За трети път Karakashyan & Artistsпредставят първия у нас кулинарен имърсив спектакъл, който пресъздава нажежената обстановка и психологическото напрежение в една професионална кухня. Всичко онова, което минава през съзнанието, ръцете и вкусовите рецептори на шеф готвачите, и то секунди преди храната да бъде сервирана, може да бъде видяно и усетено от публиката чрез магията на танца.
В "Кухня" зрителят става свидетел на хореографията, която танцовият ансамбъл от готвачи създава в естествения ход на своята работа. Движенията на всеки един са пресъздадени в комбинацията от съвременен танц и улични стилове, в които могат да бъдат наблюдавани всякакви естетики.
Преживяването е конструирано като една класическа вечер, в която човек отива на ресторант, разглежда менюто и си поръчва. Оттам нататък обаче танцьорите го впускат в изненадващи ситуации, които разказват за вътрешния свят на готвачите. В случая публиката може да проследи и съпреживее историята на сладкаря шеф Александър Цеков.
"За мен беше много интересно да разкажем тази история, защото всеки спектакъл, който танцуваме, отключва нови натрупани и заключени емоции в тялото. И тъй като звукът в спектакъла се чува единствено и само от публиката в слушалки, танцьорите танцуваме на пълна тишина. Мотивът за движение са всички тези емоции, с които се свързваме", обясни шеф Цеков, който и в третия сезон на "Кухня" ще изиграе своето соло.
По отношение на храната, която е сред ключовите елементи в потапящия в историята на кулинарията спектакъл, добавя:
"Храната е много фина материя, която е изтъкана от нишката на грижата и любовта. (…) В този спектакъл специално е още едно сетиво на публиката, което покриваме, като десертът създадохме с нашите танцьори. След като развихме драматургически всичките образи, на всеки един от танцьорите им беше дадена задача да помислят какъв продукт репрезентира техния образ така, че да сътворим един балансиран вкусов десерт, който да сервираме като последна стъпка от изживяването на нашия имърсив спектакъл."
Режисьор и хореограф на "Кухня" е Коста Каракашян. Съвсем скоро той официално постави началото на танцовата трупа Karakashyan & Artists, която тепърва ще представи нова методология на танца, ще обучава бъдещи артисти и ще приобщава вече утвърдени такива.
"Целият спектакъл е един голям експеримент. Ние го започнахме през 2020 година с подкрепата на Национален фонд "Култура". И сега, отново с тяхна подкрепа и заедно с корежисьорката ни Антония Георгиева, продължаваме да го адаптираме. Влизат за първи път и нови танцьори в състава и лека-полека "Кухня" еволюира. Всеки път публиката вижда нова част, вълнуваме се много, че има и публиката, която се връща към този имърсив спектакъл. Имаме стимул всеки път да го променяме и да изненадваме с нови сцени и преживявания. Има няколко момента за късметлии от публиката, които ще получат индивидуални сцени, като никой друг няма да знае какво се е случило в тях", обясни в "Какво се случва" Коста Каракашян.
Танцовият спектакъл, който изкарва публиката от салона, вдига я от седалките и я потапя в преживяването на един алтернативен кулинарен и сценичен разказ, какъвто се явява "Кухня", ще се играе на 29 и 30 април в Кулинарната академия HRC. Във всеки от дните по два пъти – в 20.15 и 21.30 часа.
Подробностите можете да чуете в звуковия файл.
По традиция началото на празненството бе дадено в четири часа сутринта, когато светлините в старата част на града бяха изключени, а улиците осветени от декоративните фенери на маскирани музиканти. Фенерите са изрисувани с лицата на политици или социални теми, които са вълнували хората през изминалата година, съобщава Swissinfo . Карнавалът е част от..
Двудневна поетична битка започва в кипърската столица Никозия. Днес и утре тя е сцена на 8-ото национално състезание от Международния поетичен шлем /Cyprus International Poetry Slam/. В най-голямото и впечатляващо поетично шоу за годината се състезават 12 автори от Кипър и шестима представители на други страни. В първата вечер своите..
Разговор с д-р Венеса Начева и д-р Кристиян Янев – асистенти в катедра "Славянски литератури" на Факултета по славянски филологии на СУ "Св. Климент Охридски"за жените в съвременната полска литература. Кои са първите предвестнички? Колко застъпено е т.нар. женско писане в полския литературен контекст? Какво вълнува полските авторки и в..
Изневярата на Росинант или пътните сръбски неволи на оръженосците Антон Митов и Кин Стоянов, директор на програма "Христо Ботев" на БНР, които придружават самия Дон Кихот – актьора Руси Чанев, до Братислава и Виена, където в българските културни центрове и училища бе представен новия прочит на романа на Иван Вазов "Под игото". Как учениците от..
Културен код "Мръсно" задаваме в това издание на "Terra Култура" заедно с визуалния артист и фотограф Боряна Пандова . Нейната нова изложба е част от дългогодишния цикъл "Обекти на невниманието" и предстои да бъде открита на 11 март (вторник) в столичната галерия "Синтезис" , където ще остане до 6 май. Куратор е Надежда Павлова. "Удобно е..
На 28 февруари 1947 година е роден яркият български поет Янаки Пртров, известен на децата като Чичо Чичопей. От три години се провежда Национален..
Отиваме в града на липите, където днес отбелязват Световния ден на социалната работа с празничен концерт в Държавната опера – Стара Загора. На..
Радослав Свирецов е пейзажен фотограф и архитект. Казва, че постоянно предизвиква себе си, за да открие скритите красоти на природата и градската среда...
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg