Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правото в България – ангелски закони, дяволски практики

Разговор по темата "Право" в контекста на сътресенията в прокуратурата, съдебната система и държавата като цяло

Веселин Диманов, Стефан Иванов и Емил Георгиев (от ляво надясно)
Снимка: БНР

Ако вземем пример от сатирика и журналист Самуил Петканов и помолим изкуствения интелект да ни обясни актуалните събития по върховете на властта в България, машинният разум ще ни даде една достатъчно добра хронология на фактите.

Но все пак това не би могло да се приеме за истинско обяснение. Защото обяснението в действителност идва от човешкия прочит, от погледа върху факти и теоретични постановки в определен контекст.

Правото в България се превърна в обект на именно такъв прочит в предаването "Гласът на времето" по програма "Христо Ботев" на БНР. По темата, разгледана през призмата на трусовете в прокуратурата и политиката, в студиото разговарят Емил Георгиев, адвокат от "Правосъдие за всеки", Стефан Иванов, поет, философ и съдебен заседател, както и режисьорът Веселин Диманов.

"Имаме конституция и закони, които, по преценка на чуждестранни експерти, са писани като за ангели. Но реално много често се сблъскваме с дяволи, дяволъци и всякакво друго неангелско поведение, когато се стигне до прилагането на правилата", коментира адвокат Георгиев, който е и председател на Обединението на свободните адвокати.

Той подчерта, че "България се намира в безпрецедентна политическа, институционална, дори конституционна криза от години насам. Може би от 2019 г., когато изтече мандатът на Сотир Цацаров за главен прокурор и на поста беше избран Иван Гешев".

"Това звучи като някакъв много страшен сценарий, в който участваме всички ние. Ако беше холивудска продукция, може би щяхме да си кажем: "Да, някой го е написал предварително и така е очертал рамките на един филм". А ние това го живеем", каза Веселин Диманов, чийто филм "Моралът е доброто" наскоро спечели наградата на СБФД "Васил Гендов" в категорията "Най-добър дебют на документален филм".

"Все едно някои институции са направени нощем в някакъв делириум – и се е получил някакъв чудовищен хомункулус. Но наяве, на слънчева светлина, може ясно да се види дали нещото е оформено по определени правила, или е безформено", описа институционалната криза Стефан Иванов.

По телефона в разговора се включи и журналистът Полина Паунова. "Не можем да коментираме институционално хора с прякори", изтъкна тя и припомни част от заглавието на текст в "Политико" от миналата седмица – "Каскета срещу Тиквата". 

"Всичко е признато и всичко е на масата. Важното е какво следва от тук нататък", каза още Паунова по темата.

Някои от въпросите, на които дава отговори интересният разговор:

● Какви са вариантите за развитие на кризата?
● Какви възможни изходи има от нея?
● Защо правосъдната реформа засяга всеки един човек в България?
● Как документалните филми и изкуството като цяло помагат в настоящата ситуация?
● Какъв ключ към разбирането на проблема дава филмът "Ангелът унищожител" на Луис Бунюел?

Чуйте цялата дискусия в звуковия файл.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35
Мая Манолова

Художничката Мая Манолова – свободоното дете на две култури

Мая Манолова е млада, талантлива художничка – дете на две култури. Неин баща е големият варненски маринист Димитър Манолов, а майка ѝ е полякиня, литератор и филолог.  В "Нашият ден" Манолова разказва, че е израснала в сърцето на варненската бохема в едно двуезично, артистично семейство. Светогледът ѝ се повлиява както от творческия устрем на..

публикувано на 17.05.24 в 11:29

"Да! За живот!" – Националните спортни игри за трансплантирани започват

Започват Националните спортни игри за трансплантирани – "Да! За живот!" . Събитието ще се проведе на 18 и 19 май в Югозападния университет "Неофит Рилски" – Благоевград . Спортният празник се организира по инициатива на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН), в сътрудничество с висшето учебно заведение и Община Благоевград. За силата, за..

публикувано на 17.05.24 в 10:03

Безплатно приложение за помощ на животни в нужда

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" ви представяме едно мобилно приложение, чрез което могат да се подават сигнали за бездомни животни, имащи нужда от помощ. Приложението е разработено в България и е напълно безплатно. Идеята е всеки, който види животно в нужда и иска да помогне, да може да сигнализира чрез мобилната апликация на..

обновено на 17.05.24 в 09:53