Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Салатата на милионера – с Максим Бехар от Сейшелите до България

4
Снимка: Максим Бехар

Максим Бехар, който е почетен генерален консул на Сейшелите, представи първата у нас книга с гозби от екзотичните острови. И не само. Гозбите са съчетани с любопитни истории. Разговарях с Максим за "Сейшелски рецепти и още за "Рая на Земята".


"Вярно е, че любовта към една държава може да бъде създадена чрез нейната кухня, природа и хората. Тези три основни аспекта наистина оказват най-силно впечатление и върху туристите на Сейшелските острови, казва почетният консул на далечната държава Максим Бехар. - Освен на живописна природа и изключително гостоприемство на местните, посетителите се радват и на вкусна традиционна храна, която прави пътуването им още по-незабравимо.


В шестата си книга"Сейшелски рецепти и още за "Рая на Земята" пиарът споделя лесния начин за приготовление на 25-те му любими островни ястия,съчетаващи уникалните вкусове и аромати на креолската кухня със сейшелски продукти, които могат да бъдат лесно набавени и у нас, вкл. за Салатата на милионера или чътни от октопод.


Пред "Покана за пътуване" Максим Бехар призна, че обича островния живот, но повече обича България.

Той е проверил: всички продукти за сейшелски блюда могат да се намерят в България. Е, някои малко по-трудно, но ги има в специализираните гурме магазини.

Ето и рецептата за прочутата Салата на милионера
Продукти: 1 палмито (сърцевина от палма, има я консервирана), сок от 1 лимон, 2 с. л. зехтин, 1 ч. л. захар, 1 глава червен лук, нарязана на шайби, 1 с.л. пресен лук, сол, черен пипер, натрошен на едро.


С остър нож отрежете влакнестите слоеве на палмитото и всички твърди части, докато стигнете до нежното сърце. Ако е твърде голямо за обработка, разполовете или отделете частта с листа от частта без листа. Палмитото се нарязва на тънко и се държи в съд с половината лимонов сок и малко сол. Това ще спре салатата от окисляване и тя няма да потъмнее. Пригответе своя винегрет, като смесите/разбиете заедно лимоновия сок, захарта, зехтина, лука и пресния лук в купа от неръждаема стомана или керамика. Отцедете палмитото и внимателно го поставете във винегрета. Овкусете със солта и черния пипер. Сервирайте винаги леко охладено. 

Снимки: Максим Бехар
Видеата са предоставени от Сейшелския туристически борд специално за БНР
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

БАН работи за отворен достъп и цифровизиране на националното културно и научно наследство

Четиринадесетата международна конференция "Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство" (DiPP 2024) започна в Бургас .   "Конференцията цели да представи иновации, проекти и научни и научно-приложни разработки в областта на цифровото документиране, архивирането, представянето и запазването на световно и национално материално и..

публикувано на 27.09.24 в 16:05

Сливенската текстилна гимназия

Професионалната гимназия по текстил и облекло "Добри Желязков" в Сливен е създадена през 1883 г. и е едно от първите професионални учебни заведения в свободна България. Още преди Освобождението Сливен се оформя като център на текстилното производство. В региона се отглеждат много овце, а вълната е ценна суровина за производство на платове,..

публикувано на 27.09.24 в 13:15
Откриване на Великото народно събрание във Велико Търново 1879 г.

Поборници и строители

Септември е месец на българската гордост – на 6-и извършваме Съединението, на 22-и обявяваме Независимостта. Зад всички тези знаменателни събития стоят обаче хората, извършили ги. И ако Денят на Независимостта е повече дипломатически совалки, то Съединението си е истинско народно въодушевление и вдъхновение, извикано от дейността на люде – били..

публикувано на 25.09.24 в 17:32
Проф. Владимир Пилософ

Модерни времена

Под това мото премина разговорът за красивите мигове на израстването и съзряването, но и за отговорността на младите хора. Гост бе проф. Владимир Пилософ: експерт по педиатрия, посветил кариерата и живота си на детското здраве. Той коментира най-наболелите проблеми в тази сфера: педиатричната грижа в България, отношението към ваксините, "завръщането"..

публикувано на 24.09.24 в 12:25

Фондация "Красива наука" организира множество любопитни събития в София, Видин и Монтана

Фондация "Красива наука" организира множество любопитни събития в София, Видин и Монтана – какво и къде може да се види в последните дни на септември, разказва Любов Костова от фондацията. Науката отива на места, където не е била досега чрез поредица от уъркшопи и презентации. Днес и утре (24-25 септември) пътуващият фестивал ще бъде във Видин,..

публикувано на 24.09.24 в 11:11