Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Найденов: Докато има партийно-листова избирателна система, ще има и кризи

| обновено на 26.05.23 в 09:53
Валери Найденов
Снимка: БГНЕС

В интервю за БНР журналистът Валери Найденов коментира последните вътрешнополитически новини и поставя акцент върху политическата криза, пред която е изправена страната. Той изразява съмнения относно възможността постоянно правителство да помогне на България, тъй като е “формирано на несигурна почва и в голяма степен е назначено отвън“.

В ефира на “Нашият ден“ журналистът коментира, че причината за политическата криза е в “стандартната авария“, която възниква в системи, използващи партийно-листовата избирателна система. “Такива кризи са се случвали и в други държави като Франция, Италия, Белгия, Холандия и Гърция, но всяка от тях излиза от кризата по различен начин“, казва той.

Според него решението на политическата криза може да бъде постигнато чрез промяна в системата, без да се нарушава Конституцията, а само чрез промяна в законодателството. Найденов подчертава, че когато една партия самостоятелно формира правителство, без да предостави министерски постове на своите партньори в коалицията, това също е “криза и огромен риска за тази партия“.

В интервюто се споменава и старата стратегия на политическите лидери, която Валери Найденов описва като “временно оттегляне“.

“Това, което прави Борисов, е много стара стратегия, още от китайските пълководци – оттегли се временно, дай им цялата войска и власт, и ще дойдат да те молят да се върнеш“, твърди той.

Найденов предупреждава, че това може да доведе до хаос, тъй като властта, предоставена на ПП-ДБ, може да бъде отнета по всяко време.

“Че ще настъпи хаос, е ясно, защото ПП-ДБ искат всички министри, добре, ще ги получат, но в същото време ГЕРБ може да ги свали, когато си иска“, посочва той.

Относно мнозинството в парламента, Валери Найденов изтъква, че мнозинството в парламента е против "Продължаваме промяната" и че винаги ще има разбирателство между ДПС и ГЕРБ.

“Ако се замислим какво е мнозинството в парламента, то е против “Продължаваме промяната“ – “Възраждане“ винаги ще гласува “против“, ДПС винаги ще има някакво задкулисно разбирателство с ГЕРБ“, казва още журналистът.

В интервюто журналистът изрази съмненията си относно дълготрайността на всякакви договорки между политическите сили в България. Той поставя въпросителни знаци върху съгласието, което може да бъде постигнато между първите две партии, като посочва, че такива споразумения имат ограничен срок на действие. Той се съмнява в ефективността на такива договорки, като пример за това посочва случая с Иван Гешев, чийто мандат на прокурор е бил обект на споразумение, което впоследствие е било нарушено.

В предаването Найденов подчертава още и разликата между политическия морал и човешкия.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49