Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сюрреалистичните "Те" на художника Николай Панайотов

За втори път столичната галерия "Нюанс" представя изложба на живеещия между Париж и София художник Николай Панайотов. В изложените платна, обединени под заглавието "Те", ще срещнете познатата за художника провокация към зрителя сам да открие в символите и различните асоциации смисъла на това, което вижда. Този път художникът ни изненадва със сюрреалистични платна, които са направени в маслена техника с наситени цветове и са по-силуетни.


В платната преобладават цветни сюрреалистични женски и мъжки глави, придружени понякога от животни, риби, анималистични създания, напомнящи ни малко Салвадор Дали. Но във всяка от картините може да се открие характерния за Николай Панайотов почерк, носещ сигналите на неговото детство в Багдад, на междуречието на Месопотамия, на любимите му архаично християнство, куатро-чентото или стрийт арта в неговия чисто спонтанен, протестен, директен начин на изказване. Тези цветни красиви чудовища, идващи от вътрешния свят на художника, от които той черпи вдъхновение, всъщност представляват трансформираната в изкуството му  красива чудовищност и ужас на времето, в което живеем.

Този път Панайотов се фиксира в рисуването на очи, един поглед, който ни гледа почти от всяка негова картина. Очите са уголемени, като мишени кръгове, които ни гледат и ние ги гледаме и това е резултат на една естествена необходимост от общуване и споделяне.


Почти всяка изложба на Николай Панайотов е съпътствана и от негов текст към нея. Този път това е текста към изложбата "Те":

"Те се събуждат по време на съня му, излизат от черупките на препълнения му череп и пълзят замислени, щастливи и блестящо тревожни.
Те се комбинират в подобни на него форми, но и крадат от други флорални и анимални създания добавки и разклонения, за да изглеждат по-достоверни.
Те нямат време и място за раждане, не се интересуват от изискванията на деня или пазара на потреблението, какви са им предназначенията е случайна закономерност.
Те наподобяват полудяването в резултат на рационалната научност, стремяща се да го замести и поеме предназначението му, страховито усмихнати в предстояща неизвестност.
Те са създадени изкуствено интелектуално на ръба на дългите му експерименти да търси в себе си различното и отчаяно да открива същото.
Те се готвят да го носят на главите си и да се блъскат в други глави, провокирайки въпроси и раздаващи отговори от слънчеви цветове в закръглени форми.
Те са щастливи и опасни в намеренията си да изтрият всичко до тук, като се върнат в пещерите и по стените на земята да започнат нови образни безобразия.
Те са тези, които ще му свършат несвършените заблуди, за да го изведат в съвършено безсмислие."

Експозицията с куратор Христина Бобокова се откри на 20 юни и може да бъде видяна в галерия "Нюанс" до 16 юли. Чуйте повече за изложбата в интервюто  с Николай Панайотов.

Снимки: ФС на Николай Панайотов

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03