Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Пеканов:

Българският бизнес вече осъзнава колко голяма е възвръщаемостта на инвестициите в образованието

| обновено на 25.04.23 в 13:16
Атанас Пеканов
Снимка: БГНЕС

Вчера беше представен първият доклад на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет.

Според доклада на Пламен Ненов – професор по макроикономика, Norwegian Business School, от 2000 до 2019 г. икономиката в София се е развила в пъти по-добре от останалата част на страната. След кризата от 2009 г. икономиката в голямата част от страната извън София почти не се развива.

“Първият доклад беше изработен от Пламен Ненов и касае регионалното развитие на страната. В своя доклад той показа, че не просто имаме едно развитие на различни скорости, а имаме дивергенция. София продължава да расте с всяка година, докато останалата част от страната стагнира, расте с много ниски темпове и се отдалечава от столицата“.

Това каза в интервю за БНР вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

По думите му това е интересно не само по линия на икономическата активност, не само по отношение на средната работна заплата, но и по отношение на заетостта:

“Ако заетостта е 100%, това означава, че всеки, който иска да има работа, работи на пълен работен ден, не е в сезонна заетост и т.н. Тази пълна заетост обаче се постига само в София, в останалите части на страната, дори там, където има ниска безработица, заетостта спрямо трудоспособното население е относително ниска.

Това означава, че има само сезонна активност в някои части от страната или че много хора са на половин работен ден, или пък, че има много безработни. Това са различни ситуации, но във всяка от тях сме под потенциала на икономиката“.

Според вицепремиера Пеканов имаме възможност да произвеждаме повече, което носи по-високи доходи, но това не се случва и този проблем обуславя много притеснителни тенденции в страната, не само икономически, но и демографски. Регионите не достигат пълния си потенциал, което води до изтласкване на хора.

Обезлюдяването – как може да спре?

В ефира на “Нашият ден“ Пеканов посочи, че предложенията, които са били обсъдени, са в три насоки: първата е по-добро и по-фокусирано използване на средствата в Европейския съюз за регионите извън София. Това е нещото, което и той подкрепя.

Второто предложение е по някакъв начин бюджетът също да обръща внимание на този проблем. Да се изградят и прилагат регионални икономически политики.

“От години се говори за фискална децентрализация. Това е едно от най-важните големи политически решения, затова ще ни трябва редовен кабинет“, посочи той.

Според него, не на последно място, трябва да признаем завръщането на т.нар. "индустриална политика", която е била отхвърлена дълги години от икономистите, като една прекалена интервенция на държавата. Държавата да стимулира отделни региони и да решава, че дадени производства трябва да са там.

Индустриалните зони...

В предаването Атанас Пеканов посочи също, че първите индустриални политики вече са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост.

"Държавата трябва да изгради инфраструктурата, за да дойдат тези производства. Те няма да дойдат на едно отдалечено и несвързано място, те ще дойдат там, където могат веднага да започнат да строят, да изграждат и да произвеждат. Правихме такава стъпка преди около месец със създаването на Държавната индустриална зона "Доброславци". В ХХI век конкуренцията е огромна, ние се борим с другите страни, за да дойдат тези производства тук, а не другаде. Смятам, че нещата по тази линия се движат добре."

Вицепремиерът акцентира и върху това, че потенциалните производители в момента търсят възможност да дойдат до основните си пазари.

"Ако искат да продават електромобили, например в Германия и Франция, за тях ще бъде най-скъпо те да се произвеждат там, затова търсят възможност да бъдат близко до основния си пазар, където факторите на производството са малко по-евтини."

Ролята на образованието...

Вицепремиерът подчертава още, че България има добри традиции в математиката, инженерството и компютърните науки, но и че образованието трябва постоянно да се напасва към новото развитие на икономиката и пазара.

"Миналата година в топ 1000 в университетите на света нямаше български университет, следващата година трябва да има. Трябва ясно да казваме колко е важно образованието. Да казваме, че това е нещото, което води до успех", посочва още той.

Има ли възможност за бюджетен дефицит от 3%?

"Смятаме, че дефицитът трябва да бъде по-нисък, но сме оставили крайното решение в ръцете на парламента. Данъчните въпроси са изконно едно от най-демократичните решения. Ние продължаваме заложените политики по отношение на пенсиите и на учителските заплати. Имаше предложения, които дойдоха от нас предишните месеци, те бяха абсолютно отхвърлени от партиите, сега има възможност те да решат", коментира още Атанас Пеканов.

Инфлацията

"Ръстът на цените на храните всеки месец намалява, но се стремим да намалее още повече", казва още вицепремиерът Пеканов в ефира на "Нашият ден".


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10
Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров, Мария Мира Христова и Елинка Величкова

"Семейно радио" с Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров и музикалният редактор Елинка Величкова

В последното майско издание на "Семейно радио" за 2024-а гостува журналистката от Балканска редакция на БТА Магдалена Димитрова заедно с баща си – вестникарят и журналист Ивайло Димитров. Музикален редактор на броя е легендата на програма "Христо Ботев" Елинка Величкова. За нея и за екипа на предаването събитието е – последен ефир за Елинка преди..

публикувано на 31.05.24 в 13:01

Пандемия ли е насилието: Битката на една майка със съдебната система

Пандемия ли е насилието? Предаването "Законът и Темида" насочва вниманието на слушателите към частния случай на Биляна Борисова от град Шумен . Борисова споделя: "Съдебната война започна от 31 декември 2021 година, когато, след като съпругът ми сподели традиционната вечеря, се оказа, че ми е завел първото дело за домашно насилие. Никоя майка..

публикувано на 31.05.24 в 12:03