Борисова споделя: "Съдебната война започна от 31 декември 2021 година, когато, след като съпругът ми сподели традиционната вечеря, се оказа, че ми е завел първото дело за домашно насилие. Никоя майка..

публикувано на 31.05.24 в 12:03