Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартина Иванова:

Как да пренаредим матрицата и да се разведем със стреса?

92% от хората не се чувстват емоционално свободни

Мартина Иванова, магистър психолог и холистичен терапевт
Снимка: БНР

Мартина Иванова е магистър-психолог, холистичен терапевт и мастер преподавател по методите на техники за емоционална свобода. Тя е автор на първата книга, издадена в България, която учи как да се разведеш със стреса и стъпка по стъпка да се разделиш с травматичното минало и да чувстваш радостта от живота.

"В тази структурирана матрица нещата се подреждат по един или друг начин. Тези методи са изключително практични. Много ефективни дълбинно въздействащи и моята страст, мечта, желание и мисия с която съм тръгнала, е да дам тези терапевтични методи в ръцете на обикновения човек“, казва Мартина Иванова.

И допълва, че терапевтите имат своите знания и практики и знаят как да подходят към различни случаи. Обикновеният човек, който живее в този модерен свят и който страда от тревожност, депресия и от всякакъв вид стрес и неговите ефекти, трябва да има знания, как да се справя с тези проблеми.

"Всички ние преживяваме микротравми още от детството си, такива уж незначителни ситуации, в които родители ни са ни оставяли на село или са ни оставяли в детската градина, или поради други незначителни поводи, ние като малки сме се чувствали изоставени, пренебрегнати по един или друг начин“, допълва психологът.

Книгата "Изцели животът си с ТЕС или презареждане на матрицата“ съдържа практически инструменти за всеки човек както да се справи с настоящия стрес, така и да последва неговата симптоматика, за да разбере откъде тръгва и да изцели причините за това.

Защо е нужно да се разведем със стреса?

Не би трябвало да имаме проблем със стреса. Той има проблем с нас, защото сме в една непрестанна стресова реакция, която ни показва, че сме в постоянна заплаха и привежда тялото в режим "бий се или бягай". Тази част от мозъка, която действа по този начин, е подсъзнанието.

Посланието 

"Емоционалността не е нещо лошо. Не е нещо, от което можем да отървем, като го пренебрегнем. Обръщайте си внимание и когато се чувствате по някакъв начин, не се опитвайте да го потискате, по-скоро си дайте си почивка. Дайте си 5 минути пауза от динамиката на живота, вгледайте се навътре и си задайте силни въпроси. Какво преживявам, какво чувствам, защо този камък ми тежи и защо ме е стегнало това чувство, какво има зад това? Когато използваме тези потупвания, които са описани в книгата, нашето подсъзнание ще ни даде още информация", казва още Мартина Иванова.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Няма силни гласове в медиите, които да покажат абсурдите на ГЕРБ

"Интерсубективна реалност", която създават българските медии, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Евгений Кънев , икономист. "Живеем от доста време в тази "интерсубективна реалност" , която се изразява в това, че медиите поднасят темите, които диктуват дневния ред на страната по определен начин. Забелязваме, че важните неща за..

публикувано на 06.07.24 в 08:50
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания?

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания? Има ли достатъчно достъпни автобуси на Централна автогара за лица с увреждания? Какво е становището на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез Министерство на транспорта и съобщенията. Казусът на Тодор Църев от София е казус на хиляди хора с увреждания и намалена подвижност...

обновено на 05.07.24 в 15:13