Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

...Сигурно са полудели?

Снимка: Кирил Чобанов

Част от заглавието на филм, посветен на боговете и на първичния начин на живот в различни части на света. "За здравето" обаче акцентира върху хората и техните днешни проблеми. Поканихме на разговор видни психиатри, които все повече се утвърждават като актуални и търсени медицински специалисти в обърканото стресово съвремие.

В поредния брой "За здравето" в студиото гостува д-р Никола Марков. С него обсъдихме най-честите психиатрични болести, отключващи агресия: биполярното афективно разстройство, неврозите, паническите атаки, шизофренията. Семейство, училище, общество – къде се формират чертите на характера и комплексите? – попитахме опитния психиатър, а в дискусията се включиха и негови колеги, всеки от тях със свой прочит на проблемите и с характерен принос в науката и практиката.

След слушателски въпрос д-р Марков очерта различията и общите черти в работата, образованието и ролята на психиатрите и психолозите.

В хода на съботната здравна среща проф. Петър Маринов акцентира върху характерните симптоми и лечението на шизофренията. Той подчерта, че в момента се работи за изравняване на българските и европейските стандарти и алгоритми както в терапевтичен, така и в превантивен смисъл.

Д-р Георги Вишев, работил до скоро в продължение на години във Франция, сподели своя опит в хранителните разстройства и аномалии, най-често срещани като булимия и анорексия. Д-р Вишев вече практикува в България и може лесно да прави аналогии и сравнения за опита в различните страни. "Не са големи различията – подчерта той, но обменът на колегиален опит и знания винаги е полезен. И нещо тревожно – хората, страдащи от хранителни разстройства, най-често прибягват до самоубийства!"

Д-р Георги Вишев е тазгодишният носител на наградата на психиатричната колегия, посветена на делото на доц. Георги Койчев.

В дискусията се включи и д-р Георги Байрактарски – ръководител на Клиниката по съдебна психиатрия в LVR-Klinik в гр. Дюрен, Германия. Той анализира и коментира най-тревожното явление в съвремието – масовите стрелби в учебните заведения. Опитният съдебен експерт – оторизиран от Лекарската асоциация на Северен Рейн - Вестфалия, за изготвяне на криминални прогнози, аргументира своите възгледи за евентуалната превенция на тези ужасяващи прояви. Сред тях д-р Байрактарски изтъкна ролята на семейството, на обществената и училищната среда и най-вече на въвеждането на изключително строг режим за носене и придобиване на оръжие.

Ограничителни и рестриктивни мерки могат да бъдат прилагани и при нарастващата агресия и множеството жертви на пътя – особено спрямо младите и неопитни шофьори, както и към системните нарушители.

Следващата среща "За здравето" в събота, 20 май 2023 г., ще премине като "Прозаични диагнози". Основен гост ще бъде проф. Златимир Коларов – ревматолог, писател и сценарист.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Политическото убийство – грозен исторически инструмент

На 3 юли 1895 г. (стар стил) Стефан Стамболов е зверски ранен и по-късно умира от раните си. Политическите убийства в България обаче нито започват, нито – уви, завършват с това жестоко покушение. Кое мотивира този начин на политическо действие, постигат ли подобни убийства целите си? Христо Белчев, Алеко Константинов, Александър Стамболийски, Гео..

публикувано на 03.07.24 в 17:33

Какво да правим, ако се натъкнем на змия?

Образът на змията през вековете е натоварен с разнообразна символика, но и до днес в повечето хора поражда най-вече ужас. Какво да правим, ако се натъкнем на змия, докато се разхождаме на открито или пък я видим в двора си? Защо не бива да я убиваме и какво кара някои хора да отглеждат змии като домашни любимци – питаме в "Нашият ден"  Антон..

публикувано на 02.07.24 в 11:43
Проф. д-р Кузман Гиров

Консилиум "Лято 2024"

Под това мото дискутирахме с различни специалисти в последното юнско издание "За здравето". Първият ни гост бе съдовият хирург от ВМА проф. Кузман Гиров. Той подчерта особеностите на съдовата болест и факта, че човек е на толкова години, на колкото са неговите кръвоносни съдове. "Вените не "обичат" жегата, а артериите – студа" – подчерта проф. Гиров,..

публикувано на 02.07.24 в 08:50

Дрехите, които се доближават до природата

В предаването "Домът на музите" разговора е за мода или по-точно за дизайнерската марка за дрехи Minoar , създадена от младите творци Теодора Спасова и Йоан Гълъбов. Преди около 10 години двамата създават нещо ново и много различно, от това, което сме свикнали да виждаме по световните дефилета и в модните магазини у нас, и в чужбина. В основата на..

публикувано на 01.07.24 в 15:06

Проф. Сергей Герджиков: Две седмици в Мексико са недостатъчни

Проф. Сергей Герджиков е претворил в книгата "Мексико – 1001 чудеса на света" пътешествието си из Мезоамерика. Мексико винаги е любопитна тема, особено с вещ в антропологията и във философията на науката човек като проф. Герджиков. Изследванията му са залегнали в близо 150 научни труда. Пътешествието му е започнало от столицата Мексико сити – град с..

публикувано на 01.07.24 в 08:05