Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Салатата на милионера – с Максим Бехар от Сейшелите до България

4
Снимка: Максим Бехар

Максим Бехар, който е почетен генерален консул на Сейшелите, представи първата у нас книга с гозби от екзотичните острови. И не само. Гозбите са съчетани с любопитни истории. Разговарях с Максим за "Сейшелски рецепти и още за "Рая на Земята".


"Вярно е, че любовта към една държава може да бъде създадена чрез нейната кухня, природа и хората. Тези три основни аспекта наистина оказват най-силно впечатление и върху туристите на Сейшелските острови, казва почетният консул на далечната държава Максим Бехар. - Освен на живописна природа и изключително гостоприемство на местните, посетителите се радват и на вкусна традиционна храна, която прави пътуването им още по-незабравимо.


В шестата си книга"Сейшелски рецепти и още за "Рая на Земята" пиарът споделя лесния начин за приготовление на 25-те му любими островни ястия,съчетаващи уникалните вкусове и аромати на креолската кухня със сейшелски продукти, които могат да бъдат лесно набавени и у нас, вкл. за Салатата на милионера или чътни от октопод.


Пред "Покана за пътуване" Максим Бехар призна, че обича островния живот, но повече обича България.

Той е проверил: всички продукти за сейшелски блюда могат да се намерят в България. Е, някои малко по-трудно, но ги има в специализираните гурме магазини.

Ето и рецептата за прочутата Салата на милионера
Продукти: 1 палмито (сърцевина от палма, има я консервирана), сок от 1 лимон, 2 с. л. зехтин, 1 ч. л. захар, 1 глава червен лук, нарязана на шайби, 1 с.л. пресен лук, сол, черен пипер, натрошен на едро.


С остър нож отрежете влакнестите слоеве на палмитото и всички твърди части, докато стигнете до нежното сърце. Ако е твърде голямо за обработка, разполовете или отделете частта с листа от частта без листа. Палмитото се нарязва на тънко и се държи в съд с половината лимонов сок и малко сол. Това ще спре салатата от окисляване и тя няма да потъмнее. Пригответе своя винегрет, като смесите/разбиете заедно лимоновия сок, захарта, зехтина, лука и пресния лук в купа от неръждаема стомана или керамика. Отцедете палмитото и внимателно го поставете във винегрета. Овкусете със солта и черния пипер. Сервирайте винаги леко охладено. 

Снимки: Максим Бехар
Видеата са предоставени от Сейшелския туристически борд специално за БНР
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

500 археологически експоната показва изложба в НАИМ при БАН

XVIII националната археологическа изложба "Българска археология 2024" се откри в чест на професионалния празник на археолога в Националния археологически институт с музей на Българската академия на науките. Представени са над 500 експоната от 32 обекта, различни като вид и хронология – от праисторията до Късното средновековие.  Находките..

публикувано на 23.02.25 в 09:35
доц. Стойно Стойнов

Български учени с принос за научен пробив в лечението на ракови заболявания

Ден на Европейската лаборатория по молекулярна биология (EMBL) в България ще се проведе на 27 февруари от 10 часа в аулата на СУ "Св. Климент Охридски". Доц. Стойно Стойнов от Института по молекулярна биология на БАН е един от двамата делегати за България в Лабораторията. "В Института по молекулярна биология имаме доста лаборатории, които..

публикувано на 23.02.25 в 08:15
Танцът на въртящите се дервиши или церемонията Сема

Коня – градът на Руми

Наричат двумилионния град Коня в Република Турция "културната и духовна столица на страната". Наричат го още "градът на Мевляна" и "градът на дервишите". Наречен е на името на Мевляна Руми – световноизвестният суфитски мистик, поет и философ, живял в Анадола преди близо осем века. Като прозвището Мевляна – водач, учител, той получава заради учението..

публикувано на 22.02.25 в 12:35

Как се "отглеждат" иновации

На 14 и 15 февруари в Софийския университет се проведе академична конференция под надслов "Творчество и иновации – измерения на бъдещето", организирана Националния университетски център за творчество и иновации. Мащабното събитие беше приветствано от представители на изпълнителната власт и академичното ръководство. Изключително богатата програма,..

публикувано на 20.02.25 в 08:54

Пътешествията по света на един преводач

Марко Видал е поет, но също така и преводач от български на испански език. Човек, който обича да пътува чрез езиците и културите. Издател на едно съвсем малко и ново издателство, посветено на превода и популяризирането на литературата на малките езици. А само една малка част от неговите литературни маршрути минават през Испания, България, Узбекистан...

публикувано на 20.02.25 в 08:22