Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търси се най-добрият младежки стартъп за 2023?

Дочка Василева и Мартин Гиков
Снимка: БНР

Фондът на фондовете, съвместно със "Стопанския факултет“ на СУ „Климент Охридски”, стартира второто издание на националния конкурс "Най-добър младежки стартъп в България”. Състезанието включва 6-седмична обучителна програма, в рамките на която участниците ще придобият ценен опит преди финалното представяне на идеите си пред инвеститорите. Инициативата дава възможност на индивидуални участници или екипи да развият проектите си и да покажат предприемачески умения.

"Предприемачеството е това, което движи икономиката, движи иновациите и решава проблемите на света. Развитието на предприемаческата среда е една от основните роли на Фонда на фондовете. То е нашето ДНК."

Това казва в интервю за БНР Мартин Гиков, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на Фонда на фондовете.

Той допълва, че финансирането, което ние предоставяме под формата на финансови инструменти – дългови  и дялови, са пари на европейските данъкоплатци. Ако трябва да се използват по възможно най-ефективния начин, е добре да стигнат до голям брой предприемачи, които трябва да са подготвени и от ранна детска възраст, да мислят за това как да създадат нещо, което, освен да е полезно за хората, да може да изкарва и пари.

"Над 45 кандидати представят своите идеи за стартъп в сферата на изкуствения интелект, кръгова икономика, маркетплейс за продажба на дрехи втора употреба. В областта на креативните индустрии, както и електромобилността“, казва Дочка Василева, директор "Проектна информация и финансиране” във Фонда на фондовете.

Партньори на конкурса през 2023-та са 21 организации от стартъп екосистемата и инвестиционната среда у нас, сред които секторни асоциации, инвестиционни фондове, финансови институции, неправителствени организации за подкрепа на науката и предприемачеството, международни платформи за ангелски инвестиции, акселериране и стартиращ бизнес, медии.

"Ние сме събрали толкова много партньори, защото се опитваме да дадем една пътна карта за развитие на един стартъп от началото до края, преминавайки през различни стъпки за развитие, да покажем и възможностите да финансиране“, допълва тя.

Допуснатите кандидати ще получат възможност за развитие на идеите си чрез менторство, обучения и срещи със създатели на успешни стартъпи, а десетте най-добри отбора ще се представят пред експертно жури и инвеститори в рамките на финала на 7 юни 2023 г. Участниците ще получат възможности за: дялова инвестиция, включване в акселераторски програми и инкубатори, стаж в партниращи на конкурса организации, менторски часове с успешни основатели на компании, възможност за участие в български и международни конкурси, парични и поощрителни награди от партньорите.

Допустими са предложения от всички области и сектори, и на различен етап на реализация – от идея, през прототип до активен на пазара продукт.

Кандидатурите ще бъдат разделени в категории (идейна, ранна или напреднала фаза, както и по възрастови групи), за да се определи график за обучителната фаза, така че тя да покрие най-адекватно нуждите на участниците и да постигне максимален напредък на проектите спрямо етапа на развитие, с който влизат в състезанието.

"Ние се опитваме да стигнем нивата на подготовка на тези предприемачески умения, които има в Скандинавските държави, където от ранна детска възраст е залегнало в учебните програми обучение по предприемачество“, посочва Мартин Гиков.

Десетте най-добри отбора ще се представят пред експертно жури и инвеститори в рамките на финала на конкурса, който ще се проведе на 7 юни 2023 г.

Какви средства ще управлява Фондът на фондовете през 2023 г.?

Фондът на фондовете през 2023 г. ще управлява финансови инструменти по програмата "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" 2021-2027 в размер на 1 262 732 093 лв. Предвидените за изпълнение са 8 финансови инструмента ще подкрепят българския бизнес в две основни приоритетни области. На първо място, това са иновации и растеж, където ще бъдат реализирани два дългови и четири дялови инструмента за инвестиране в разработване на иновации, стартиращи предприятия, внедряване и разработване на дигитални решения, оборотни средства, средства за закупуване на оборудване. Общата им стойност е близо 698 млн. лв.

На второ място, това е кръгова икономика, където ще се реализират само дългови инструменти, един от които е за енергийна ефективност, другият е за кръгова икономика (подкрепа в областта на проектирането на продуктите, производствените процеси и управлението на отпадъци). Общата им стойност е близо 564 млн. лв.

Чуйте подробности в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Да живееш лесно"

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто съществува човечеството. Техническите придобивки обаче и разцветът на консуматорското общество..

публикувано на 01.07.24 в 11:10

Светлана Драгнева: Имаме кураж и воля, за да продължаваме напред

Деветнадесетата световна среща на българските медии, традиционно организирана от БТА, се проведе в Одеса, Украйна, между 18-21 юни, под мотото "Медии и общност". Наред с много срещи на различни нива, наред с посещението на ключови места, градове и села, свързани с българите и историята им в Украйна, бяха сключени договори и подписани меморандуми за..

публикувано на 01.07.24 в 10:11

Разград посреща лятото с образователни игри в "Абритус"

Регионалният исторически музей в Разград кани всички деца да се включат в образователната програма "Приключения в Абритус". Инициативата се организира за трета поредна година и е насочена към учениците от първи до пети клас от лудогорския град и техните връстници, които ще са на гости в района през лятната ваканция. Заниманията ще се провеждат в..

публикувано на 01.07.24 в 09:36

Да получим пълни знания за лечебните растения - къде и как?

На 1 юли Православната църква чества деня на свети безсребреници Козма и Дамян, а в народния календар този празник е известен като свети Врач. Светите братя са наричани безсребърници, защото за своите лечебни услуги не искали нищо в замяна, освен да бъдат благочестиви християни. Култът към братята лечители е развит в Източната Римска империя, където се..

обновено на 01.07.24 в 09:30

Светостта

Минала през множество превратности Христовата Църква успява да оцелее, пазена от Св. Дух, пребиваващ в нея. В историята ѝ има тежки времена, в които вражески сили се надигат срещу Църквата и учението ѝ. През тези години изповядващите Христос търпят гонения и жертват живота си в Негово име. Всеки ден от църковната година е посветен на един или..

публикувано на 30.06.24 в 09:20