Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защитавайки миналото: Международен ден за опазване на паметниците на културата

4
Снимка: Красимир Мартинов

На 18 април отбелязваме Международния ден за опазване на паметниците на културата. Денят се чества от 1984 година по решение на ЮНЕСКО.

18 април е повод да се привлече общественото внимание във всички страни по света към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата.

Сред българските паметници, вписани в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство са Мадарският конник, Рилският манастир, Казанлъшката гробница, град Несебър, Боянската църква.

Рилски манастир

“Според основополагащия документ за опазване на недвижимо културно наследство, Венецианската харта от 1964 г., то е определено като послания от минали поколения. Временно е в нашите ръце, и ние сме длъжни да го предадем на следващите поколения в цялото богатство на неговата автентичност“.

Това каза в интервю пред БНР арх. Ивайло Захариев.

Посланието му за деня е - да опазим това, което е останало, което може да стане само с  политически и обществен консенсус.

Според него пречките за ефективното опазване на недвижимото културно наследство са няколко, като акцентира върху “неадекватното законодателство и неефективна национална система за опазване“.

Друг проблем, който откроява е комерсиализацията на обектите, които могат да бъдат използвани и по за други цели, “въпреки че в Закона за културното наследство се казва, че обектите, които са национално богатство не трябва да променят функцията си“.

Сградата на “Захарна фабрика“ в София

Според него общините и държавата по-скоро защитават интереса на отделния собственик, който преценява, че земята е по-важна за него от сградата:

“христоматиен е примерът за случващото се със “Захарна фабрика“ в София. Това е една сграда, която е паметник на културата, но вече е почти разрушена. През годините се прекупува от различни собственици. Общината е глобила едни от тях със 100 000 лева,  но това е сума под цената на апартамент в София. Логично е собствениците да изчакат да падне сградата и да построят това, което имат намерение да правят“.

Следваща голяма тема според Захариев е опазването на минералните бани:

“термалното културно наследство е добра илюстрация на опазването на днешните паметници, от една страна то включва ресурса минерална вода, от друга, самото място - сградите, пространствата и териториите, а от трета, термалните традиции на общностите, които използват водата през това време“.

“Опазването на културното наследство не са само сградите или само ресурсите, или нещо друго. То е една съвкупност и трябва да преценим кои части от наследството от миналото да продължим за бъдещите поколения“, подчертава архитектът в ефира на “Нашият ден“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Fun Lovin' Criminals се завръщат в София

Легендарната американска група Fun Lovin' Criminals ще изнесе клубен концерт в София на 22 октомври , като сцената на събитието ще бъде популярният столичен клуб City Stage . След дълго отсъствие от българската сцена, бандата от Ню Йорк, известна със своята уникална комбинация от хип-хоп, рокендрол, блус, джаз и латино соул , се завръща по..

обновено на 21.10.24 в 08:57

Искаме ли Христос в живота си?

Като избягваме да се взираме в злото на този свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случили ни се нещо неприятно, достигне ли ни нещастие, сме склонни да припишем вината на хората, които са около нас, но трудно я търсим в себе си. Вгледаме ли се в своите постъпки ще разберем, че и на нас ни се случва нерядко да грешим. Понякога..

публикувано на 20.10.24 в 10:05

Възрастните хора и дигиталните медии и обучение

По-уязвими ли са поколенията, израснали преди интернет, към фалшиви новини, пропаганда, конспиративни теории и здравна дезинформация?  Конференцията "Информацията има значение: Практики за повишаване на дигиталната и медийна грамотност на възрастните", организирана от фондация "Глобални библиотеки" - България , беше посветена на..

публикувано на 19.10.24 в 16:54

Религията и религиозните войни

Религията е универсален и всеобхватен факт. Няма период в историческото развитие, когато човекът да не е бил религиозен. Науката не познава съвременна или древна нерелигиозна култура. Предвид всеобщността на религията несъмнено причината за нейното пораждане трябва да бъде обща за цялото човечество. Когато нещо е всеобщо и универсално, то..

публикувано на 19.10.24 в 12:35

Рабиша, селото в което се живее трудно

Село Рабиша се намира в община Белоградчик, област Видин и е известно с пещерата "Магура", която се намира на 3 километра от селото и с най-голямото по площ вътрешно езеро у нас – Рабишкото езеро. Според последното преброяване в Рабиша живеят 245 човека. Преди 90 години жителите на селото били 1296. Църквата "Свети пророк Илия" е построена..

публикувано на 19.10.24 в 08:15