Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За чиста храна и кални приключения в Близката ферма

Семейство Сиана и Иво Тончеви избират да живеят и отглеждат децата си на село и не само това. Правят своя ферма в софийското село Негован, която наричат "Близката ферма“, за да могат да практикуват възстановително земеделие.

"Нашата цел е да отглеждаме почва и в последствие видяхме, че можем много добре да се справяме с това и да даваме нещо повече на децата“, Иво Тончев, който по професия е агроном.

Когато се появяват децата им, желанието да ги хранят с чиста и качествена храна провокира идеята да се захванат с фермерството.

"Но когато в живота на човек с появи детето, освен всички хубави неща, които влизат в него, влиза и една много голяма отговорност. Едни много силни импулси се събуждат в човека как да направи най-доброто за своето дете и да направи света едно по-добро място“, споделя Сияна Тончева.

Тя допълва, че в наши дни родителството е доста либерално. Родителите се стараят да дадат всичко на своите деца. Да задоволяват потребностите, но и желанията им. На по-късен етап се появява и въпросът частно или държавно образование?

"Няма никаква гаранция къде нашите деца ще се чувстват най-добре. И няма как ние, като родители, да прехвърлим отговорността за възпитанието и за образованието на учителите и на училището, дори и те да са най-добрите в света. Отговорността пак си остава наша“, казва още Сияна Тончева. 

Важно е децата да имат себеподобни. Важно е да имат осъзнати възрастни, които да бъдат модел за подражание, защото особено в първите седем години децата преживят света, учат за живота чрез възрастните. Те стават огледало на възрастните около тях. 

Сиана Тончева подчертава, че според Валдорфската педагогика развитието на детето се състои от три етапа от по седем години. Всеки етап оформя начина, по който децата подхождат към света – интелектуално, емоционално, физически. Техният подход, от своя страна, оформя начина, по който учат. Децата в ранно детство живеят предимно чрез сетивата си и учат най-добре чрез имитацияОт 7 до 14-годишна възраст учат най-добре чрез уроци, които докосват чувствата им и оживяват творческите им сили. След 14-годишна възраст започва развитието на независимия интелект. Заедно с него се затвърждава способността да се изследва светът абстрактно и да се прави преценка и критично мислене. 

"Детето отива на училище, научено да чете и да смята. Аз бях така. Отидох на училище и си знаех всичко. В едно момент се оказа, че аз нямам какво да науча и така си минаха първите четири класа“, споделя Иво Тончев. 

Здравословна рамка за избора на родителите и тяхното израстване по отношение на възпитанието на децата и целия път в търсене на образователна алтернатива. 

Близката ферма

За трето поредно лятото "Близката ферма“ отваря врати за деца и се превръща в училище сред природата.

"През годината отглеждаме зеленолистни, а през лятото – деца“, твърди Сияна Тончева.

Екипни мисии, спасителни акции, игри и приключения, така преминава всеки един ден на децата, които се учат на тайните на градинарството. Във фермата децата се свързват със земята и храната чрез играта. 

Сияна и Иво провокират децата, предизвикват ги, вдъхновяват ги да търсят отговори, да задават въпроси, да изследват, да четат, да се впуснат в приключения и наблюдения. Цяла седмица децата работят в екипи по тема, свързана с фермата, и в петък представят резултатите на сцената с микрофон.

Целия разговор можете да чуете звуковия файл.

Снимки – личен архив
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомира Константинова, Наталия Маева, Даниела Късовска, Маргарита Ралчева и Александър Райчев

Новини по програма "Христо Ботев"

На 10 юни програма "Христо Ботев" започна излъчването на собствена новинарска емисия.  Всеки делничен ден от 17 часа новинарите: Маргарита Ралчева, Даниела Късовска, Любомира Константинова и Александър Райчев ще ви представят най-важното от деня в сферата на културата, образованието и науката. Амбициите на ръководството на програмата за култура на..

публикувано на 10.06.24 в 17:58

Антон Митов представя: Нещо се случва… И аз не знам точно какво!

За теориите, конспирациите, вариациите, пермутациите и плоскостта на земята. На връх рождения ден на пералнята – каква е връзката между патентоването на пералнята машина и Дяволът влезе в Грузия? Защо в деня на тайнствените знаци и предсказания се промени програмата на Вселенския патриарх? За независимостите и зависимостите на православните..

публикувано на 10.06.24 в 13:45
Д-р Пламен Димитров

Викът на "нямото мнозинство" е ясен: Не се променихте, поемете отговорност!

В рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Terra Култура" по програма "Христо Ботев" д-р Пламен Димитров обсъди значението на изборите и ролята на "нямото мнозинство" в обществото.  Д-р Димитров и неговият екип изследват хора, които системно не гласуват, като последните шест избора показват увеличаване на тази група. Той отбеляза, че..

публикувано на 10.06.24 в 12:06

От механиката до магията, или през погледа на часовникаря

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" по програма "Христо Ботев" става дума за часовниците и времето – със Станимира Кацарова, часовникар. Тя има ателие в центъра на София, известно за мнозина . Днес в Япония се отбелязва Денят на часовника. През 671 година се твърди, че за първи път се появява часовник в двореца на японския..

обновено на 10.06.24 в 11:59

От какво да се пазим сред природата?

Новите опасности в планините, свързани с промените на климата – разговор в "Нашият ден" с Момчил Цветанов , планински водач и инструктор по оцеляване. По думите на Цветанов климатичните промени представляват нормален природен процес , въпреки че хората ги възприемат като сериозна заплаха. Опасностите за човека насред природата не са нови, но..

публикувано на 10.06.24 в 10:58