Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовата грамотност: Задължително умение за успешен живот

Д-р Джейм Йоловски, Росица Вартоник и д-р Магданела Делинешева в студиото на “Нашият ден“
Снимка: БНР

Финансовата грамотност и финансовото образование се признават като важно индивидуално умение, необходимо за вземането на устойчиви финансови решения и постигането на финансово благосъстояние. Това се обуславя от предлагането на все по-сложни финансови продукти, появата на нови рискове и бързото развитие на финансовия сектор.

В България се изпълняват Националната стратегия за финансова грамотност и Планът за действие към нея. Те се стремят да запълнят празнината, която страната има по отношение на този вид образование.

Стратегията и Планът са приети с Решение на Министерския съвет от 10 февруари 2021 г.

Докъде стигнахме с изпълнението на тази стратегия?

Доц. д-р Джеймс Йоловски, главен експерт във Фискалния съвет на България и преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси, коментира в ефира на “Нашият ден“, че финансовата грамотност е своеобразна мисия за Междуведомствената работна група към Министерство на финансите. Той отбелязва, че в момента се изпълнява Планът за действие, а миналата година е била разработена рамка за финансова компетентност за възрастни, която може да се използва в училищната система.

Росица Вартоник, основател и директор на Фондация "Инициатива за финансова грамотност", споделя, че финансовата грамотност означава управление на ресурсите и парите, така че да се живее животът, който си представяме. Тя още подчертава важността на Националната стратегия за финансова грамотност и ролята на Министерството на финансите в организирането и воденето на процеса.

В предаването д-р Магданела Делинешева, председател на Управителния съвет на Фондация "Образование 5.0", изразява необходимостта финансовата грамотност да бъде интегрирана качествено в образователната система. Тя отбелязва, че в момента липсва добра практика в това отношение и финансовата грамотност не е част от задължителните програми. Въпреки че има откъслечни теми и понятия, свързани с нея, главно в програмите по технологии и предприемачество, това е недостатъчно.

В заключение, финансовата грамотност и финансовото образование са от растящо значение в днешното общество. За да се постигне целенасочено развитие на финансовата грамотност, сътрудничеството между правителството, образователните институции, фондации и бизнес сектора е от съществено значение.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53