Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Салатата на милионера – с Максим Бехар от Сейшелите до България

4
Снимка: Максим Бехар

Максим Бехар, който е почетен генерален консул на Сейшелите, представи първата у нас книга с гозби от екзотичните острови. И не само. Гозбите са съчетани с любопитни истории. Разговарях с Максим за "Сейшелски рецепти и още за "Рая на Земята".


"Вярно е, че любовта към една държава може да бъде създадена чрез нейната кухня, природа и хората. Тези три основни аспекта наистина оказват най-силно впечатление и върху туристите на Сейшелските острови, казва почетният консул на далечната държава Максим Бехар. - Освен на живописна природа и изключително гостоприемство на местните, посетителите се радват и на вкусна традиционна храна, която прави пътуването им още по-незабравимо.


В шестата си книга"Сейшелски рецепти и още за "Рая на Земята" пиарът споделя лесния начин за приготовление на 25-те му любими островни ястия,съчетаващи уникалните вкусове и аромати на креолската кухня със сейшелски продукти, които могат да бъдат лесно набавени и у нас, вкл. за Салатата на милионера или чътни от октопод.


Пред "Покана за пътуване" Максим Бехар призна, че обича островния живот, но повече обича България.

Той е проверил: всички продукти за сейшелски блюда могат да се намерят в България. Е, някои малко по-трудно, но ги има в специализираните гурме магазини.

Ето и рецептата за прочутата Салата на милионера
Продукти: 1 палмито (сърцевина от палма, има я консервирана), сок от 1 лимон, 2 с. л. зехтин, 1 ч. л. захар, 1 глава червен лук, нарязана на шайби, 1 с.л. пресен лук, сол, черен пипер, натрошен на едро.


С остър нож отрежете влакнестите слоеве на палмитото и всички твърди части, докато стигнете до нежното сърце. Ако е твърде голямо за обработка, разполовете или отделете частта с листа от частта без листа. Палмитото се нарязва на тънко и се държи в съд с половината лимонов сок и малко сол. Това ще спре салатата от окисляване и тя няма да потъмнее. Пригответе своя винегрет, като смесите/разбиете заедно лимоновия сок, захарта, зехтина, лука и пресния лук в купа от неръждаема стомана или керамика. Отцедете палмитото и внимателно го поставете във винегрета. Овкусете със солта и черния пипер. Сервирайте винаги леко охладено. 

Снимки: Максим Бехар
Видеата са предоставени от Сейшелския туристически борд специално за БНР
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Стефана Димитрова

В годината на 90-ия си юбилей проф. Стефана Димитрова представя своя "Лингвистичен роман"

На 12 ноември в Ректората на Софийския университет Факултетът по класически и нови филологии със съдействието на катедра "Испанистика" и катедра "Англицистика и американистика" и Филологическият факултет на Пловдивския университет организираха честване на юбилея на известната българска лингвистка , в рамките на което тя представи новата си книга...

публикувано на 13.11.25 в 08:25
Мария Боянова, гл. ас. д-р Радина Илиева, гл. ас. д-р Стамен Кънев (от ляво надясно) на събитие в столичен мол за разпространяване на образователните програми и продукти на Националния етнографски музей, както и актуалните изложби.

НЕМ – пазител на българската идентичност: 3 епизод – Образователни програми

В третия епизод, посветен на Националния етнографски музей към БАН, разказваме за образователните програми , които реализира музеят днес. Националният етнографски музей към Българската академия на науките съществува, за да събира и изследва истории и предмети от бита на българина в миналото и настоящето. Сред основните цели на музея са: Да..

публикувано на 12.11.25 в 16:10

SOS детски селища в подкрепата за психичното здраве при подрастващите

"Подкрепа за психично здраве и благосъстояние сред уязвими подрастващи" Това е инициатива, която се реализира от сдружение SOS детски селища България и цели да подпомогне деца на възраст между 10 и 15 години в това да разпознават и отработват техните чувства и емоции, породени от стреса в ежедневието, в училище и в семейството. Дейностите по..

публикувано на 12.11.25 в 15:50
д-р  Радостина Минина

От науката към практиката: нов инструмент за ранно откриване на стреса

Кои са най-стресиращите професии в България и какви са нивата на социална тревожност сред младите хора – това бяха сред основните теми на Националната научна конференция, посветена на психичното здраве и съвременните подходи за неговото опазване. За инициативата и новите изследвания разказа д-р Радостина Минина в ефира на предаването "Време за..

обновено на 11.11.25 в 13:23
Д-р Радослав Александров

Еврика! Успешните българи: Радослав Александров

Той е живо доказателство за това колко важна е приемствеността в образованието и науката. Някогашният медалист от международните олимпиади по биология д-р Радослав Александров днес е един от преподавателите, които подготвят младежите от националния ни отбор. А е започнал да помага на по-младите олимпийци още като първокурсник... "Гордеем се с..

публикувано на 10.11.25 в 17:05